DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

KP novērš nevienlīdzīgus konkurences apstākļus Liepājas ostā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Konkurences padome (KP) pārrunu procedūras ceļā ir novērsusi dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmes Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) pārvaldes darbībā. KP konstatēja, ka pārvalde Liepājas ostas nomniekiem bija piemērojusi nevienlīdzīgas zemes nomas maksas, vienam stividoru pakalpojumu sniedzējam nodrošinot konkurences priekšrocības.

KP uzsāka situācijas apstākļu noskaidrošanu pēc iestādes mājas lapā saņemtā anonīmā ziņojuma par iespējamiem konkurences tiesību pārkāpumiem Liepājas ostā. LSEZ pārvaldei ir ekskluzīvas tiesības iznomāt valsts vai pašvaldībai piederošo ostas zemi, tādējādi LSEZ pārvalde kā Liepājas ostas zemes iznomātājs atrodas dominējošā stāvoklī. Apstākļu izpētes laikā KP konstatēja, ka uzņēmumiem, kas ostā sniedz stividoru pakalpojumus, LSEZ pārvalde līdzvērtīgos darījumos ir piemērojusi atšķirīgas zemes nomas maksas, radot nevienlīdzīgas konkurences iespējas.

Ņemot vērā prāmju apkalpošanas īpašo un stratēģisko nozīmi, maksa par prāmju apkalpošanas terminālu zemes nomu ir ievērojami zemāka nekā nomas maksa par teritorijām, kuras paredzētas kravu pārkaušanai. Prāmju apkalpošana Liepājas ostā tiek veikta divās piestātnēs, un to veic Liepājas SEZ "Terrabalt" SIA. Tajā pašā laikā abās piestātnēs tiek sniegti arī kravu pārkraušanas pakalpojumi, Liepājas SEZ "Terrabalt" SIA konkurējot ar stividoriem, kas sniedz pakalpojumus citās piestātnēs. Piemērojot Liepājas SEZ "Terrabalt" SIA pazeminātu zemes nomas maksu, neatkarīgi no sniegtā pakalpojuma veida, uzņēmumam kravu apkalpošanas tirgū tiek radīti izdevīgāki darbības noteikumi nekā konkurentiem – citiem stividoriem.

Lai novērstu atšķirīgas zemes nomas maksas piemērošanu un izdevīgāku nosacījumu radīšanu, pārrunu procedūras laikā LSEZ pārvalde mainīja zemes nomas maksas piemērošanas nosacījumus vienā no piestātnēm, nodalot teritorijas pēc to izmantošanas veida un nosakot katrā teritorijas daļā LSEZ pārvaldes iekšējam regulējumam atbilstošu zemes nomas maksu.

Savukārt otrajā piestātnē tiek apkalpotas specifiskas kravas, izmantojot infrastruktūru, kas paredzēta prāmju apkalpošanai. Ja prāmju apkalpošana šajā piestātnē nākotnē tiks pārtraukta, LSEZ pārvalde pārskatīs zemes nomas maksu piemērošanu, lai novērstu nevienlīdzīgu noteikumu piemērošanu un izdevīgāku nosacījumu radīšanu nākotnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI