DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Rīgas Brāļu kapu Fonds aicina iedzīvotājus uz Brāļu Kapiem – latvju svētvietas 100.-gades pasākumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
„Labāk es mirstu kā cīnītājs, nevis kā nevarīgs bēguļotājs”, tā teica Jēkaba Voldemāra Timmas jaunākais brālis pēc sava brāļa un vēl 2 strēlnieku - Andreja Stūra un Jāņa Gavena, 18-19 gadus jaunu strēlnieku guldīšanas Rīgas Brāļu kapos 1915. gada 28. oktobrī un, neuzklausot tēva protestus, iestājās latviešu strēlniekos, kuriem savas zemes mīlestība un atriebības jūtas bija daudz spēcīgākas par pašsaglabāšanās instinktu”, tā ziņo vēstures avoti RBK Fonda valdes locekļa pulkveža Jāņa Hartmaņa sacerējumos.

Rīgas Brāļu kapu Fonds 28. oktobrī plkst.14.00. aicina iedzīvotājus uz Brāļu Kapiem – latvju svētvietas 100.-gades pasākumu, kur notiks svinīga ceremonija, ko atklās Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Svinīgajā ceremonijā piedalīsies bijušie Valsts prezidenti, tradicionālo reliģisko konfesiju augstākie vadītāji, Nacionālie Bruņotie spēki, valsts un pašvaldību institūciju pārstāvji.

100 gadus atpakaļ 1915.g. 28. oktobrī Brāļu kapos tika apglabāti pirmie trīs latviešu strēlnieki - Jēkabs Voldemārs Timma, Andrejs Stūris un Jānis Gavens, 18-19 gadīgi jaunieši, kuri atdeva savas dzīvības par Latviju kaujā pret vāciešiem Tīreļpurvā un kas 1915.g. 15.oktobrī (pēc jaunā kalendāra 28.oktobrī) tika guldīti Ķeizarmežā, Doma un Pētera baznīcas kapos (tagadējos Meža kapos). Šogad aprit tieši 100 gadi kopš šī vēsturiskā notikuma.

Mirdza Stirna, RBKLVMF valdes priekšsēdētaja par 28. oktobri šogad un pirms 100 gadiem saka: "Kritušā jaunieša māsa Austra Timma par 1915.g. 28.oktobra notikumiem teica: "Šopēna maršam skanot, kritušo strēlnieku šķirstus iznesa no (Latviešu) biedrības nama un ielika baltajos bēru ratos, ap kuriem sanākuši gandrīz visi toreizējie Rīgas iedzīvotāji. Liela ļaužu pūļa pavadīts, bēru gājiens devās uz Meža kapiem. No atvērtajiem logiem kaisīja ziedus uz kritušo šķirstiem. Rīgas ielas sen nebija pieredzējušas tādu ļaužu pieplūdumu. Sāpēs ļaudis ir vienoti un toreiz sāpēja visiem. Tas nebija parastais bēru gājiens, te izteicās tautas izmocītā, saplosītā dvēsele. Tas bija kā sāļš protesta kliedziens pret tiem, kas gribēja izdzīt mūs no mūsu dzimtenes un atkal padarīt par ubagiem un vergiem." RBK Fonds aicina visus uz svinīgo ceremoniju Latvijas svētvietā - Rīgas Brāļu kapos atcerēties un godināt latvju dēlus. Tautas gara spēks simboliski iekalts akmenī un kamēr būs Brāļu Kapi, tautas atmiņa un neatkarības apziņa būs dzīva."

RBKLVMF Fonda prezidents ģenerālis Juris Vectirāns saka: "Brāļu kapi ir  visnozīmīgākais Latvijas memoriāls, kas izveidots godinot par valsts brīvību un neatkarību kritušo karavīru piemiņu. Kapos guldīti aptuveni 2000 varoņi, to skaitā ap 200 nezināmie. Brāļu kapu ansamblī harmoniski savienota arhitektūra, tēlniecība un ainava. Tas ir pirmais šāda veida ansamblis Eiropā. Rīgas Brāļu kapi ir mūsu latvju tautas vienotības, kopīga spēka, centienu, cerību un pārliecības simbols".

28.oktobrī Rīgas Brāļu kapu 100.-gadu svinīgajā ceremonijā piedalīsies arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un aktieris Juris Kalniņš. 

28. oktobra vakarā plkst. 19.30.Sv. Pētera baznīcā notiks koncerts, veltīts Rīgas Brāļu kapu 100-gadei. Piedalīsies Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris GAUDEAMUS, Prezidentu Konventa vīru koris (diriģents Ivars Cinkuss); Laura Grecka (mecosoprāns), Kalvis Kalniņš (baritons), Jānis Pelše (ērģeles), Vera Gribača – Valtere, Arnis Paurs. Programmā J. Norvilis, Ē. Ešenvalds, L. Garūta, I. Ramiņš. Ieeja brīva.

Izziņai:

1923. – 1936.g.memoriālā ainava, atbilstoši tēlnieka Kārļa Zāles iecerei izveidota par ainavisku, arhitektonisku un tēlniecības ansambli. Ansambļa arhitektoniskos darbus vadīja profesors akadēmiķis P. Feders. Brāļu kapa ansambļa iekārtošanā piedalījās arī arhitekts A. Birzenieks, tēlnieki M. Šmalcs, N. Maulics, P. Banders u.c.

Brāļu kapu memoriālais ansamblis iesvētīts Lāčplēša dienā – 1936.gada 11. novembrī.

Inga Jaunzeme – Grīnvalde
mārketinga komunikāciju konsultante

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI