E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4403
Lasīšanai: 5 minūtes
4
11
4
11

Par nereģistrētas profesijas – maga- pakalpojumu licencēšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2014
Emīlija Linde

Jautājums M.Smilgas kungam! Jūs divdomīgi atbildējāt uz manu jautājumu (Nr. 4384.). Es sapratu, ka konkrētā maga Vara Jeremica darbība nav likumiska, bet viņš saprata, ka var turpināt sevi pašsludināt par magu, sniegt maga pakalpojumus un izvietot reklāmu internetvietnēs. Cik saprotu no Jūsu atbildes, mags Varis nodarbojas ar nereģistrētu uzņēmējdarbību, sniegdams maga pakalpojumus. Toties šis mags ir sapratis Jūsu atbildi kā apstiprinājumu savai maga pakalpojumu sniegšanai. Pat uzsācis jaunu tēmu sevis kontrolētajā forumā Astral Templ. Tēmas nosaukums "Profesionāla jurista (Jūsu, Smilgas kungs) skaidrojums par magu darbību". Uz http://www.astral-temple.com/lv/discussion/profesionala-jurista-skaidrojums-par-magu-darbibu/1/?5083#com Iznāk, ka Jūsu skaidrojums ir kā oficiāla atļauja nereģistrētai uzņēmējdarbībai, nodokļu nemaksai, neatļautai reklāmai, nesertificētam un nekvalitatīvam pakalpojumam? Lūdzu, Smilgas kungs, konkrēti paskaidrot radušos situāciju, veikt sava iepriekšējā skaidrojuma tiešāku paskaidrojumu. Lai būtu konkrēti skaidrs - var būt mags, kas sniedz pakalpojumus cilvēkiem un kādas konkrētas atļaujas, izglītību apliecinoši dokumenti viņam, tieši magam, jābūt, lai viņa darbība būtu likumīga?

A
atbild:
21. maijā, 2014

LV portāla e-konsultāciju lietošanas noteikumos ir norādīts, ka sniegtajām atbildēm ir informatīvs raksturs. Tas nozīmē, ka tās nekādā gadījumā nav un nevar uzskatīt par atļaujas apliecinājumu kādai legālai vai nelegālai darbībai. 

Jau iepriekšējā atbildē Jums tika paskaidrots, ka kļūt par sertificētu, diplomētu, atestētu magu (burvi) Latvijas valstī nevar. Latvijā nav valsts licencētas mācību iestādes, kas sniegtu šādu apmācības pakalpojumu. Savukārt nekas neierobežo personu pašam sev piešķirt šādu vai kādu citu (piemēram, Lidojošo makaronu pavēlnieks, Vidusgaujas brīnumdaris, Lielrīgas bišu maģistrs u.tml.) nosaukumu, jo, kā jau minēju, tad, lai meklētu un saņemtu magu (nevis dziednieku, t.i., cilvēku, kurš nodarbojas ar tautas medicīnu) pakalpojumus, ir jābūt ticībai pārdabisku spēku darbībai, jo maģija ir rituālu kopums, kuru mērķis ir izraisīt pārdabisku spēku darbību. Ja kāda persona tic, ka kāds mags ar savām mistiskajām darbībām spēs tai palīdzēt, tad nevar ierobežot šīs personas tiesības izmantot pakalpojumu, ko viņa ir atzinusi par sev piemērotu un derīgu. 

Saskaņā ar Latvijas Republikas Komerclikumu komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona (individuālais komersants) vai komercsabiedrība (personālsabiedrība un kapitālsabiedrība) (1.panta pirmā daļa). Latvijā ar komercdarbību (saimniecisko darbību, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants) var nodarboties tikai komersants. Savukārt komersants var algot darbiniekus, kuri šo saimniecisko darbību tieši izpildīs. Komerclikuma 1.panta trešā daļa skaidri un nepārprotami nosaka, ka saimnieciskā darbība ir jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību. 

Profesiju klasifikatorā nav profesijas mags, burvis, taču ir dziednieks, bioenerģētiķis, ekstrasenss, kur tie ir apvienoti vienā grupā. Šīs profesionālās darbības pamatuzdevumi ir:

„(...) dziedēt slimības un traucējumus ar tautā tradicionāli lietotiem ārstniecības augu, dzīvnieku pasaules un citiem līdzekļiem, kuri pēc tradīcijām tiek lietoti, kas dziedē organismu un stimulē tā darbību; konsultēt iedzīvotājus un atsevišķas personas pareiza uztura un veselības saglabāšanas, kā arī pašsajūtas uzlabošanas jautājumos.” 

Dziedniecība ir tautas tradīcijās sakņojies paražu, zināšanu, attieksmju un arī uzticības normu kopums, ko mūsu senči ir izkopuši gadu simtu gaitā. Dziednieku organizācijas parasti darbojas uz statūtu pamata, savukārt biedru izglītošana un sertificēšana, kā arī dažādu sertifikātu izsniegšanas kārtība ir katras organizācijas iekšējā lieta.

Kā jau tika minēts iepriekš, tad mags var pats sevi iecelt šādā "amatā" un reklamēt savus pakalpojumus, jo valstī nav nevienas iestādes, kuras pienākumos būtu pārbaudīt šo „speciālistu” profesionālo atbilstību. Dažādas reklāmas, sludinājumi aicina cilvēkus izmantot dažādus, tai skaitā  magu, pakalpojumus, iespējams, arī tādus, kurus drīkst sniegt tikai sertificēts ārsts ar medicīnisko izglītību, taču cilvēki uzticas šiem sludinājumiem, pieļaujot, ka uz plašsaziņas līdzekļos publicēto informāciju var paļauties. Jāpiebilst, ka reklāma ir uztverama kā tās lasītāja, skatītāja tiesības, nevis pienākums izvēlēties. 

Ja personas (maga) maģiskā darbība notiek saskaņā ar Komerclikumu, likumu "Patērētāju tiesību aizsardzības likums", likumu "Par nodokļiem un nodevām" u.c. normatīvajiem aktiem, kas regulē komercdarbību, mags nerīkojas ar viltu vai apzināti nemaldina pakalpojuma ņēmēju un pakalpojuma ņēmējs tic šīs personas maģiskajām spējām un tam, ka maga manipulācijas viņam palīdzēs, tad dažkārt, iespējams, tiešām var notikt kas maģisks.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas