SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
09. novembrī, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
14
14

Cenu straujā pieauguma situācijā maznodrošinātajiem arī papildu Eiropas pārtikas pakas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Atbalstapakas.lv

Zemu ienākumu mājsaimniecības, ko dažādos veidos atbalsta valsts un pašvaldības, palīdzībai jau vairākus gadus var saņemt Eiropas pārtikas, higiēnas un saimniecības preču pakas. Straujās inflācijas apstākļos mazturīgās mājsaimniecības līdztekus regulārajām varēs saņemt arī pārtikas papildu pakas – vienu līdz gadu mijai, vienu nākamajā papildu atbalsta periodā – līdz aprīlim. No jaunā gada Eiropas atbalsta saņemšanai tiek palielināts mājsaimniecības ienākumu slieksnis.

īsumā
  • Tiesības saņemt Eiropas atbalsta pārtikas un pamata materiālo palīdzību ir mājsaimniecībām, kuras:
    • atbilst trūcīgas mājsaimniecības statusam;
    • nonākušas krīzes situācijā;
    • atbilst maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, kurā ienākumi mēnesī nepārsniedz 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai, bet katrai nākamai personai mājsaimniecībā 229 eiro.
  • Iedzīvotājiem  ir jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā, lai saņemtu izziņu par trūcīgas, maznodrošinātas vai krīzes situācijā nonākušas mājsaimniecības statusu.
  • Atbalsta pakas ir pārtikas preču komplekti; higiēnas un saimniecības preču komplekti;
    pārtikas preču komplekti maziem bērniem; skolas piederumu komplekti.
  • Papildu pārtikas paku var saņemt, ja ir sociālā dienesta izziņa, kas var būt no 1 mēneša līdz 6 mēnešiem.

Eiropas atbalstu organizē Sabiedrības integrācijas fonds ar savām partnerorganizācijām.

Atbalsta saņēmējus, kā arī pārtikas un pamata materiālās palīdzības pakās iekļaujamās preces, izdales biežumu un daudzumu, kā arī maltītes nodrošināšanu un izdalīšanu katrai mērķgrupas personai nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 727 “Darbības programmas “Pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšana vistrūcīgākajām personām 2014.–2020. gada plānošanas periodā” īstenošanas noteikumi”.

Eiropas atbalsta pakas ir:

  • pārtikas preču komplekti;
  • higiēnas un saimniecības preču komplekti;
  • pārtikas preču komplekti maziem bērniem (3 veidi atkarībā no bērna vecuma);
  • higiēnas preču komplekti maziem bērniem (4 veidi atkarībā no bērna vecuma);
  • skolas piederumu komplekti (bērniem vecumā no 5 līdz 16 gadiem).

Foto: Atbalstapakas.lv

Kas var saņemt Eiropas paku

Sociālās palīdzības saņemšanai tiesību aktos ir noteikti dažādi mājsaimniecību ienākumu sliekšņi – trūcīgai, maznodrošinātai mājsaimniecībai, bet šai apkures sezonai tagad vēl ir atsevišķi noteikta summa, lai varētu saņemt mājokļa pabalstu. Statusu cilvēki kārto pašvaldības sociālajā dienestā. Kā cilvēkam tajā visā orientēties? Vai Eiropas atbalsta pakas saņemšanai nepieciešama atsevišķa Sociālā dienesta izziņa? Kam ir jābūt norādītam Sociālā dienesta izziņā, lai varētu saņemt Eiropas atbalsta paku?

Sabiedrības integrācijas fonda sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Jēkabsone skaidro, ka fonda īstenotās programmas (Eiropas Atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām (EAFVP)) atbalsta pakas var saņemt visas mājsaimniecības, kam ir trūcīgā vai krīzes situācijas izziņa. Maznodrošinātas mājsaimniecības izziņā ir iekļauta papildu rindkopa ar informāciju, ka mājsaimniecība atbilst EAFVP atbalsta saņemšanas nosacījumiem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 727. Ja maznodrošinātas mājsaimniecības izziņā šāda informācija papildu rindkopā ir iekļauta (tātad ienākumu līmenis nav augstāks) – tad atbalsta pakas tiks izsniegtas.

Papildu pārtikas paka

Šī Eiropas atbalsta noteikumos vairākas reizes ir veikti grozījumi. Kopš šā gada 18. oktobra tajos ir spēkā izmaiņas, kas paredz katrai personai zemu ienākumu mājsaimniecībā laika periodā no 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 30. aprīlim iespēju saņemt papildu pārtikas komplektu par trīs mēnešu periodu Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām atbalsta sniegšanas vietā. 

Papildu paku var saņemt, ja ir spēkā esoša sociālā dienesta izziņa, informē Z. Jēkabsone. Izziņa var būt no viena mēneša līdz sešiem mēnešiem. Papildus saņemamo paku skaits atkarīgs no izziņas perioda, kas pārklājas ar laika periodu no 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 30. aprīlim – ja pārklājas periods līdz 3 mēnešiem (ieskaitot), katrai izziņā norādītajai personai pienākas viena papildu pārtikas paka; ja pārklājas 4‒6 mēneši, tad katrai personai pienākas divas papildu pārtikas pakas.

Papildu pārtikas pakas saturs ir tāds pats kā regulārajās pakās – auzu pārslas, četru graudu pārslas, miežu putraimi, griķi, manna, makaroni, augstākā labuma kviešu milti, tvaicēti rīsi, kartupeļu biezputra, sautēta cūkgaļa, sautēta liellopu gaļa, cukurs, olu pulveris, pilnpiena pulveris, iebiezinātais piens ar cukuru, šķeltie zirņi, rafinēta rapšu eļļa, makrele savā sulā. Informācija par paku saturu pieejama šeit: https://www.atbalstapakas.lv/vispariga-informacija.

Papildu paku var saņemt tikai laika periodā no 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 30. aprīlim. Tās var saņemt kopā ar regulārajām pakām, iespējams arī atsevišķi – pēc iedzīvotāju vēlmēm, norāda SIF pārstāve.

Foto: Atbalstapakas.lv

Eiropas atbalsts arī Ukrainas civiliedzīvotājiem

Fonda atbalsts sniedzams arī Ukrainas civiliedzīvotājiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē. Ukrainas civiliedzīvotāji var saņemt atbalsta pakas uz tādiem pašiem noteikumiem kā Latvijas iedzīvotāji, klāsta Z. Jēkabsone.

Ukrainas iedzīvotājiem atbalsta paku saņemšanai jāuzrāda spēkā esoša sociālā dienesta izziņa par atbilstību trūcīgā statusam, krīzes situācijai vai maznodrošinātā statusam ar ienākumiem, kas nepārsniedz 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, bet katrai nākamai personai – 229 eiro.

Pakas izsniedz visā Latvijā

Šobrīd 25 partnerorganizācijas (nevalstiskās organizācijas, reliģiskas organizācijas, pašvaldības un pašvaldību sociālie dienesti) visā Latvijā nodrošina fonda atbalsta paku izdali 446 vietās un izsniedz gatavas maltītes 29 zupas virtuvēs.

Atbalsta vietas novados un pilsētās var atrast norādē šeit. Atverot novada nosaukumu, redzamas izdales vietu adreses, informācija par dienām un laiku, kad punkts strādā, kā arī kontaktpersonas saziņai.

Plašāka informācija par Eiropas atbalsta pakām ir izklāstīta vietnē https://www.atbalstapakas.lv/. 

Palielinās maznodrošinātā ienākumu slieksni atbalstam

No 2023. gada 1. janvāra fonda atbalstu (pārtikas, higiēnas un skolas preces) varēs saņemt maznodrošinātas mājsaimniecības, kurās ienākumi nepārsniegs 376 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, bet katrai nākamai personai 264 eiro.

MK noteikumu Nr. 727 grozījumos paredzēts, ka līdz tādām summām no nākamā gada tiek palielināts ienākumu slieksnis, pēc kura nosaka atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam.

Foto: Atbalstapakas.lv

Cik bieži var saņemt regulārā Eiropas atbalsta pakas

Eiropas atbalsta paku saņemšanas biežums ir saistīts ar periodu, uz kādu mājsaimniecībai ir Sociālā dienesta izsniegtā izziņa – uz vienu mēnesi, trim mēnešiem, no četriem līdz sešiem mēnešiem vai izziņa par krīzes situāciju.

Piemēram, ja izziņa izsniegta uz trim mēnešiem, tad var saņemt divas pārtikas pakas katrai izziņā norādītajai personai, vienu higiēnas un saimniecības preču paku katrai personai, noteiktu daudzumu preču bērniem atkarībā no vecuma.

Tabulā apkopots (regulāro) paku skaits, ko kopā var izsniegt mājsaimniecībai atkarībā no izziņas perioda, skaidro Z. Jēkabsone. Tabulā nav iekļautas izsniedzamo papildu pārtikas paku skaits laika periodā no 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 30. aprīlim, kas paredz iespēju saņemt divas papildu pārtikas pakas saistībā ar patēriņa cenu strauju pieaugumu.

Plašāka informācija par papildu pakām: https://www.atbalstapakas.lv/zinas/157-saistiba-ar-paterina-cenu-strauju-pieaugumu-zemu-ienakumu-majsaimniecibam-bus-pieejamas-papildu-partikas-pakas.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI