DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pasaules diabēta diena: “Diabēts un sievietes – tiesības uz veselību”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
14.novembri Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir noteikusi kā Diabēta dienu, šogad izceļot tēmu “Diabēts un sievietes – tiesības uz veselību”, ar mērķi aktualizēt sabiedrībā jautājumus par glikozes vielmaiņas un insulīna darbības traucējumiem sievietēm, aicināt savlaicīgi diagnosticēt diabētu un uzsākt ārstēšanu. PVO uzsver, ka sieviete visbiežāk veido ģimenes paradumus, gatavojot sabalansētu uzturu, mācot bērniem izvēlēties veselīgo un būt kustīgiem, tādējādi jau bērnībā ieliekot stingrus pamatus veselīgam dzīvesveidam. Sieviete kā māte sniedz milzīgu ieguldījumu veselīgas sabiedrības veidošanā nākotnē, ieguldot savas zināšanas bērnu ēšanas paradumu veidošanā, izglītošanā un veselības nodrošināšanā.

Latvijā ar cukura diabētu slimo 88 951 cilvēki, 64% ir sievietes. Lielākās atšķirības starp dzimumiem vērojamas tieši 2.tipa cukura diabēta pacientiem – līdz 59 gadu vecumam (ieskaitot) dzimumu proporcija ir līdzīga, tomēr sākot ar 60 gadu vecumu, pacientu-sieviešu skaits strauji pieaug. No visiem 2.tipa cukura diabēta pacientiem vecumā pēc 60, sievietes ir 69%1.

Šobrīd cukura diabēta pacientu skaits Latvijā nesasniedz pasaules vidējos rādītājus – Latvijā 4,5%* iedzīvotāju ir cukura diabēts, pasaulē pacientu skaits veido 8,5%** no kopējās populācijas. Latvijā lielākajai daļai cukura diabēta pacientu ir 2.tipa cukura diabēts un ar to visbiežāk slimo iedzīvotāji, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu, tāpēc cukura diabēta pacientu skaits Latvijā turpina pieaugt.

2016.gadā cukura diabēts bija 7.biežākais nāves cēlonis sievietēm Latvijā2, tāpēc aicinām iedzīvotājus savlaicīgi vērsties pie ārsta agrīnai cukura diabēta atklāšanai un komplikāciju novēršanai.

Jāuzsver, ka cukura diabētam ne vienmēr parādās simptomi, tāpēc īpaši svarīgi ir veikt regulāras profilaktiskās veselības pārbaudes, piemēram, reizi gadā doties pie ģimenes ārsta. Cukura diabēta veiksmīgā ārstēšanā svarīgi slimību atklāt savlaicīgi.

Lai mazinātu saslimšanas risku, Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti iesaka būt regulāri fiziski aktīvam, saglabāt veselīgu svaru, izvēlēties sabalansētu uzturu un nesmēķēt.

Atgādinām, ka cukura diabēts ir hroniska slimība, kam raksturīgs paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs. To nevar izārstēt, bet, lai uzturētu normālu cukura līmeni asinīs, nedrīkst pieļaut slimības komplikāciju attīstību, jāuzlabo pašsajūta un dzīves kvalitāte.

Cukura diabēta simptomi ir neizskaidrojams svara zudums, pastiprinātas slāpes, bieža urinācija, redzes pasliktināšanās, bada sajūta, izteikts nogurums, lēna brūču dzīšana, plaukstu vai pēdu tirpšana vai nejūtīgums. Pazīmes parādās pakāpeniski un lēni, tādēļ aicinām nekavējoties vērsties pie sava ģimenes ārsta simptomu parādīšanās gadījumā.

*4561 uz 100 000 iedzīvotāju

**6138 uz 100 000 iedzīvotāju
 


1 Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrs par pacientiem, kuriem diagnosticēts cukura diabēts

2 Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņu datu bāze

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI