TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
09. novembrī, 2022
Lasīšanai: 9 minūtes
10
10

Tiesību zinību stundas un ekskursijas skolēniem Augstākajā tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Augstākās tiesas Senāta lielā zāle.

Ekrānšāviņš no virtuālās ekskursijas Augstākajā tiesā (skat. https://www.at.gov.lv/lv/par-augstako-tiesu/informacija-apmekletajiem/ekskursijas).

Viens no Augstākās tiesas darbības virzieniem ir arī izglītojošais darbs, tāpēc Augstākā tiesa ik gadu rīko tiesību zinību stundas un ekskursijas skolēniem Augstākajā tiesā, kā arī atbalsta Latvijā notiekošās iniciatīvas skolēnu iepazīstināšanā ar iespējamām nākotnes profesijām Ēnu dienu un Karjeras dienu ietvaros un, iespēju robežās, dodas pie skolēniem uz viņu skolām.

Tiesību zinību stundas skolēniem

Tiesību zinību stundas Augstākā tiesa piedāvā jau kopš 2009. gada pēc Administratīvo lietu departamenta iniciatīvas.

Tiesību zinību stundas notiek īstā tiesas zālē, kur mantijā tērpta tiesneša vadībā skolēni var uzzināt par:

  • Latvijas tiesību un tiesu sistēmu;
  • Augstākās tiesas vietu un lomu šajā sistēmā;
  • tiesību veidiem – civiltiesībām, krimināltiesībām, administratīvajām tiesībām – un atšķirībām šo lietu izskatīšanā tiesā;
  • tiesu sistēmai piederīgajām profesijām (prokuroriem, advokātiem, notāriem, tiesu izpildītājiem);
  • tiesneša amatu un tiesneša darbu;
  • skolēnu tiesībām un pienākumiem;
  • citiem skolēnus interesējošiem jautājumiem.

Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa kopš tiesību zinību stundu uzsākšanas ir vadījusi tiesību zinību stundas aptuveni 140 klasēm. To laikā viņa pievēršas arī varas sadalījumam Latvijā un analizē, kas un kā nodrošina tiesu varu un tiesnešu neatkarību. Skolēni tiek aicināti piedalīties dažādu juridisku strīdu risināšanā, piemēram, noskaidrojot viedokli, vai būtu samērīgi izslēgt skolēnu no skolas, ja viņš ir apsaukājis skolotāju, vai varētu ļaut adoptēt bērnu cilvēkam, kurš savulaik bijis notiesāts par vardarbīgu noziedzīgu nodarījumu, kā rezultātā skolēni atzīst – lai pieņemtu lēmumu, būtiska ir papildu informācija, piemēram, vai tas ir bijis skolēna vienīgais pārkāpums, vai adoptētājs izdarījis vēl kādu noziedzīgu nodarījumu, kad tas noticis utt.

Senatore V. Krūmiņa uzsver: “Lai veidotu gudru nākotnes sabiedrību, ir svarīgi jau skolas laikā palīdzēt jauniešiem veidot izpratni par to, kā valsts darbojas, kā es – šīs valsts pilsonis – varu ietekmēt dažādus procesus un lēmumus, kāda ir mana atbildība par valsti, kāda loma tiesiskuma nodrošināšanā ir tiesām, kāda ir tiesnešu atbildība. Jauniešiem to ir svarīgi dzirdēt ne tikai no skolotājiem, bet arī praktiski iepazīties ar valsts varas orgānu, arī tiesu darbību.”

Pavisam nesen, 14. oktobrī, senatore V. Krūmiņa tiesību zinību stundā tikās ar Ziemeļvalstu ģimnāzijas 12. klases skolēniem. 24. novembrī plānota tikšanās ar Rīgas 45. vidusskolas 12. klases skolēniem un 29. novembrī – ar Rīgas Teikas vidusskolas 5. klases skolēniem. Savukārt Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskajam padomniekam Jānim Gekam 9. novembrī plānots doties uz Rīgas Centra humanitāro vidusskolu, lai 3. klases skolēniem pastāstītu, kas ir tiesa, ko dara tiesneši, ko dara tiesneši Augstākajā tiesā, parunātu par to, kas ir likumi un kas ir tiesības.

Līdztekus tiesību zinību stundai Augstākajā tiesā skolēniem ir iespēja doties ekskursijā pa Tiesu pili, apmeklēt Augstākās tiesas muzeju, apskatīt vēsturisko virsprokurora kabinetu, kur tagad ir izvietota tiesas Lasītava, apmeklēt tiesas zāles.

Jāuzsver, ka tiesību zinību stundas Augstākajā tiesā var tikt organizētas ne tikai skolēnu klasēm, bet arī sociālo zinību skolotājiem.

Tiesību zinību stunda Augstākās tiesas Senāta lielajā zālē 2022. gada 12. aprīlī. Tajā piedalījās vairāk nekā 60 klausītāju – Rīgas Juridiskās koledžas Tiesību zinātņu studenti, Valmieras Valsts ģimnāzijas un Gulbenes novada vidusskolas Jauno juristu skolas dalībnieki.

Foto: Augstākā tiesa

Akcija “Atpakaļ uz skolu” un izglītojošā kampaņa “Es, Tu un Satversme”

Latvijas simtgades gadā Augstākā tiesa sāka akciju “Atpakaļ uz skolu”, aicinot tiesnešus doties uz savām skolām, lai runātu ar bērniem un jauniešiem par valsti, tās uzbūvi, tiesas vietu un tiesneša lomu valsts dzīvē, par sevi un savu darbu. Secināts, ka skolēniem ir patiesa interese šīs lietas dzirdēt no cilvēka, kas reiz bijis tāds kā viņi un kļuvis par Augstākās tiesas tiesnesi. Tā, piemēram, senatore V. Krūmiņa devās uz savu skolu – Rīgas Valsts 2. ģimnāziju – un uz savas mammas dzimto pusi – Aknīsti, kur Aknīstes vidusskolā, tikās ar skolēniem tiesību zinību stundā.

Šogad Augstākā tiesa atbalsta izglītojošo kampaņu "Es, Tu un Satversme", ko īsteno Tieslietu ministrija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai stiprinātu jauniešu izpratni par demokrātiju un tās nozīmi mūsu ikdienā. Tā norisinās divos posmos – 2022. gada pavasarī no 28. februāra un rudens periodā no 12. septembra. Pavasara lekciju ciklā piedalījās desmit Augstākās tiesas tiesneši un trīs darbinieki. Pavasara mēnešos Augstākās tiesas Satversmes vēstneši apmeklēja 18 skolas visā Latvijā, tiekoties ar skolēniem 20 lekcijās. Rudens periodā seši Augstākās tiesas Satversmes vēstneši – trīs tiesneši un trīs darbinieki – dodas uz 11 skolām.

Ēnu dienas un Karjeras dienas

Ēnu dienas Augstākajā tiesā tiek rīkotas kopš 2010. gada, atbalstot pasaulē populāru skolēnu karjeras izglītības pasākumu, ko Latvijā rīko organizācija Junior Achievement Latvia. Ēnu dienas ļauj skolēniem ieskatīties Augstākās tiesas senatoru un tiesas darbinieku darba ikdienā. Augstākā tiesa palīdz paplašināt skolēnu redzesloku un izpratni par to nākotnes profesijā nepieciešamajām zināšanām un prasmēm. Šogad 6. aprīlī notikušajā Ēnu dienā Civillietu departamenta senatores Dzintras Baltas vadībā skolēni izspēlēja tiesas procesu, izskatot civillietu prasībā par morālā kaitējuma piedziņu. Skolēni iejutās gan tiesneša, gan prasītāja un atbildētāju lomā. Tiesas procesa izspēli dienas noslēgumā skolēni atzina par visinteresantāko, jo tā bija iespēja redzēt tiesas procesu dzīvē, izspēlēt to ar jau pieredzējušu tiesnesi. Tas ļāva saprast, kā ir būt tiesnesim, kuram, uzklausot puses, jāpieņem lēmums, vai lietas dalībniekam, kuram jāpamato sava nostāja.

GALERIJA

6. aprīlī notikušajā Ēnu dienā Civillietu departamenta senatores Dzintras Baltas vadībā skolēni izspēlēja tiesas procesu, izskatot civillietu prasībā par morālā kaitējuma piedziņu.

Foto: Augstākā tiesa

2

Skolēni vēlmi būt par “ēnām” Augstākās tiesas tiesnesim vai darbiniekam reģistrē Ēnu dienas portālā. Kā skaidro Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja, aicinājumu būt par “ēnām” saņem tie skolēni, kuru pamatojumos ir jūtama patiesa interese nākotni saistīt ar jurista un tiesneša profesiju.  

Līdzīgi Augstākā tiesa piedalās Latvijā notiekošajās Karjeras dienās, šajā laikā dodot iespēju skolēniem un studentiem iepazīt juridiskās profesijas.

Augstākās tiesas līdzdalība skolēnu erudīcijas spēlē “Gudrs, vēl gudrāks”

Atzīmēt Administratīvās justīcijas simtgadi, kas bija pagājušajā gadā, administratīvās tiesas nolēma neparastāk – arī piedaloties Latvijas Televīzijas skolēnu erudīcijas spēlē “Gudrs, vēl gudrāks”. Raidījumam katras klašu grupas finālā tiesas sagatavoja tiesību jautājumu, kuru uzdeva tiesneši vai tiesas darbinieki. Raidījuma sezonas noslēgumā skolēnus, kas atbildēja uz šiem tiesību jautājumiem, Augstākā tiesa aicināja uz tikšanos Augstākajā tiesā. Senāta Administratīvo lietu departaments ar tiesību jautājumiem turpina piedalīties raidījumā “Gudrs, vēl gudrāks” arī šī mācību gada sezonā.

Kā pieteikties

Tiesību zinību stundām un ekskursijām Augstākajā tiesā var pieteikties, kā arī vienoties par tiesnešu stundām skolās vai citādu sadarbību, sazinoties ar Komunikācijas nodaļu, tālr. 67020396, 28652211, e-pasts baiba.kataja@at.gov.lv

Vairāk informācijas mājaslapā: https://www.at.gov.lv/lv/par-augstako-tiesu/informacija-apmekletajiem/skolam

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI