VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
06. janvārī, 2017
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Personība
TĒMA: Finanses
4
4

Reinis Bērziņš: Man nepatīk, ja cilvēki maina uzskatus kā vēja rādītāji

LV portālam: REINIS BĒRZIŅŠ, akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija “Altum”” valdes priekšsēdētājs
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reinis Bērziņš kā Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks vada diskusiju par nolikto atslēgu principa ieviešanu

FOTO: no R. Bērziņa personīgā arhīva

Akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija “Altum”” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, kurš līdz šim ir strādājis valsts kapitālsabiedrību un institūciju vadošos amatos, nākotnē varētu apsvērt arī iespēju pāriet “otrā pusē” – privātajā biznesā. Viņš uzskata, ka, darot jebkuru darbu, ir iespējams saglabāt savu nostāju un neietekmēties no vairākuma viedokļa. Tāpēc viņam nepatīk cilvēki, kas baidās pieņemt lēmumus vai maina uzskatus kā vēja rādītāji.
īsumā
  • Pēdējā laikā īpašu uzmanību pievēršam tam, lai nekonkurētu ar bankām, bet veiktu tikai finanšu tirgu papildinošas funkcijas.
  • Mūsu aktīvais portfelis ir 400 miljoni eiro, un viens no galvenajiem mērķiem ir šo apjomu dubultot trīs gadu laikā.
  • 2016. gadā dažādu iemeslu dēļ valsts atbalsta finansējums ir atteikts 8% no iesniegtajiem projektiem.
  • Jebkuru darbu darot, ir iespējams saglabāt savu nostāju, neietekmēties no vairākuma viedokļa, argumentēt savu nostāju.
  • Esmu veicis daudzas pareizas izvēles, daudzas no tām skar arī privāto dzīves sfēru.
  • Vīrietim ļoti svarīgi ir dzīvē rīkoties saskaņā ar savu pārliecību.

"Altum" ir finanšu institūcija, kas sniedz valsts atbalstu un papildina privātā finanšu tirgus piedāvājumu. Kādu attieksmi jūtat no tirgus - vai bankas "Altum" redz kā konkurentu vai partneri?

Bankas viennozīmīgi ir mūsu partneris. Cieši ar tām sadarbojamies, regulāri gan paši, gan kopā ar citām institūcijām rīkojam informatīvus pasākumus uzņēmējiem, kuros aicinām piedalīties bankas, lai tās uzņēmējiem stāsta par saviem piedāvājumiem. Pēdējā laikā īpašu uzmanību pievēršam tam, lai nekonkurētu ar bankām, bet veiktu tikai finanšu tirgu papildinošas funkcijas.

"Altum" šajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā izsniegs milzīgu daudzumu aizdevumu, garantijas utt. Vai esat parēķinājis, cik liels šajā periodā būs institūcijas finansējuma portfelis?

Pērn izstrādājām stratēģiju, lai redzētu, kā virzīsimies uz priekšu nākamajos trīs gados. Stratēģiju veidojām, konsultējoties un diskutējot ar partneriem valsts, nevalstiskajā un uzņēmēju sektorā. Tas ir praktisks dokuments ar skaidri definētiem darbiem, kurus vēlamies paveikt trīs gados. Šobrīd mūsu aktīvais portfelis ir 400 miljoni eiro, un viens no galvenajiem mērķiem ir šo apjomu dubultot trīs gadu laikā. Šajā stratēģijā ir iekļauts konkrēts pasākumu plāns, aptuveni 30 punkti, kā, attīstot dažādus pakalpojumus, varam to panākt. Te jāpiemin mūsu pārvaldītais Fondu fonds ar 126 miljoniem eiro, tāpat arī daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmai paredzētie 156 miljoni.

Daļu no sev izvirzītajiem uzdevumiem jau esam paveikuši. Ļoti veiksmīgi darbojas pērn uzsāktās jaunās programmas, piemēram, Zemes fonds un Mājokļu galvojumu programma ģimenēm ar bērniem, veiksmīgi startējusi arī daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma. Taču skatāmies arī nākotnē un domājam par jauniem pakalpojumiem, piemēram, eksporta garantijas vēlamies sniegt arī darījumiem uz Eiropas Savienības valstīm, kas šobrīd vēl nav iespējams. Plānojam arī paplašināt Zemes fonda pakalpojumu klāstu, ieviešot reversās nomas iespēju u.tml.

Vēl viens punkts, pie kura laikus strādājam, ir, lai pēc 2020. gada, kad Eiropas Savienības fondi Latvijai varētu nebūt pieejami tik lielā apmērā, kā līdz šim, mums būtu pieejami resursi no citām starptautiskām finanšu institūcijām.

Cik lielā mērā saskaraties ar uzņēmumiem, kuriem finanšu necaurspīdīguma dēļ valsts atbalsts ir jāatsaka?

Aizdevējiem vienmēr ir svarīgi gūt pārliecību, ka aizņēmējs spēs atmaksāt aizdotos līdzekļus. Necaurskatāmas finanses uzņēmumā ir viens no iemesliem, kas traucē gūt šo pārliecību. "Altum" klienti ir informēti par kritērijiem valsts atbalsta saņemšanai, šī informācija ir pieejama mūsu mājaslapā, tāpat arī darbinieki konsultē klientus gan par biznesa plāna sagatavošanu, gan kritērijiem valsts atbalsta saņemšanai. Kopumā nav liels skaits projektu, kam nākas finansējumu atteikt. 2016. gadā dažādu iemeslu dēļ valsts atbalsta finansējums ir atteikts 8% no iesniegtajiem projektiem.

Vai pats kādreiz esat izmēģinājis roku uzņēmējdarbībā?

Līdz šim nav sanācis, lai arī bez juridiskās izglītības man ir grāds arī biznesa vadībā un finansēs. Mana profesionālā darbība veidojusies tā, ka līdz šim esmu strādājis valsts kapitālsabiedrību un institūciju vadošos amatos, taču savu uzņēmumu vadījis neesmu. Domāju, ka nākotnē tas var mainīties.

Kāda ir "recepte", lai 24 gados kļūtu par Ministru prezidenta padomnieku likumdošanas jautājumos?

Manuprāt, man piemīt lielas darba spējas. Tomēr, iespējams, ka viens no galvenajiem punktiem ir tas, ka visu esmu centies darīt pēc labākās sirdsapziņas, un, lai kādu darbu darītu, vienmēr cenšos palikt maksimāli tāds pats, kāds esmu privātajā dzīvē. Līdz šim to neesmu nožēlojis, un iespējas mani pašas ir atradušas.

2013. gadā bijāt arī likumdošanas un juridiskais padomnieks Valsts prezidentam. Kāds bija jūsu pēdējais padoms eksprezidentam Andrim Bērziņam?

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kuru kopīgi risinājām, ir fizisko personu maksātnespējas procesa regulējums, kas paredzēja hipotekārajā kreditēšanā ieviest "nolikto atslēgu" principu, radot risku nākotnē mājsaimniecībām būtiski mazināt finanšu pieejamību mājokļa iegādei. Kopīgiem spēkiem ar likumdevējiem, finanšu sektoru un citiem partneriem toreiz panācām izmaiņas, paredzot iespēju kredītņēmējiem izvēlēties starp hipotekāro aizdevumu ar "nolikto atslēgtu" principu un līdz šim pierasto hipotekāro aizdevumu.  Arī "Altum" toreiz aktīvi iesaistījās, un zīmīgi, ka tieši "Altum" telpās notika plaša ekspertu diskusija, kurā iesaistītās puses vienojās par nepieciešamību ieviest šo izvēles iespēju.

Vai ir kādi notikumi, personības, kas jūs ir iedvesmojušas, visvairāk ietekmējušas jūsu dzīvi?

Profesionālajā darbībā man dzīvē ir paveicies strādāt kopā ar vairākām spilgtām personībām ar apbrīnojamām darba spējām, no kurām esmu mācījies fundamentālas lietas – ka jebkuru darbu darot ir iespējams saglabāt savu nostāju, neietekmēties no vairākuma viedokļa, argumentēt savu nostāju.

Ar kuru lēmumu, ko esat pieņēmis, lepojaties?

Manuprāt, esmu veicis daudzas pareizas izvēles, daudzas no tām skar arī privāto dzīves sfēru. Noteikti esmu bildinājis īsto sievieti!

Esmu pieradis patstāvīgi pieņemt lēmumus jau kopš skolas laikiem, piemēram, savulaik vidusskolas 11. klasē bez vecāku ziņas nomainīju klasi ar dabaszinātņu virzienu uz tādu, kur profilā tika mācīta ekonomika un tiesības. Lai gan toreiz man bija smaga saruna ar tēti, savu lēmumu nemainīju un domāju, ka mana līdzšinējā darba pieredze ir pierādījusi, ka šāds solis sevi ir attaisnojis.

Profesionāli esmu gandarīts, ka uzņēmumos un institūcijās, kur esmu strādājis, bez revolūcijām un ārišķībām ir izdevies sasniegt būtiskas lietas. Arī "Altum" var lepoties ar reāliem darbiem.

Kādas ir jūsu karjeras ambīcijas?

Mana galvenā ambīcija vienmēr ir bijusi, lai eju uz darbu, kas sagādā prieku, un strādāju kolektīvā, ar ko kopā jūtos kā komanda. Līdz šim tā ir bijis. Iespējams, pēc darba valsts kapitālsabiedrībās un institūcijās gribēšu pāriet "otrā pusē" – privātajā biznesā. Man ļoti svarīgs ir rezultāts, nevis pats darbības process.

Trīs mācību iestādes – Banku augstskolu, Rīgas Juridisko augstskolu un Šveices biznesa skolu -  esat absolvējis ar izcilību. Vai kādreiz esat saņēmis arī sliktu atzīmi?

Es biju no tiem, kuriem ir gaiša galva, taču man ir bijuši dzīvē arī posmi, kad mācības nebija prioritāte, tāpēc sliktās atzīmes periodiski esmu saņēmis pietiekami daudz.

Kāds skolā bija jūsu mīļākais mācību priekšmets?

Matemātika, ekonomika, kā arī tiesību zinātnes un politika.

Par ko bērnībā vēlējāties kļūt, par ko sapņojāt?

Gribēju kļūt par sportistu, ļoti patika basketbols. Taču, tā kā samērā ātri sapratu, ka profesionālis nekļūšu, pievērsos citām lietām, kas arī mani uzrunāja – tiesības un finanses.

Kam priekšroku dodat brīvajā laikā?

Daudz ceļoju kopā ar ģimeni. Vislabāk laiku pavadu kopā ar sievu Jūliju un meitu Nikolu – viņas man nozīmē ļoti daudz.

Kāds ir jūsu dzīves moto?

Manuprāt, vīrietim ļoti svarīgi ir dzīvē rīkoties saskaņā ar savu pārliecību. Ļoti nepatīk cilvēki, kas baidās pieņemt lēmumus vai maina uzskatus kā vēja rādītāji. Tāpēc viens no svarīgākajiem moto ir dzīvot tā, lai nav jānožēlo, ka kaut ko būtisku neesmu izdarījis, jo attiecīgajā brīdī vienkārši bija bail. Vismaz šobrīd 33 gadus jūtos tā nodzīvojis. 


"Personība tuvplānā" – LV portālā  katru piektdienu.  Amatpersonu, valsts pārvaldē strādājošo un sabiedrībā pazīstamu cilvēku atbildes uz jautājumiem  "aiz kadra" - par sevi un dzīvi Latvijā, kad darbavietas durvis ir aizvērušās.

Iesaki LV portālam savu personību sarunai "aiz kadra"! Sūti e-pastu uz adresi portals@lv.lv!

Labs saturs
4
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI