SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
4
133
4
133

No 1. jūlija paaugstinās minimālās pensijas, atlīdzības un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstus

Sociālās drošības jomā minimālo ienākumu apmērs no 1. jūlija tiks noteikts procentos no ienākumu mediānas. Katram pakalpojumam šie procenti ir iekļauti attiecīgajā likumā, kas nosaka pensiju, pabalstu un atlīdzību aprēķināšanu.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

No šā gada 1. jūlija tiek palielināts minimālo pensiju un vairāku citu sociālās drošības maksājumu apmērs.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārrēķinātās minimālās pensijas (vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma, kuras maksā par kārtējo mēnesi) un minimālās apdrošināšanas atlīdzības klienti saņems jau jūlijā.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstus un apgādnieka zaudējuma pensijas* izmaksā par iepriekšējo mēnesi, tāpēc par jūliju VSAA tās izmaksās augustā.

Ievērībai:  

  • par kārtējo mēnesi izmaksā apgādnieka zaudējuma pensijas, kuras piešķirtas līdz 2020. gada 31. decembrim un kuru izmaksa nepārtraukti turpinās;
  • par iepriekšējo mēnesi izmaksā apgādnieka zaudējuma pensijas, kuras piešķirtas no 2021. gada 1. janvāra.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta (VSNP) apmērs mēnesī:

  • vecuma gadījumā – 125 eiro;
  • apgādnieka zaudējuma gadījumā par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 157 eiro, no septiņu gadu vecuma – 188 eiro.

VSNP apmērs personām ar 1. un 2. grupas invaliditāti, tāpat kā līdz šim, ir atkarīgs no nodarbinātībasnestrādājošiem pabalsta saņēmējiem papildus piešķir piemaksu.

Personai noteiktā invaliditāte

Strādājošiem

Nestrādājošiem

I grupa

175 eiro

227,50 eiro

I grupa no bērnības

219,80 eiro

285,74 eiro

II grupa

150 eiro

180 eiro

II grupa no bērnības

188,40 eiro

226,08 eiro

III grupa

125 eiro neatkarīgi no nodarbinātības

III grupa no bērnības

157 eiro neatkarīgi no nodarbinātības

VSNP apmēra ietekme uz citiem VSAA pakalpojumiem

  • Valsts sociālais pabalsts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam un mirušā Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka ģimenei – 125 eiro mēnesī.
  • Apbedīšanas pabalsts apdrošinātās personas apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā – 375 eiro (3 x 125), ja apgādībā bijušais miris 1. jūlijā vai vēlāk.
  • Apbedīšanas pabalsts bezdarbnieka nāves gadījumā – 375 eiro (3 x 125), ja bezdarbnieks miris 1. jūlijā vai vēlāk.
  • Kaitējuma atlīdzības (par darba negadījumiem līdz 1997. gada 1. janvārim) apmērs personām, kurām tā ir noteikta VSNP apmērā – 125 eiro mēnesī.
  • Bezdarbnieka pabalsta apmērs noteikts 60% no divkārša VSNP apmēra (60% no 250 eiro). Šo pabalstu jaunajā apmērā izmaksās augustā par bezdarba periodu no 1. jūlija.

Atlīdzība par apgādnieka zaudējumu un atlīdzība par darbspēju zaudējumu

Atlīdzības par apgādnieka zaudējumu minimālais apmērs mēnesī katram bērnam:

  • no dzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 157 eiro;
  • no septiņu gadu vecuma – 188 eiro.

Atlīdzība par darbspēju zaudējumu

Invaliditātes grupa

Atlīdzības apmērs mēnesī

Atlīdzības apmērs mēnesī personai ar invaliditāti kopš bērnības

III grupa

157,00 eiro

188,00 eiro

II grupa

219,80 eiro

263,20 eiro

I grupa        

251,20 eiro

300,80 eiro

Vecuma pensija

Vecuma pensijas minimālo apmēru nosaka, minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzei (157 eiro, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības – 188 eiro) piemērojot koeficientu 1,1 un par katru nākamo gadu, kas pārsniedz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo apdrošināšanas stāžu (šobrīd 15 gadi), apmēru palielinot par diviem procentiem no minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzes.

Ja personas Latvijas apdrošināšanas stāžs ir:

  • vismaz 15 gadi, minimālās vecuma pensijas apmērs nevar būt mazāks par 172,70 eiro (157eiro x 1,1), personām ar invaliditāti kopš bērnības – 206,80 eiro (188x1,1)
  • 16 un vairāk gadi, minimālo vecuma pensijas apmēru nosaka, palielinot to par 3,14 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu, personām ar invaliditāti kopš bērnības – par 3,76 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu.

Invaliditātes pensija

Invaliditātes pensijas minimālie apmēri:

Invaliditātes grupa

Pensijas apmērs mēnesī personai ar invaliditāti

Pensijas apmērs mēnesī personai ar invaliditāti kopš bērnības

III grupa

157,00 eiro

188,00 eiro

II grupa

219,80 eiro

263,20 eiro

I grupa

251,20 eiro

300,80 eiro

Apgādnieka zaudējuma pensija

Apgādnieka zaudējuma pensijas minimālais apmērs katram bērnam:

  • no dzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 157 eiro,
  • no septiņu gadu vecuma – 188 eiro.

Vecuma un invaliditātes pensiju pārrēķināšana, ja papildinātas iemaksas

No 2023. gada 1. jūlija mainās vecuma pensijas, I un II grupas invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtība par veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām pēc pensijas piešķiršanas (pārrēķināšanas).

Pensijas pārrēķina daļa tiks pievienota pie aprēķinātā (pārrēķinātā) pensijas apmēra, nevis pie minimālā apmēra, kā tas ir līdz 2023. gada 30. jūnijam. 

Piemērs: Personai, kuras kopējais apdrošināšanas stāžs ir 22 gadi un 3 mēneši, no 2023. gada 5. jūlija piešķirta vecuma pensija.

Aprēķinātais pensijas apmērs ir 140,00 eiro. Minimālais apmērs par 22 stāža gadiem ir 194,68 eiro, līdz ar to personai piešķirta pensija 194,68 eiro apmērā.

No 2023. gada 1. septembra persona pieprasa pensijas pārrēķinu par jūlijā un augustā uzkrāto pensijas kapitālu. Pensijas pārrēķina daļa ir 2 eiro un pārrēķinātais pensijas apmērs ir 142 eiro (140+2). Tā kā pārrēķinātais apmērs ir mazāks par minimālo apmēru, persona turpina saņemt pensiju 194,68 eiro apmērā.

Minimālo ienākumu reforma

2023. gada valsts budžetu pavadošajā likumu paketē vairāku iekļauto un pieņemto likumu grozījumi paredz pārskatīt minimālos ienākumus sociālās drošības jomā,  veicot minimālo ienākumu reformu, lai atbalstītu trūcīgākos iedzīvotājus un pakāpeniski mazinātu sociālās nevienlīdzības plaisu. 1.jūlijā stāsies spēkā:

LV portāls jau rakstīja, ka no 1. jūlija pārskatīs minimālos ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai, nosakot tos nevis summās eiro, bet gan procentos no ienākumu mediānas. To paredz Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kuri stājās spēkā 1. jūnijā, un atsevišķas šī likuma normas ir piemērojamas jau jūnijā sniegtajai sociālajai palīdzībai.

Plašāk LV portāla skaidrojumā >>

Minimālo ienākumu sliekšņu apmēru paaugstināšana pozitīvi ietekmēs 100 000 iedzīvotāju, informē Labklājības ministrija. Līdz ar to ir sperti pirmie taustāmie soļi, Labklājības ministrijai un Eiropas Komisijai kopīgi īstenojot Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā iekļauto minimālo ienākumu sliekšņu reformu. 

“Minimālo ienākumu reforma ir ļoti būtiska tieši trūcīgāko iedzīvotāju atbalstam, kas soli pa solim veicinās nevienlīdzības mazināšanos sabiedrībā. No 1. jūlija paaugstināsies valsts sociālā nodrošinājuma pabalsti, minimālās vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas, kā arī sociālās palīdzības atbalsts, tai skaitā mājokļa pabalstu summas. Minimālie ienākumu sliekšņi turpmāk mainīsies ik gadu atbilstoši ienākumu mediānai,” uzsver labklājības ministre Evika Siliņa

Lai veicinātu ienākumu nevienlīdzības mazināšanos arī turpmāk, ir veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz minimālo ienākumu sliekšņu apmērus pārskatīt katru gadu, nevis kā bija noteikts līdz šim – ne retāk kā reizi trijos gados. Tas nozīmē, ka nākamo pabalstu un minimālo pensiju pieaugumu cilvēki var sagaidīt jau nākamā gada sākumā, norāda ministrija. 

Plašāka informācija Labklājības ministrijas infografikā >>

Minimālo ienākumu sliekšņu apmēri

Labs saturs
133
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI