DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Vēlme ierobežot pašvaldības nodarboties ar uzņēmējdarbību nedrīkst būt iemesls Konkurences padomes vadības maiņai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrtrdien, 20.jūnijā, Ministru kabineta sēdes darba kārtībā būs punkts: “Rīkojuma projekts “Par Skaidrīti Ābramu””, kura apstiprināšanas gadījumā S.Ābramai tiks pagarināts pilnvaru termiņš, kā Konkurences padomes priekšsēdētājai uz vēl pieciem gadiem. Sabiedrība par atklātību – Delna aicina vērtēt S.Ābramas paveiktos darbus.

Konkurences padome, S.Ābramas vadībā, pieņēmusi vairākus sabiedrībai un godīgai konkurencei svarīgus lēmumus. Piemēram, sodot uzņēmumus Rīgas satiksme un Rīgas mikroautobusu satiksme par aizliegtu vienošanos, ka mikroautobusu braukšanas maksa nedrīkst būt zemāka par Rīgas satiksmes tarifu. Konkurences padome piemēroja sodu abām kompānijām 2,3 miljonu EUR apmērā un noteica tiesisko pienākumu pārtraukt prettiesisko rīcību. Nozīmīgas Konkurences padomes lietas bijušas saistītas arī ar profesionālo video, skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītāju karteli, kā arī nesen atklāto apsardzes uzņēmumu karteli. Abās lietās tika piemērots sods 450 000 EUR apmērā.

Lēmumu par Konkurences padomes priekšsēdētājas pilnvaru pagarināšanu bija plānots pieņemt jau iepriekšējā Ministru kabineta sēdē (13.jūnijā), bet pēdējā brīdī tas tika pārcelts pēc partijas Zaļo un zemnieku savienība lūguma. Šādi iebildumi, iespējams, skaidrojami ar Konkurences padomes priekšsēdētājas aktīvo nostāju rosinātajos likuma grozījumos, kuri paredz stingrāku kontroli pār pašvaldību iespējām nodarboties ar uzņēmējdarbību, tādējādi kropļojot konkurenci. Likumprojekts jau vairākkārt pārcelts vai atlikts pirms plānotās skatīšanas Ministru kabineta sēdēs.

Ekonomikas ministrs A.Ašeradens publiski uzsvēris, ka, ņemot vērā sekmīgo darbošanos amatā un milzīgo kandidātes pieredzi, valstij būtu liels zaudējums, ja pašreizējās padomes priekšsēdētājas pilnvaras netiktu pagarinātas.

Delna aicina Ministru kabinetu vērtēt kandidātus pēc to paveiktajiem darbiem un kvalifikācijas, apsverot, kurš gatavs turpināt Konkurences padomes nozīmīgo darbu sabiedrības un godīgas uzņēmējdarbības labā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI