SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. septembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
10
10

Dalībai bērnu nometnēs vairs neprasīs ārsta izziņu

Stājas spēkā 08.09.2023.

FOTO: Freepik

Turpmāk bērniem, kuri apmeklēs nometnes, vairs nebūs jāuzrāda ģimenes ārsta izziņa par veselības stāvokli. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 981 “Bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtība“, kas stājas spēkā 8. septembrī. Tāpat veiktas precizējošas izmaiņas, lai novērstu situācijas, kad nometņu organizatori, izmantojot regulējuma nepilnības, uzsāk nometnes darbību bez pozitīva Valsts ugundzēsības un glābšanas dienesta un Veselības inspekcijas atzinuma.

Lai piedalītos nometnē, nebūs jāiesniedz ģimenes ārsta izziņa

Noteikumos, kas regulē bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtību, svītrota prasība, kas noteica pienākumu pirms diennakts nometnes darbības uzsākšanas tās organizatoriem iesniegt ģimenes ārsta izziņu par dalībnieka veselības stāvokli. 

Turpmāk informāciju par nometnes dalībnieka veselības stāvokli, tostarp hroniskām slimībām, alerģijām, lietojamiem medikamentiem, uztura pielāgojumiem, fiziskās slodzes ierobežojumiem un nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem būs jānorāda likumiskajam pārstāvim, slēdzot līgumu ar nometnes organizētāju.

Ja bērna veselības stāvokļa dēļ vecāku sniegtā informācija papildināma ar specifisku medicīnisko informāciju no ārsta, kas var būt noderīga bērnu nometnes pakalpojuma sniegšanas laikā, tad vecāks šādu informāciju var pievienot, tādējādi pasargājot bērna tiesības uz piemērotu un kvalitatīvu aprūpi, paskaidrots noteikumu grozījumu anotācijā.

Grozījumu nepieciešamība skaidrota ar to, ka bērna vecāku rīcībā ir pietiekama informācija par bērna veselības stāvokli un nav vajadzības šādu informāciju papildus pieprasīt no ģimenes ārsta vai cita ārstējošā ārsta, jo šādā gadījumā bērnam netiek veikta jauna, specifiska veselības pārbaude ar jaunu faktu konstatēšanu. 

Līdz ar grozījumiem pieaug likumiskā pārstāvja atbildība par sniegto informāciju.

Grozījumu anotācijā uzsvērts: “Likumiskie pārstāvji uzņemas atbildību par ziņām un dokumentiem, kas iesniegti nometnes organizētājam, tostarp par informāciju, kas nav norādīta, bet ir būtiska nometnes organizētājam, ja tā rezultātā tiek apdraudēta bērna drošības vai veselības intereses, tajā skaitā hroniskām saslimšanām, alerģijām, lietojamiem medikamentiem, uztura pielāgojumiem, fiziskās slodzes ierobežojumiem un nepieciešamiem atbalsta pasākumiem u. c. būtisku informāciju, kas var būt noderīga bērnu nometnes organizētājiem pakalpojuma nodrošināšanai un piemērotas pirmās palīdzības sniegšanai.”

Saistībā ar veselības stāvokļa uzraudzību bērnu nometnēs grozījumi paredz arī to, ka turpmāk dalībniekiem nometnes pirmajā dienā tiks veikta ne tikai pedikulozes, bet arī infekcijas slimību pazīmju pārbaude.

Precizēts VUGD un Veselības inspekcijas izsniegtā atzinuma saturs

Noteikumi jau paredzēja, ka pirms nometnes darbības uzsākšanas nometnes organizatoram jāsaņem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Veselības inspekcijas (VI) atzinums. Taču pieredze rādīja, ka redakcionāli jāprecizē šie noteikumu apakšpunkti.

“Vairākkārt tika konstatētas situācijas, kad nometnes organizētāji ir izmantojuši un ievietojuši tīmekļa vietnē negatīvus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta atzinumus, jo spēkā esošā norma specifiski nenorāda uz pozitīva atzinuma nepieciešamību,” paskaidrots grozījumu anotācijā.

Jaunajā redakcijā norādīts, ka turpmāk pirms nometnes darbības uzsākšanas organizētājam jāsaņem VUGD izsniegts pozitīvs atzinums par nometnes vietas atbilstību ugunsdrošības prasībām un VI izsniegts pozitīvs atzinums par to, ka nometne gatava uzsākt darbību.

Grozījumi arī precizē, kad VUGD un VI atzinumi nav vajadzīgi. Papildinātā noteikumu redakcija noteic, ka atzinumi attiecīgajā kalendārajā gadā nav nepieciešami tad, ja tie par nometnes norises vietu jau ir saņemti un tajos noteiktais nometnes rīkošanas termiņš nav beidzies.

Izmaiņas līgumu slēgšanā profesionālās ievirzes sporta izglītības iestāžu audzēkņu nometnēs

Līdz šim MK noteikumi Nr. 981 paredzēja, ka organizētājs visos gadījumos pirms nometnes darbības uzsākšanas slēdz rakstisku līgumu ar dalībnieka likumisko pārstāvi par dalībnieka (tostarp ārvalstnieka) uzņemšanu nometnē.

Grozījumi paredz izņēmuma gadījumus, kas attiecas uz nometnēm, kuras organizētas akreditētas profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādes audzēkņiem. Turpmāk šo nometņu organizētājiem nebūs jāslēdz līgums ar dalībnieku likumiskajiem pārstāvjiem, ja nometne noteikta kā izglītības programmas sastāvdaļa un noslēgts līgums par profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas apguvi.

Izmaiņas veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā Jaunsardzes centra nometnēs

Noteikumu grozījumi paredz, ka turpmāk, lai organizētu Jaunsardzes centra nometnes, nebūs jāslēdz vienošanās par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, ja nometnes dalībniekiem būs pieejams darbinieks, kas apmācīts paplašinātā pirmās palīdzības sniegšanā saskaņā ar normatīvajos aktos par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā noteiktajām mācību programmām.

Šajās nometnēs nebūs arī jāveic pedikulozes un infekcijas slimību pazīmju pārbaude. “Jaunsargu nometnes, atšķirībā no citām nometnēm, notiek mācību gada laikā un, ja jaunietim, piemēram, būtu utis, tad tas tiktu konstatēts jau konkrētajā mācību iestādē,” paskaidrots anotācijā.

Taču aizdomu gadījumā pārbaudes varēs veikt darbinieks, kas apmācīts paplašinātā pirmās palīdzības sniegšanā saskaņā ar normatīvajos aktos par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā noteiktajām mācību programmām.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI