DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Eesti Energia ir ielikusi Auveres elektrostacijas pamatakmeni

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ir ielikts pamatakmens jaunajai Baltijā lielākā elektroenerģijas ražotāja Eesti Energia elektrostacijai Auverē (Idu Virumā rajons, Igaunija). Jaunā elektrostacija nodrošinās valsti ar jaunām elektroenerģijas ražošanas jaudām, kas ilgtermiņā ļaus turpināt pilnībā segt savu iekšējo enerģijas patēriņu ar vietējiem resursiem un nodrošināt elektroenerģijas eksporta potenciālu.

Auveres elektrostacija tiks pilnībā pabeigta līdz 2015. gada beigām un tās jauda sasniegs 300 MW, tādējādi papildinot kopējo Eesti Energia elektroenerģijas ražošanas jaudu. Pašlaik uzņēmuma saražotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 10.4 TWh gadā, kas ievērojami pārsniedz Igaunijas patēriņu, kas 2011. gadā bija vien 7.8 TWh. Salīdzinājumam Latvijas un Lietuvas elektroenerģijas patēriņš aizvadītajā gadā bija attiecīgi 6.8 un 10.5 TWh.

"Igaunija mērķtiecīgi virzās uz savu energoneatkarību un Auveres elektrostacijai būs nozīmīga loma šīs neatkarības nodrošināšanā. Mūsu mērķis ir pilnībā segt valsts iekšējo enerģijas patēriņu ar pašmāju resursiem un vienlaikus uzturēt pietiekamas ražošanas jaudas, lai pārdotu elektroenerģiju Baltijas reģionā," svinīgās pamatakmens ielikšanas ceremonijas laikā skaidroja Sandors Līve, Eesti Energia valdes priekšsēdētājs.

Jaunā Auveres elektrostacija darbosies ar pilnībā vietējas izcelsmes resursiem - degslānekļa un biomasas maisījumu. Tas nodrošinās no globālajām energoresursu cenu svārstībām un to importa neatkarīgus ražošanas procesus. Vietējo resursu izmantošana arī ļauj garantēt stabilas elektroenerģijas cenas ilgākā laika periodā.

"Lai paaugstinātu Auveres spēkstacijas konkurētspēju laikā, kad tiek īstenota ļoti stingra vides aizsardzības politika, mēs esam radījuši iespēju ar biomasu aizstāt līdz pat 50 procentiem no stacijai nepieciešamā kurināmā. Tas ļaus spēkstacijas izmešu apjomam būt vienā līmenī ar modernām dabasgāzes spēkstacijām un samazinās cenu risku, ko rada CO2 kvotu cenu svārstības," papildina Sandors Līve.

Kopējās Auveres elektrostacijas būvniecības izmaksas sasniedz aptuveni 640 miljonu eiro un pašlaik Igaunijas valdība turpina sarunas ar Eiropas Komisiju par iespējām finansēt Auveres elektrostacijas būvniecību ar bezmaksas oglekļa emisiju kvotu piešķiršanu.

Auveres elektrostacija un Enefit 280 degslānekļa eļļas ražotne, kuras būvniecība tiks pabeigta jau šogad, nākotnē kopā veidos mūsdienīgu Narvas apkārtnē izvietotu energokompleksu, kurā ietilps degslānekļa noliktava, degvielas padeves sistēmas un izmešu attīrīšanas iekārtas, kā arī jauna sadales apakšstacija ar 330 kW jaudu.

AS Eesti Energia

AS Eesti Energia ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas ražošanu. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. Eesti Energia darbojas Baltijas valstīs, Somijā, Jordānijā un ASV. Papildus darbībai Igaunijā Eesti Energia tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kur izmanto Enefit zīmolu.

SIA Enefit

SIA Enefit ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. SIA Enefit mātes uzņēmums AS Eesti Energia ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā. SIA Enefit ir dibināts 2006. gadā, tā ir reģistrēts elektroenerģijas tirgotājs visā Latvijas teritorijā, kā arī uzņēmumam ir sadarbības līgumi ar AS Augstsprieguma tīkls (pārvades sistēmas operators) un AS Sadales tīkls (sadales sistēmas operators). Pašlaik SIA Enefit ir vairāk nekā 750 klientu, uzņēmuma klientu portfelis veido aptuveni 15 procentus no Latvijas atvērtā tirgus.

Papildu informācija:
Oskars Kupše
Mob.: +371 26151430
Tālr.: +371 67228218
oskars@deepwhite.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI