SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. janvārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
14
14

Pašvaldību sociālajiem darbiniekiem 2022. gadā būs valsts piemaksas

Stājas spēkā 15.01.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Profesionāls sociālais darbs ir kļuvis vēl nozīmīgāks Covid-19 pandēmijas apstākļos. Valsts finansiālais atbalsts algu piemaksām paredzēts pašvaldību sociālajos dienestos strādājošo sociālo darbinieku motivācijai strādāt profesijā un pilnveidot profesionālo kompetenci, kā arī ar papildu funkcijām saistīta pieaugošā darba apjoma kompensēšanai.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Valsts piešķirs mērķdotācijas pašvaldībām, lai tās sociālajiem darbiniekiem šogad varētu nodrošināt piemaksas pie mēneš­algas.

Šāds atbalsts un tā piešķiršanas kārtība paredzēta Ministru kabineta noteikumos Nr. 29 “Noteikumi par valsts budžeta mērķdotāciju piemaksai pie mēnešalgas 2022. gadā pašvaldību un to izveidoto iestāžu sociālajiem darbiniekiem”, kas stājas spēkā sestdien, 15. janvārī.

Noteikumos ir paredzētas divu veidu piemaksas – pamata piemaksa pie mēnešalgas un papildu piemaksa 30% apmērā no aprēķinātās pamata piemaksas.

Labklājības ministrija (LM) informē, ka valsts finansējums sociālajiem darbiniekiem paredzēts piemaksām pie mēneš­algas par personīgo ieguldījumu un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām sociālajiem darbiniekiem, kā arī tiem struktūrvienību un nodaļu vadītājiem, kuri strādā pašvaldību sociālajos dienestos, to struktūrvienībās un pašvaldību izveidotās iestādēs, kas sniedz sociālos pakalpojumus.

Noteikumi paredz obligātos pamata kritērijus sociālajiem darbiniekiem, kurus izpildot, tiek piešķirta piemaksa pie mēnešalgas.

Kritēriji piemaksas saņemšanai

Piemaksas varēs saņemt sociālie darbinieki, kuri vismaz vienu gadu strādā pašvaldības sociālajā dienestā, tā struktūrvienībā vai pašvaldības iestādē, kura sniedz sociālos pakalpojumus. Piemaksas varēs saņemt tie darbinieki, kuri ir ieguvuši otrā līmeņa profesionālo augstāko vai akadēmisko izglītību sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā, pēdējo trīs gadu laikā ir pilnveidojuši savu profesionālo kompetenci speciālajos mācību kursos, piedalījušies supervīzijās u. c.

Savukārt, ja sociālie darbinieki specializējušies vai uzsākuši specializāciju sociālajam darbam ar konkrētu klientu grupu, to apgūstot īpašās klātienes mācībās, vai pašlaik iegūst vai jau ir ieguvuši maģistra grādu sociālajā darbā, vai arī papildu tiešajiem darba pienākumiem ir vadījuši mācības citiem pašvaldībā strādājošajiem sociālā darba speciālistiem, tiks piešķirta papildu piemaksa no aprēķinātas pamata piemaksas 30% apmērā.

Mērķdotāciju piešķir pašvaldībai vai sociālajam dienestam un to piešķir visiem darbiniekiem pamata apmērā, ko aprēķinās LM, vadoties pēc saņemtajiem pieprasījumiem par sociālajiem darbiniekiem, kuri atbilst visiem obligātajiem pamata kritērijiem. Savukārt tiem sociālajiem darbiniekiem, kuri atbilst vismaz vienam no papildu kritērijiem, papildus piešķir 30% no aprēķinātās pamata piemaksas summas. Par piemaksas piešķiršanu darba devējam – pašvaldībai vai sociālajam dienestam – ir jāizdod rīkojums, paskaidrots noteikumu anotācijā.

Precīzu piemaksas apmēru katram darbiniekam varēs aprēķināt tikai pēc tam, kad tiks saņemti pieteikumi no pašvaldībām un būs zināms precīzs darbinieku skaits, kuri atbilst pamata kritērijiem, norāda LM.

Noteikumos paredzēts, ka mērķdotāciju par I ceturksni LM pārskaita līdz 2022. gada 28. februārim, par II ceturksni – līdz 2022. gada 30. aprīlim, par III ceturksni – līdz 2022. gada 30. jūlijam un par IV ceturksni – līdz 2022. gada 30. oktobrim.

No valsts budžeta šogad piemaksām piešķirs 1,9 miljonus eiro.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI