SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
8
8

Aprūpētājiem SAC palielinās algas ar valsts atbalstu pašvaldībām

Stājas spēkā 01.01.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Smagi slimo aprūpei ir grūti piesaistīt personālu, un kavēklis ir arī zemais atalgojums. Valsts divus gadus sniegs atbalstu pašvaldībām pakalpojumu izdevumu segšanai, kas ietver aprūpētāju atalgojuma paaugstināšanu.

FOTO: Freepik

Aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās 2022. gadā palielinās atalgojumu, un tam divus gadus finansiālo atbalstu pašvaldībām sniegs valsts.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ar grozījumiem pārejas noteikumos ir paredzēts, ka valsts 2022. un 2023. gadā sniedz atbalstu atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem, kuriem ir darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības dibinātām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām vai tādiem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par minēto pakalpojumu sniegšanu, atbilstoši gadskārtējām valsts budžeta likumā piešķirtajām apropriācijām.

Sociālās aprūpes centri (SAC) nodrošina pakalpojumus personām ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, tai skaitā personām ar smagiem multipliem traucējumiem. Ir liela personāla mainība un grūtības tā piesaistē. Vienlaikus jaunu darbinieku piesaisti kavē ne vien grūtie un psiholoģisko spriedzi veicinošie darba apstākļi, bet arī zemais atalgojums, kas mazkvalificētajam personālam, tostarp arī aprūpētājiem, tikai nedaudz pārsniedz minimālo algu, šādi situācija raksturota Labklājības ministrijas rosināto likuma grozījumu anotācijā.

Plašāk par tēmu:

Atbalsta veidu, apjomu un nosacījumus tā saņemšanai nosaka Ministru kabinets.

Ministru kabineta 2021. gada 21. decembra noteikumos Nr. 865 “Noteikumi par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās” algas ir noteiktas atbilstoši aprūpētāju kvalifikācijai un pieredzei.

Valsts atbalsts pašvaldībām pakalpojumu izdevumu segšanai, kas ietver aprūpētāju atalgojuma paaugstināšanu, paredz, ka, ņemot vērā darbinieka darba stāžu, kvalifikāciju un noteiktās kategorijas, darba alga būs no 530 līdz 705 eiro mēnesī.

Aprūpētājiem un vecākajiem aprūpētājiem noteiktā piemaksa par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, ir noteikta 25% apmērā no attiecīgās mēnešalgas.

Ja pakalpojuma sniedzējs institūcijā aprūpētājiem vai vecākajiem aprūpētājiem nodrošina mēnešalgu šajos noteikumos minētajā apmērā, pašvaldībai sniegtā valsts atbalsta apmērs, kas noteikts par vienu pakalpojuma sniedzēja aprūpētu personu (klientu), ir:

  • 46 eiro mēnesī – laikposmā no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim;
  • 23 eiro mēnesī – laikposmā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim.

Ja pakalpojuma sniedzējs institūcijā aprūpētājiem vai vecākajiem aprūpētājiem nodrošina mēnešalgu un piemaksu par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, šajos noteikumos paredzētajā noteiktajā apmērā, pašvaldībai sniegtā valsts atbalsta apmērs, kas noteikts par vienu pakalpojuma sniedzēja aprūpētu personu (klientu), ir:

  • 132,26 eiro mēnesī – laikposmā no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim;
  • 66,13 eiro mēnesī – laikposmā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim.

Nākamā gada budžetā šim valsts atbalstam pašvaldībām ir paredzēti 6,7 miljoni eiro.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI