DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Augsti novērtēta un atbalstīta Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta Ekselences centra materiālzinātnēs attīstīšanas iecere

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (LU CFI) kā vienīgais no Latvijas tiks atbalstīts Eiropas Komisijas (EK) Horizon2020 WIDESPREAD1-2014:Teaming programmā. Projekts CAMART2, kas ir paredzēts materiālzinātnes Ekselences centra “CAMART:ISSP” attīstīšanai, šīs programmas projektu konkursā ieguvis trešo vietu starp 169 pieteikumiem, ekspertu vērtējumā iegūstot 14,5 no 15 punktiem.

Neskatoties uz nopietniem centieniem nacionālajā un arī ES līmenī, Eiropā joprojām pastāv būtiskas iekšējās atšķirības pētniecības un inovāciju attīstībā, kuru cēloņu vidū ir nepietiekama Zinātnes un Ekselences centru kritiskā masa. Tas ir svarīgs priekšnoteikums, lai valstis un reģionus, tai skaitā Latviju virzītu pretī stratēģiski inovatīvai izaugsmei. Lai veicinātu jaunu Ekselences centru veidošanos un esošo stiprināšanu, EK ir izveidojusi WIDESPREAD1-2014:Teaming programmu, kuras uzsaukumā LU CFI kā vienīgais no Latvijas ir ieguvis atbalstu Ekselences centra "CAMART:ISSP" attīstīšanai. Projekts CAMART2 (Center of Advanced MAterials Research and Technology Transfer) ir izcīnījis trešo vietu starp 169 pieteikumiem, ekspertu vērtējumā iegūstot 14,5 no 15 punktiem.

LU CFI koordinētā projekta mērķis ir attīstīt CAMART:ISSP Ekselences centru jaunā Eiropas pakāpē, tā nostiprinoties par Eiropas līmeņa reģionālo Centru materiālzinātnes un tehnoloģiju attīstības jomā, realizējot brīvas pieejas (open-access) tematiski orientēto Laboratoriju attīstību arī Latvijā, tā būtiski paaugstinot Latvijas zinātnes, inovāciju un to komercializācijas konkurētspēju Eiropā un pasaulē. Projekta realizācijā ir iesaistīti Zviedrijas partneri – KTH Royal Institute of Technology un Acreo Swedish ICT, kas ir starptautiski atzīti līderi inovāciju attīstības un komercializācijas jomā. Realizējot projektu, tiks ņemta vērā plaši attīstītā inovāciju ieviešanas un zinātnes un biznesa sadarbības un inkubācijas pieredze, kas ilggadēji uzkrāta Ziemeļvalstu inovāciju klastera centrā – Kista Science City.

Projekta pirmā etapa laikā sadarbībā ar Zviedrijas partneriem tiks izstrādāts Ekselences centra biznesa plāns, kura izveidei ir piešķirts Eiropas Komisijas finansējums EUR 497 500 apjomā. Izvērtējot šo biznesa plānu, Eiropas komisija lems par finansējuma piešķiršanu otrās kārtas izpildei, kuras atbalsta apjoms varēs sasniegt EUR 15 – 20 milj. Paredzēts, ka EK finansējums segs visas ar centra attīstību un uzturēšanu saistītās izmaksas periodam līdz 7 gadiem, kamēr centram nepieciešamās infrastruktūras izveides izmaksas (ēkas, zinātniskais aprīkojums u.c.) saskaņā ar EK norādījumiem paredzēts segt no Latvijai pieejamajiem ES struktūrfondu līdzekļiem.

LU Preses centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI