DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. novembrī, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Jāņu siers iekļauts ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Komisija nolēmusi produktu „Jāņu siers” iekļaut ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

Jāņi ir tradīcijām bagātākie latviešu svētki, kurus svin vasaras saulgriežos. Ar Jāņiem saistās daudzas tradīcijas, tādas kā vainagu pīšana, māju rotāšana ar jāņuzālēm, dziedāšana, ugunskuru kuršana un īpašu produktu gatavošana. Jau 12. gadsimtā, vācu krustnešiem nonākot Baltijas krastos, viņus pārsteidza Jāņu nakts  svinību vērienīgums pie nakts tumsā liesmojošiem ugunskuriem. Neatņemama svētku sastāvdaļa Jāņu naktī ir alus un Jāņu siers.

"Jāņu siera" pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kurš ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā.

"Jāņu siers" ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. "Jāņu sieru" gatavo no piena un biezpiena, tos karsējot sūkalu atdalīšanai, pēc tam pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei.

Informācija par pārējiem Latvijas pārtikas produktiem, kas iekļauti ES Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu reģistrā, ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā vai ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā, Zemkopības ministrijas mājaslapā pieejama ŠEIT.

___________________________     

Kaspars Funts
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI