E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5860
Lasīšanai: 2 minūtes

Kam piešķirams papildatvaļinājums?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2014
Jana

Labdien. Man ir nelielas neskaidrības saistībā ar Darba likuma grozījumiem. Nedaudz neskaidrs ir šis grozījums: 32. 151.pantā: aizstāt pirmās daļas 1.punktā vārdus "kuriem ir" ar vārdiem “kuru aprūpē ir"; papildināt pirmo daļu ar 3.punktu šādā redakcijā: "3) darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, - ne mazāk par vienu darba dienu."; papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā: "(3) Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā." Ko nozīmē "aprūpē" - vai viņš ir ierakstīts nodokļu grāmatiņā kā apgādājamais, vai arī man ir jābūt viņa aizbildnim, bioloģiskajam vecākam? Paldies jau iepriekš par skaidrojumu.

A
atbild:
29. decembrī, 2014
Labklājības ministrija
Ineta Vjakse, Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktora vietniece

Bērna aprūpe saskaņā ar Civillikuma 177.pantu nozīmē viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena,  apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un  viņa izglītošanu  un  audzināšanu  (garīgās  un  fiziskās  attīstības nodrošināšana,  pēc iespējas  ievērojot  viņa  individualitāti,  spējas un intereses  un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). Tas nozīmē, ka bērna aprūpe ir tikai viens no aizgādības tiesības elementiem.

Darba   likuma   151.panta   pirmās   daļas   trešajā   punktā  paredzētais papildatvaļinājums  piešķirams   abiem   vecākiem,  kā   arī   vienam  no adoptētājiem,  kura  aprūpē  un  uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar  bāriņtiesas  lēmumu  nodots  adoptējamais  bērns,  audžuģimenes loceklim, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas