E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2651
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja ir MUN statuss, vienlaikus nevar iegūt bezdarbnieka statusu un pabalstu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2013
Jānis Z.

Vai es varu pretendēt uz bezdarbnieka statusu un pabalstu, ja pārtraucu darba attiecības ar pamatdarba vietu un apturu (nevis likvidēju) mikrouzņēmuma darbību uz nenoteiktu laiku (kas jau kādu laiku reāli nedarbojas), kur esmu kā īpašnieks un attiecīgi arī darbinieks, jo mikrouzņēmumos tā jābūt. Respektīvi, ienākumu nekādu nav.

A
atbild:
31. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā ir viena no situācijām, kuras regulējums izriet no vairākiem tiesību aktiem - gan attiecībā uz to, vai var saņemt bezdarbnieka pabalstu, gan par tiesībām uz bezdarbnieka statusu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ilze Paleja izskaidroja: Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1.pantā noteikts, ka mikrouzņēmuma īpašnieks ir mikrouzņēmuma darbinieks. Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 2.punktu mikrouzņēmuma darbinieks ir darba ņēmējs. Tātad mikrouzņēmuma īpašnieks ir darba ņēmējs, un viņam nav tiesības uz bezdarbnieka pabalstu neatkarīgi no tā, vai saimnieciskā darbība notiek vai ne.

Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūras Juridiskā departamenta Licencēšanas un tiesiskā nodrošinājuma nodaļas juriskonsults Konstantīns Krjačko, atbildot uz jautājumu, vai personai (mikrouzņēmuma īpašniekam) ir tiesības iegūt bezdarbnieka statusu, ja mikrouzņēmuma darbība tiek apturēta un nekādu ienākumu nav, papildus Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sniegtajai atbildei informēja:

Pamatojoties uz likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 2.punkta i) apakšpunktu, darba ņēmēja definīcijā nav noteikts, ka mikrouzņēmuma darbinieks (īpašnieks) veic noteiktu darbu par darba samaksu. Turklāt Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10.panta pirmās daļas 2.punktā noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Vērtējot minētās tiesību normas, secināms, ka mikrouzņēmuma darbiniekam (t.sk. mikrouzņēmuma īpašniekam) ir darba ņēmēja statuss un vienlaikus ar to viņš nevar pretendēt uz bezdarbnieka statusa piešķiršanu, norāda K.Krjačko.

Informācija mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem ir arī atrodama Valsts ieņēmumu dienesta interneta vietnē sadaļā Mikrouzņēmumu nodoklis. Kā norādīts VID atbildēs uz biežāk uzdotajiem jautājumiem: ja persona ir kļuvusi par mikrouzņēmumu, tad tā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu zaudē ar nākamo taksācijas gadu (ar nākamā gada 1.janvāri) tad, ja ir pārsniegti Mikrouzņēmumu likumā noteiktie kritēriji vai persona pati to vēlas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas