DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pirmā Muzeju nakts Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šogad 21. maijā Muzeju nakts devīze ir “Durvis”. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) atvērs durvis uz savu vēsturi, atklājot iestādes muzejā Pēterim Krastiņam – izcilam un traģiskam latviešu māksliniekam, ilgstošam psihiatriskās slimnīcas pacientam, veltītu ekspozīciju.

Pēteris Krastiņš ir dzimis 1882. gadā zemmnieku ģimenē, glezniecību studējis barona Štiglica skolā Sanktpēterburgā, prasmes papildinājis Francijā un Itālijā. Viņam bija tikai 22 gadi, kad slimība, ko diagnosticēja kā progresējošu šizofrēniju, uzliesmoja pirmo reizi. Vēstures avoti liecina, ka slimība progresējusi ļoti strauji – jau 1914. gadā P.Krastiņš kļuva par pastāvīgu Aleksandra Augstumu slimnīcas (tagadējā RPNC) pacientu un pavadīja slimnīcā 25 gadus, līdz brīdim, kad viņu kopā ar citiem slimnīcas pacientiem 1942. gadā nacisti nogalināja.

Grāmatā par P.Krastiņu tās autore Kristiāna Ābele raksta: "Bez Pētera Krastiņa nav iespējams dziļi un pamatīgi interpretēt Latvijas simbolismu, jūgendstilu un postimpresionistiskos meklējumus, 20.gs. sākuma latviešu ainavu, portretu, zīmējumu un pasteļglezniecību". Pievilcīgas ir P.Krastiņa gleznotās purva ainavas, krāsaina ir glezna "Luksemburgas dārzā", kolorīta – "Austrumu sieviete". Atrodoties slimnīcā, viņš gleznojis maz. Skaistākais no šiem darbiem ir saulaini optimistiskā glezna "Slimnīcas dārzā". P.Krastiņa personība joprojām ir mazpazīstama, bet viņa devums atspoguļots fragmentāri.  

Muzeju nakts programmā Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā ietilpst arī  islandiešu režisora F.Fredriksona filmas "Visuma eņģeļi" demonstrēšana, kā arī ekskursijas pa iestādes 300 gadus seno kultūrvēsturisko teritoriju.

Muzeju naktī tiks pieteikta arī nākamā ekspozīcija RPNC muzejā no septembra līdz novembrim – izstāde un sarunas "Līdzsvars starp dažādām pasaulēm", kas tiks veidota sadarbībā ar "Latvijas Loto" ar nolūku piesaistīt skolēnu un jauniešu uzmanību.

Silva Bendrāte
RPNC sabiedrisko attiecību vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI