DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Notikusi Nacionālās sēklu kontroles laboratorijas pārakreditācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šā gada 10.februārī Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Sēklu kontroles departamenta Nacionālā sēklu kontroles laboratorija (NSKL) Starptautiskās Sēklu Kontroles asociācijas (ISTA) pārakreditācija, kuras laikā laboratoriju apmeklēja divi starptautiski auditori - sistēmas auditore Branislava Opra no Šveices un tehniskais auditors Ronalds Dons no Lielbritānijas (Skotijas).

Audita laikā auditori vērtēja kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, tās ieviešanu ikdienas darbā un laboratorijas darbinieku tehnisko kompetenci saskaņā ar ISTA Akreditācijas standarta un ISTA noteikumu prasībām, veicot novērojumus, intervējot un izskatot dokumentus.

"Oficiālu apstiprinājumu saņemsim pēc trim mēnešiem, bet, noklausoties laboratorijas vērtējumu audita noslēguma sarunā, esam pārliecināti, ka akreditācija ir saglabāta arī uz nākamajiem trim gadiem.", vizīti vērtē Sēklu kontroles departamenta direktore Velta Evelone.

NSKL akreditācijas standartu pārakreditācijas auditi notiek ik pēc 3 gadiem, šobrīd tādi bijuši jau seši. NSKL pašreiz ir vienīgā sēklu kontroles laboratorija Latvijā ar tiesībām izsniegt starptautiskos (ISTA) sēklu kvalitātes sertifikātus (pasaulē tādas ir 127), tādējādi nodrošinot mūsu sēklaudzētājiem iespēju pārdot sēklas materiālu vairāk nekā 70 pasaules valstīs, ne tikai Eiropas Savienības ietvaros.

Kā viens no nozīmīgākajiem ilgtermiņa uzdevumiem 20. gadsimta 90. gados bija starptautiski atzītas sēklu kontroles laboratorijas izveidošana un starptautiskā akreditācija, lai iegūtu tiesības izsniegt starptautiskos sēklu kvalitātes sertifikātus. 1996.gadā tika uzsākts darbs pie šādas laboratorijas izveides un atbilstoša līmeņa kadru sagatavošanas. 1996.gada 1.oktobrī NSKL ar Starptautiskās Sēklu Kontroles asociācijas (ISTA) lēmumu tika piešķirts  Starptautiskās laboratorijas statuss.

1999.gada 17.decembrī notika pirmais ISTA starptautiskais audits laboratorijas atbilstības izvērtēšanai, rezultātā NSKL 2000.gada 9.maijā ieguva starptautisko akreditāciju ar tiesībām izsniegt starptautiskos ISTA sēklu kvalitātes sertifikātus.

Nodrošinot kvalitātes vadības sistēmas adekvātu darbību un balstoties uz atkārtotiem starptautisko auditu rezultātiem 2003., 2006., 2009. un 2012. gadā laboratorija atkārtoti ieguva pārakreditāciju.

 

Dace Ūdre
VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI