DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2008
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Eksperti: Civillikums ir morāli novecojis

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eksperti: Civillikums ir morāli novecojis

Latvijas likumdošanā skaidri jādefinē ārpus laulībā dzimušo bērnu bioloģisko tēvu tiesības

Šobrīd Latvijas tiesās tiek skatīti vairāki procesi, kuru ietvaros ārpus laulībā dzimušo bērnu bioloģiskie tēvi cīnās par savām tiesībām apstrīdēt labprātīgi veiktu paternitāti, kuru atzinusi bērna māte ar citu vīrieti (ne bērna bioloģisko tēvu). Kā norāda tiesu procesos iesaistītās personas, Latvijā joprojām atsevišķi valsts tiesu sistēmu pārstāvji uzskata, ka nav svarīgi, kurš ir īstais bērna tēvs; galvenais, ka bērnam tēvs vispār ir.

Aptaujātie eksperti uzskata, ka ārpus laulībā dzimušo bērnu bioloģisko tēvu tiesības Latvijas likumdošanā nav atrunātas pilnībā, savukārt starptautiskās tiesību normas, kas ir saistošas Latvijas valstij un precīzi reglamentē šo sfēru, tiesām ir jāievēro. Līdz ar to, nozares pārstāvji norāda uz nepieciešamību veikt drīzus grozījumus Latvijas Civillikumā un Civilprocesa likumā.

Jāatgādina, ka šā brīža Latvijas likumdošana pieļauj iespēju, ka ārlaulībā dzimuša bērna māte vienpersoniski var pieņemt lēmumu, kurš vīrietis tiks ierakstīts dzimtsarakstu nodaļā, vienojoties ar to jebkādu motīvu vadīta (mantiski, personisku u.c.). Ja šāda nepatiesa, taču brīvprātīga paternitāte ir veikta, tad saskaņā ar Latvijas likumdošanu, bērna bioloģiskais tēvs šo faktu nav tiesīgs apstrīdēt pat tiesā. Bērna tēvam tiek liegtas jebkādas tiesības uz savu bērnu.

Ekspertu viedokļi: nepieciešami drīzi grozījumi Civillikumā un Civilprocesa likumā

 

Aivars Lošmanis, LU pasniedzējs, tiesību zinātņu doktors, zvērināts advokāts:

„Eiropas Konvencija skaidri ir definējusi to bērnu tiesisko statusu un tiesības, kuri nav dzimuši laulībā, paredzot, ka bērnu bioloģiskajiem tēviem ir tiesības apstrīdēt labprātīgu paternitātes noteikšanu. Arī tad, ja Latvijas likumdošanā teikts citādi, starptautiskajiem aktiem ir augstāks juridiskais spēks. Tas nozīmē, ka, pirmkārt, bērna bioloģiskajam tēvam ir jāpiešķir tiesības veikt ģenētisko ekspertīzi, lai noskaidrotu patiesību. Ja ekspertīze kādu iemeslu dēļ netiek nozīmēta, faktiski nav iespējama taisnīga tiesa, atbilstoši Satversmē paustajiem pamatprincipiem. Manuprāt, nesenā pieredze ir būtisks signāls arī likumdevējiem par nepieciešamajām izmaiņām Latvijas Civillikumā. Tā ir ierasta prakse ne tikai pie mums, bet arī citviet pasaulē, ka tiesību jaunrade nestāv uz vietas. Arī likumdošanai ir jābūt dinamiskai, un jāiet līdzi laikam.”

Elizabete Bruksle, zvērināta advokāte:

„Līdz ar Eiropas Konvencijas ratifikāciju, Latvija ir paudusi savu attieksmi un atbalstu starptautiskajiem tiesību aktiem. Vairāki gadījumi apstiprina, ka Latvijas tiesu prakse, lai neradītu precedentus un nevajadzīgas tiesāšanās prāvas starptautiskajā mērogā, šo faktu nedrīkst ignorēt – starptautiskās normas ir ne tikai jāievēro, bet atzītās saistības ir arī jāpilda.”

Jānis Meija, LU doktorands:

„Latvijas normatīvie akti neaizsargā bioloģiskā tēva tiesības uz ārlaulībā dzimušu bērnu, lai gan tas ir pretrunā ar Satversmi. Subjektu skaits, kas var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, formāli ir ierobežots bērna interesēs, tomēr būtiskākas ir bērna tiesības zināt savu īsto – bioloģisko tēvu, kā arī tēva tiesības uz bērnu. Tādēļ starptautisko tiesību normas paredz bioloģiskā tēva tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu. Šādas bioloģiskā tēva tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ierobežo prettiesiskas darbības ar bērnu.

Kamēr nav izdarīti attiecīgi grozījumi Civillikumā un Civilprocesa likumā, piemērojamas starptautisko tiesību normas, kurām ir augstāks juridisks spēks par Latvijas Republikas vēsturiski mantoto regulējumu paternitātes jomā.”

Nacionālajai likumdošanai nevajadzētu būt pretrunā ar starptautiskajiem tiesību aktiem

Bioloģisko tēvu izredzes cīnīties par savām tiesībām gadījumos, ja bērns ir dzimis ārpus laulības attiecībās, savukārt māte jaundzimušā apliecībā reģistrējusi citu vīrieti, palielina vakar Augstākās tiesas Senāta lēmums, ar kuru tika noraidīts Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāja V. Jonikāna protests. Ar šo Senāta lēmumu tika atzīts par tiesisku un pareizu Rīgas apgabaltiesas pieņemtais lēmums, ar kuru tika noteikta ģenētiskās ekspertīzes veikšana ārlaulībā dzimuša bērna bioloģiskā tēva noskaidrošanai.

Sintija Prauliņa, mag. iur., bioloģiskā tēva pārstāve:

„Uzskatu, ka šis Senāta nolēmums varēs kalpot kā judikatūra, izskatot citas līdzīgas prasības. Ar šo nolēmumu LR Augstākās tiesas Senāts ir izbeidzis pretrunīgo tiesību normu interpretāciju un piemērošanu, saistībā ar bioloģiskā bērna tēva tiesībām apstrīdēt labprātīgas paternitātes faktu. Latvijas tiesas vairs nevarēs ignorēt starptautiskās tiesību normas, kuras Latvijas valsts ir atzinusi un apņēmusies ievērot. Papildus norādāms, ka ar šo nolēmumu tiesa ir realizējusi arī svarīgu procesuālo tiesību principu, proti, nodrošinājusi pusēm vienādas tiesības aizsargāt savas aizskartās intereses tiesā, likumā noteiktajā kārtībā.”

Tai pat laikā eksperti norāda - kamēr nacionālā likumdošana būs pretrunā ar starptautiskajiem tiesību aktiem, nav izslēgti gadījumi, kad tiesas ignorēs starptautiskās saistības un arī turpmāk ārlaulībā dzimuša bērna tiesības zināt savus īstos vecākus būs apdraudētas.

Sīkākai informācijai:
Inga Skuja
Mob. 2 6127730
T. 7358921
inga@eksodus-ik.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI