DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Intelektuālā īpašuma tiesību izmatošana palielina MVU konkurētspēju

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), kuriem pieder patenti, preču zīmes vai dizainparaugi, ir gandrīz par 32 % lielāki ieņēmumi uz vienu darbinieku - tā liecina Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja (ITSB) 2015. gadā publicētais pētījums “Intelektuālā īpašuma tiesības un uzņēmumu sniegums Eiropā: ekonomiskā analīze”.

Šie dati norāda, ka intelektuālā īpašuma tiesības (IĪT) ir būtisks ekonomiskā snieguma paaugstināšanai tiem uzņēmumiem, kuri nodarbina ne vairāk par 250 cilvēkiem un kuru gada apgrozījums nepārsniedz 50 miljonus eiro. Diemžēl pētījums parāda, ka ES salīdzinoši nelielam skaitam MVU pieder patenti, preču zīmes vai dizainparaugi.

Kopumā pētījumā secināts, ka uzņēmumos, kuriem pieder IĪT, pretstatā uzņēmumiem, kuriem tie nepieder: ir par 29 % lielāki ieņēmumi uz vienu darbinieku; tiek nodarbināti aptuveni sešas reizes vairāk darbinieku; darbiniekiem ir līdz pat 20 % lielāks atalgojums.

Patentu valde pēdējos gados ir mērķtiecīgi strādājusi, lai atvieglotu izgudrojumu, preču zīmju un dizainparaugu reģistrēšanu un aizsargāšanu. Sākot ar 2016. gadu, tiks būtiski uzlabota rūpnieciskā īpašuma aizsardzība Latvijā un preču zīmju aizsardzības sistēma ES. Jauno regulējumu mērķis ir veicināt inovāciju un ekonomikas izaugsmi.

Pētījumā apsekoti vairāk nekā 2,3 miljoni Eiropas uzņēmumu, kuriem pieder patenti, preču zīmes vai dizainparaugi nacionālā vai Eiropas līmenī, un analizēti oficiālie publiskie finanšu dati.

ITSB ir ES aģentūra preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas jomā. 2012. gadā tam tika uzticēta atbildība par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru, kura mērķis ir atbalstīt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un cīņu pret pārkāpumiem.

Vairāk informācijas par pētījumu "Intelektuālā īpašuma tiesības un uzņēmumu sniegums Eiropā: ekonomiskā analīze" Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra mājas lapā.

Papildus informācija par:

  

Ilze Grava
Patentu valdes
Patentu tehniskās bibliotēkas
Informācijas resursu nodaļas
Vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI