DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. martā, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Tieslietas
11
11

Latvijas Uzņēmējdarbības Attīstības Centra atklāta vēstule Latvijas Republikas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

A.god. V.Dombrovska kungs!
Sakarā ar Latvijas Darba devēju Konfederācijas (LDDK) pausto viedokli un ieteikumu par VSIA “Latvijas Vēstneša” likvidāciju, vēlamies vērst Jūsu uzmanību uz vairākiem jautājuma aspektiem, kas liecina ne vien par LDDK personisko ieinteresētību, bet arī uz iespējamām negatīvām sekām likvidācijas gadījumā.

Izvērtējot esošo situāciju un LDDK izvirzītās pretenzijas, esam pārliecināti, ka VSIA “Latvijas Vēstneša” likvidācija var radīt reālus draudus sabiedrības informētībai, kā arī uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā. “Latvijas Vēstneša” esamību nedrīkst rēķināt tikai finansiālos ieguvumos vai zaudējumos, jo bezmaksas informācijas pieejamība sniedz daudz lielāku ieguvumu, kas ne vienmēr ir aprēķināms finansiāli.

Ja likumprojektu apkopošanas un publicēšanas funkciju nodos privātā biznesa pārraudzībā, sabiedrībai par informācijas iegūšanu būs jāmaksā, lai atpelnītu to darbu, kas ieguldīts. Līdz ar to lielai sabiedrības daļai informācija nebūs pieejama ne tikai samaksas dēļ, bet arī sarežģītākās piekļuves dēļ. Tā rezultātā lielai sabiedrības daļai būs liegta juridiskā pašpalīdzība un palielināsies risks saskarties ar dažādiem krāpšanas un nelikumību gadījumiem.

"Ja likumprojektu apkopošanas un publicēšanas funkciju nodos privātā biznesa pārraudzībā, sabiedrībai par informācijas iegūšanu būs jāmaksā, lai atpelnītu to darbu, kas ieguldīts."

Tāpat valstiskā līmenī šobrīd aktīvi tiek kultivēta ideja par maksimāla atbalsta sniegšanu uzņēmējdarbības uzsākšanai un pašnodarbināto atbalstu, jo tas var sniegt reālu atspaidu Latvijas uzņēmējdarbības vides aktivizēšanā. Valsts uzņēmuma “Latvijas Vēstnesis” likvidācijas gadījumā tas būtu tikai papildus šķērslis jauno uzņēmumu un pašnodarbināto darbībā, jo liegtu brīvu un ērtu pieeju aktuālajai informācijai.

Protams, samazinot pašreizējās funkcijas, ir iespējams uzņēmumiem pakalpojumus piedāvāt par zemākām izmaksām, taču nav nepieciešams likvidēt veiksmīgi izveidotu un lielai sabiedrības daļai lietderīgu un labi pazīstamu sistēmu. Uzskatām, ka par veiksmīgu VSIA „Latvijas Vēstnesis” projektu bezmaksas kārtībā sniegt sabiedrībai lakonisku, saprotamu un ticamu informāciju – amatpersonu viedokļus, komentārus un skaidrojumus par tiesību aktu grozījumiem nejuridiskā leksikā, uzskatāms portāls www.lv.lv. Portāla slēgšana būs zaudējums tai sabiedrības daļai, kas ir ieinteresēta sekot novitātēm tiesību aktos savu tiesību aizstāvībai, taču nevar par to samaksāt, pērkot komercmedijus vai apmaksājot jurista pakalpojumus.

"Valsts uzņēmuma “Latvijas Vēstnesis” likvidācijas gadījumā tas būtu tikai papildus šķērslis jauno uzņēmumu un pašnodarbināto darbībā, jo liegtu brīvu un ērtu pieeju aktuālajai informācijai. "

Tāpat nebūtu pareizi salīdzināt Latvijas situāciju ar citu valstu piemēriem, jo šeit lielu lomu spēlē ne tikai finanses, bet arī uzņēmēju, pašnodarbināto un sabiedrības ieradumi, kā arī informācijas nodrošinājums, kas mūsdienu saspringtajos ekonomiskajos apstākļos ir īpaši būtisks.

Vēlamies Jūs aicināt izvērtēt esošo situāciju un apzināties nopietnās sekas, ko varētu radīt lēmums par VSIA “Latvijas Vēstneša” likvidāciju, pievēršot uzmanību atsevišķu iesaistīto pušu privātām interesēm.

Ar cieņu,

Alberts Jodis

Latvijas Uzņēmējdarbības Attīstības Centrs

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI