DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Augu draugs Edgars Bāliņš viesosies Ādažu vidusskolā 

Publicitātes foto

Ceturtdien, 31. oktobrī, informatīvās kampaņas “Augu veselība – dzīvībai” noslēguma pasākumā augu draugs Edgars Bāliņš, Valsts augu aizsardzības dienests un Latvijas Agronomu biedrība apmeklēs Ādažu vidusskolu, lai atraktīvā veidā, izmantojot izzinošas spēles un uzdevumus, skolēniem skaidrotu, kāpēc ir svarīgi rūpēties par augu veselību.   

Kampaņas ietvaros augu draugs, komiķis Edgars Bāliņš radījis īpašu dziesmu, kas arī tiks atskaņota Ādažu vidusskolā. “Kā saglabāt augu veselību un aizsargāt dzīvību?” dziesmas ievadā jautā Edgars Bāliņš, pats arī atbildot, ka “būtiska nozīme ir mūsu katra rīcībai.”  

Augu veselības dienas aktivitātes Latvijas skolās notiek Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) kampaņas "Augu veselība – dzīvībai" jeb #PlantHealth4Life ietvaros. Kopā ar Edgaru Bāliņu Ādažu vidusskolā viesosies arī augu veselības kampaņas šā gada simbols – zaļais mošķis Pestijs, kurš ir lielākais un skaļākais no karantīnas organismiem. Pestijs Latvijā ieradies, lai atgādinātu skolēniem, cik svarīgi ir noķert un Latvijā neielaist viņa mazos un nereti ar aci nesaskatāmos brāļus un māsas. 

Augi veido 80 % no pārtikas, ko ēdam, un attīra gaisu, ko elpojam. Vienlaikus veselīgi augi nodrošina labu lauksaimniecības ražu, kas ietekmē pārtikas pieejamību un cenu patērētājiem. “Kāpēc vienas vabolītes dēļ mēs visi ciestu ļoti? Kāpēc Pestijam jau sen nav atļauts pie mums ieceļot?” repo Edgars Bāliņš, skolēniem saistošā veidā skaidrojot, kā mūsu lēmumi var ietekmēt un apdraudēt vidi. 

“Daudzi vecāki, kuri ar savām atvasēm dodas ceļojumos uz eksotiskiem galamērķiem, neapzinās riskus, kas saistīti ar augu un augļu ievešanu Eiropas Savienībā. Ja bērnam iepatīkas kāds eksotisks auglis un pats auglis vai tā sēklas nonāk koferī vai mugursomā, jūs Latvijā varat izplatīt jaunus augu kaitēkļus un slimības, kas var būtiski apdraudēt vidi un radīt zaudējumus valsts ekonomikai,” brīdina Kristīne Lomakina, VAAD direktore. 

“Mums ir liels prieks sadarboties ar skolām un dalīties ar savām zināšanām. Mēs ikdienā strādājam plecu pie pleca ar lauksaimniekiem, dārzkopjiem un stādaudzētājiem, un esam pārliecināti, ka kopīgiem spēkiem varam sasniegt ilgtspējīgu augu veselību. Lai to paveiktu, mums visiem kopīgi ir jāiegulda pūles bērnu izglītošanā, lai veidotu nākotnes sabiedrību, kas izprot augu aizsardzības nozīmi,” norāda Valsts augu aizsardzības dienesta Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele. 

“Agronomiem ir jābūt zinošiem un prasmīgiem, lai atpazītu dažādus kaitīgos organismus un to ietekmi uz augiem, un iespējas, kā šos organismus ierobežot. Agronomi ikdienā strādā ļoti rūpīgi, lai nodrošinātu, ka Latvijas lauksaimniecības produkcija ir droša un kvalitatīva. Ilgtspējīgas augu aizsardzības metodes un gudrās tehnoloģijas jau šodien ir agronoma neatņemama ikdiena, un mēs vēlamies šīs zināšanas nodot jaunajai paaudzei. Bērniem ir svarīgi saprast, cik būtiska ir augu veselība un kā šīs zināšanas var ietekmēt viņu nākotni. Iespējams, kāds no viņiem kļūs par agronomu, un mēs vēlamies iedvesmot viņus jau tagad,” uzsver Latvijas Agronomu biedrības prezidents Ringolds Arnītis. 

K. Lomakina atzīmē, ka tieši ceļošana un globālā tirdzniecība nereti ir pie vainas Latvijā pieaugošajam  augu slimību un kaitēkļu skaitam vietās, kur tie iepriekš nav bijuši. Augu kaitēkļi un slimības var pārvietoties un ceļot, atrodoties uz dažādiem augiem un to daļām pat tad, ja tie izskatās pilnīgi veseli. Tie var nonākt Latvijā arī ar koka paletēm, vai pielīpot pie automašīnu riteņiem. 

Piemēram, ar koksni Latvijā var ieceļot koksngrauzis –  Āzijas ūsainis (Anoplophora glabripennis). Šis kaitēklis ir plaši izplatīts Ķīnā, Korejā, Japānā un citviet Āzijā, bet tirdzniecības rezultātā ar koksnes iepakojamo materiālu tas ir nokļuvis un iedzīvojies arī Eiropā.  Ar čiekuriem, kas ir biežākais zaļais suvenīrs, kas atceļo līdzi no ārzemēm un var ievest, piemēram, sēņu izraisītu priežu slimību Fusarium circinatum. Šī ļoti agresīvā slimība ir izplatīta Dienvidu valstīs. 

Kampaņa "Augu veselība - dzīvībai" jeb #PlantHealth4Life notiek 22 Eiropas valstīs, un Latvijā to kopā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi un Eiropas Komisiju to īsteno Valsts augu aizsardzības dienests. Augu veselība ir kritiska mūsu planētas labklājībai un katrs, pat vismazākais solis, ko veicam, lai to saglabātu, ir nozīmīgs. Apmeklējiet kampaņas tīmekļvietni! Tā ir lieliska un vienkārša iespēja uzzināt, kā jūs varat aizsargāt augu veselību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI