DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija nosoda ķīmisko ieroču lietošanu 4. marta uzbrukumā Solsberijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ārlietu ministrija kategoriski nosoda 4. martā Solsberijā, Apvienotajā Karalistē, īstenoto ķīmisko ieroču lietošanu. Nervu indes izmantošana šajā gadījumā ir uzskatāma par ķīmisko ieroču uzbrukumu, kas ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu (Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencija), pārkāpums.

Latvija ir gatava sniegt saviem sabiedrotajiem nepieciešamo atbalstu un strādāt pie tā, lai ES un NATO vienotos par kopīgu rīcību šajā lietā. Tiem, kas plānoja un īstenoja uzbrukumu NATO valsts teritorijā, ir jāsaņem adekvāta un stingra atbilde. Latvija atbalsta Lielbritānijas centienus notikušā nozieguma apstākļu izmeklēšanā.

Šis gadījums apliecina nepieciešamību stiprināt Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas ieviešanu, lai nepieļautu ķīmisko ieroču izmantošanu.

Uzziņai

12. martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzes Mejas runas parlamentā nekavējoties pauda atbalstu Latvijas sabiedrotajai valstij Lielbritānijai, uzsverot, ka nervu indes lietošana pret Sergeju un Jūliju Skripaļiem ir skaidrs starptautisko tiesību pārkāpums un ka Krievijai ir jāsniedz ātri un izsmeļoši paskaidrojumi, aicinādams ES un NATO vienoties par iedarbīgu atbildi šādai noziedzīgai rīcībai.

4. martā Lielbritānijas pilsētas Solsberijas slimnīcā tika nogādāts 66 gadus vecais Sergejs Skripaļs un viņa meita. Izmeklēšanas gaitā atklājās, ka pret Skripaļiem veikts uzbrukums, izmantojot centrālo nervu sistēmu paralizējošu indi Novičok. Lielbritānija turpina šī nozieguma izmeklēšanu.

Britu specializētās drošības iestādes ir secinājušas, ka lietotā viela pieder tā dēvētajai Novičok nervu indes grupai. 12. martā britu premjerministre T. Meja, ziņojot parlamentam, secināja, ka pastāv divas iespējas: vai nu tā ir Krievijas tieša darbība pret Lielbritāniju, vai arī Krievijas valdība ir zaudējusi kontroli pār šo potenciāli katastrofālo nervu indi, un tā nonākusi citu rokās. Britu valdība, izsaucot Krievijas vēstnieku uz Ārlietu ministriju, ir pieprasījusi Krievijai šodienas laikā sniegt skaidrojumu par to, kura no divām iespējām ir īstenojusies.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI