SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
9
9

Valsts atbalsts aprūpētāju atlīdzības palielinājumam salāgots ar minimālās algas pieaugumu

Stājas spēkā 21.01.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts atbalsts pašvaldībām paredzēts, lai nodrošinātu aprūpētājiem un vecākajiem aprūpētājiem mēnešalgu, kas pārsniedz minimālo mēnešalgu.

FOTO: Freepik.

Tāpat kā pērn, arī šajā gadā valsts piešķirs finansējumu pašvaldībām atalgojuma paaugstināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās. Valsts atbalsts salāgots ar šogad paaugstinātās minimālās algas apmēru.

To paredz Ministru kabineta 2023. gada 17. janvāra noteikumi Nr. 25 “Noteikumi par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās”, kas stājas spēkā sestdien, 21. janvārī.

Noteikumi nosaka veidu, kādā valsts 2023. gadā sniedz atbalstu atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem, kuriem ir darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības dibinātām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, vai tādiem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par minēto pakalpojumu sniegšanu, kā arī atbalsta apmēru un nosacījumus tā saņemšanai.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt, ka valsts atbalstu saņem tās pašvaldības, kuras savās dibinātajās ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās (SAC) vai SAC, no kurām pērk pakalpojumu, nodrošina aprūpētāju un vecāko aprūpētāju mēnešalgu, kas pārsniedz minimālo mēnešalgu. Tas ļautu novērst risku, ka aprūpētāju trūkuma dēļ netiek apmierināta SAC dzīvojošo personu pamatvajadzība pēc aprūpes, norāda Labklājības ministrija.

Noteikts, ka pašvaldības varēs saņemt valsts atbalstu, ja ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās pakalpojuma sniegšanā iesaistītajiem ir noteiktas šādas algas:

  • aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir no viena gada līdz trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 629 eiro mēnesī;
  • aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir ilgāka par trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 662 eiro mēnesī;
  • vecākajiem aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir no viena gada līdz trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 674 eiro mēnesī;
  • vecākajiem aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir ilgāka par trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 709 eiro mēnesī.

Aprūpētājiem un vecākajiem aprūpētājiem piemaksa par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, ir noteikta 25% apmērā no viņu mēnešalgas.

Ja pakalpojuma sniedzējs institūcijā aprūpētājiem vai vecākajiem aprūpētājiem nodrošina mēnešalgu noteikumos paredzētajā apmērā, pašvaldībai sniegtā valsts atbalsta apmērs par vienu pakalpojuma sniedzēja aprūpētu personu (klientu) ir 23 eiro mēnesī.

Ja pakalpojuma sniedzējs institūcijā aprūpētājiem vai vecākajiem aprūpētājiem nodrošina mēnešalgu un piemaksu par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, pašvaldībai sniegtā valsts atbalsta apmērs par vienu pakalpojuma sniedzēja aprūpētu personu (klientu) ir 111 eiro mēnesī.

Noteikumi ir piemērojami ar 2023. gada 1. janvāri un ir spēkā līdz 2023. gada 31. decembrim.

Ar jaunajiem noteikumiem zaudē spēku MK 2021. gada 21. decembra noteikumi Nr. 865 “Noteikumi par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās”.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI