SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
21. septembrī, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Vide
2
2

Depozīta sistēmā iekļauj plašāku iepakojumu klāstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Depozīta sistēma tiek paplašināta, gan palielinot iekļauto dzērienu klāstu, gan attiecībā uz depozīta iepakojuma tilpumu.

LV portāla infografika.

Valdībai 20. septembrī grozot depozīta sistēmas darbības noteikumus, paplašināts depozītā nododamo iepakojumu klāsts, kā arī pilnveidots normatīvais regulējums depozīta sistēmas darbībai.

īsumā
  • Izmaiņas paplašina depozīta sistēmas tvērumu gan attiecībā uz iekļauto dzērienu klāstu, gan depozīta iepakojuma tilpumu.
  • Izmaiņu ieviešanai noteikts pārejas periods līdz 2023. gada 30. jūnijam. 
  • Noteikumu projekts paredz tiesības depozīta sistēmas operatoram nepieņemt nestandarta iepakojumu depozīta sistēmā, ja iepakojuma pieņemšana rada papildu riskus vai nozīmīgas izmaksas.
  • Depozīta iepakojuma apsaimniekošanas maksu varēs pārskatīt reizi gadā.
  • Depozīta iepakojumu pieņems no galalietotāja visā tirdzniecības vietas darba laikā.
  • Depozīta iepakojuma operators: “Grozījumi sniegs iespēju Latvijas depozīta sistēmā pilnvērtīgi apsaimniekot un pārstrādāt vēl lielāku skaitu iepakojumu.”

Depozīta sistēma Latvijā darbojas kopš 2022. gada 1. februāra.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vērtējumā kopumā depozīta sistēmas darbība norit atbilstoši noslēgtajam līgumam par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu starp Valsts vides dienestu (VVD) un SIA “Depozīta iepakojuma operators” un depozīta sistēmas darbības organizēšanas un īstenošanas plānam, kas izstrādāts un apstiprināts atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 11. augusta noteikumiem Nr. 519 “Depozīta sistēmas darbības noteikumi”

Taču praksē konstatēti atsevišķi problēmjautājumi, kuru risināšanai izstrādāti noteikumu grozījumi, secināts likumprojekta anotācijā.

Pārejas periods līdz 2023. gada jūnijam

Pašlaik depozīta sistēmā var nodot karbonizēto un nekarbonizēto bezalkoholisko dzērienu, alus un citu fermentēto produktu ar alkohola saturu līdz 6% plastmasas (PET), skārdeņu vai stikla iepakojumus.

Uzzini vairāk >>

Izmaiņas MK noteikumos Nr. 519 “Depozīta sistēmas darbības noteikumi” paplašina depozīta sistēmas tvērumu gan attiecībā uz iekļauto dzērienu klāstu, gan depozīta iepakojuma tilpumu.

Grozījumi paredz papildināt un precizēt noteikumu 1. pielikumu, lai pilnveidotu depozīta sistēmas piemērošanu dzērienu iepakojumam.

Dzērienu saraksts ir papildināts ar visu veidu alkoholiskajiem dzērieniem plastmasas (PET) pudelēs vai skārdenēs, kā arī bezalkoholisko alu. Piemēram, no 2023. gada jūnija depozīta sistēmā varēs nodot arī sīrupa un alkoholisko kokteiļu, kas veidoti uz spirta bāzes (ar alkohola saturu līdz 15%), stikla, plastmasas (PET) un skārdeņu iepakojumus, kā arī visu veidu alkoholiskos dzērienus plastmasas (PET) pudelēs vai skārdenēs.

Izmaiņu ieviešanai noteikts pārejas periods, kas paredz, ka minētos dzērienu iepakojumus, kas papildinās depozīta sistēmu, gan ar speciālo norādi (marķējumu), gan bez tā varēs laist tirgū līdz 2023. gada 31. martam un darīt pieejamus tirgū līdz 2023. gada 30. jūnijam. 

Universāls dizains

Tirgū tiek laisti arī nestandarta iepakojuma veidi, kas veicina produkta atpazīstamību no mārketinga aspekta, bet apgrūtina iepakojuma šķirošanas un pārstrādes procesus. Piemēram, īpaši blīvs (ciets) PET (daudzkārt lietojams PET citās valstīs), vairāku materiālu kombinācija vai apjomīgas citu materiālu detaļas – gumijas vai plastmasas detaļa alumīnija skārdenē. Šāda iepakojuma šķirošanai ir nepieciešams veikt papildu darbības depozīta iepakojuma pieņemšanas vietās vai šķirošanas centrā, kā arī ir iespējams pārstrādājamā materiāla kvalitātes zudums, skaidrots anotācijā.

Igaunijā un Lietuvā depozīta sistēmas operatoram ir tiesības nepieņemt vai pieņemt par papildu maksu šādu nestandarta iepakojumu.

Noteikumu projekts paredz tiesības depozīta sistēmas operatoram nepieņemt nestandarta iepakojumu depozīta sistēmā, ja iepakojuma pieņemšana rada papildu riskus vai nozīmīgas papildu izmaksas, katru gadījumu saskaņojot ar VVD. Šādi tiks veicināta nestandarta iepakojuma veidu aizstāšana ar alternatīviem risinājumiem, uzsver VARAM.

Tāpat noteikumu projektā paredzēts, ka depozīta sistēmas operators ir atbildīgs par universālā atkārtoti lietojamā depozīta iepakojuma savākšanu un atkārtotu sadali. Vienlaikus netiek mainīta depozīta iepakojuma aprite, tai skaitā depozīta maksas un depozīta sistēmas apsaimniekošanas maksas pārskaitīšana, attiecībā uz individuālā dizaina atkārtoti lietojamo depozīta iepakojumu.

Apsaimniekošanas maksu varēs pārskatīt biežāk

Ar MK noteikumu grozījumiem papildināta depozīta iepakojuma apsaimniekošanas maksas diferenciācija attiecībā uz automātisko pieņemšanu – ar vai bez saspiešanas funkcijas –, vienlaikus izslēdzot apsaimniekošanas maksas diferencēšanu pēc pieņemšanas daudzuma.

Atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam depozīta iepakojuma apsaimniekošanas maksu nosaka divu gadu periodam un var pārskatīt tikai nākamajam periodam, ja noteiktās izmaksas ir mainījušās vismaz par 10%. Tas var novest pie tā, ka apsaimniekošanas maksa neatbilst tirgus situācijai, norādīts likumprojekta anotācijā. Līdz ar to MK noteikumos noteikts, ka apsaimniekošanas maksu var pārskatīt reizi gadā.

Pieņems visu veikala darba laiku

Atbilstoši SIA “Depozīta iepakojuma operators” sniegtajai informācijai atsevišķi depozīta iepakojuma pārdevēji noteic, ka veikals manuālā veidā pieņem depozīta iepakojumu, piemēram, tikai vienu stundu dienā. Līdz ar to MK noteikumi papildināti, paredzot, ka depozīta iepakojumu no galalietotāja pieņem visā tirdzniecības vietas darba laikā.

Vienlaikus ir paredzēta atkāpe –, ja veikala darba laiks ir ilgāks par alkoholisko dzērienu tirdzniecības laiku, tad pirms plkst. 8.00 un pēc plkst. 22.00 tirgotājs var izlemt, vai organizēt pieņemšanu vai ne.

Praksē arī konstatētas problēmas ar depozīta iepakojuma pieņemšanas vietu faktisko atrašanos. Lai risinātu šo jautājumu, MK noteikumi ir papildināti ar 28.1 punktu, kurā noteikta prasība attiecībā uz informācijas (norādes) izvietošanu.

Kuponā norāda tā vērtību

Ir atklāta arī nepieciešamība precizēt un papildināt prasības attiecībā uz kupona izmantošanu kā maksāšanas līdzekli. Noteikumu projekts paredz jaunu 34.7. apakšpunktu, nosakot, ka kuponā norāda arī tā vērtību, ko jau patlaban dara depozīta iepakojuma pārdevēji.

Izmaiņas nosaka arī kupona izmantošanas termiņu atbilstoši tehniskajām iespējām to identificēt.

MK noteikumu 3. pielikumā ir noteikts jauns mērķis depozīta iepakojuma pārstrādei un atkārtotai izmantošanai. 

Gatavi depozīta sistēmas paplašināšanai

SIA “Depozīta iepakojuma operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis ir gandarīts par likumdošanā veiktajām izmaiņām.

“Grozījumi sniegs iespēju Latvijas depozīta sistēmā pilnvērtīgi apsaimniekot un pārstrādāt vēl lielāku skaitu iepakojumu, turklāt tagad depozīta sistēmā ietilps visi alkoholiskie kokteiļi ar alkohola saturu līdz 15%, neatkarīgi no satura specifikas,” atzīst M. Stūrītis. “Esam gatavi depozīta sistēmas tvēruma paplašināšanai un aktīvi sadarbosimies gan ar ražotājiem, gan tirgotājiem, lai pārejas posms ikvienam noritētu iespējami vieglāk un efektīvāk.”

Atgriež 76% no pārdotā iepakojuma

SIA “Depozīta iepakojuma operators” iepriekš informēja, ka augustā tirgū laisti 51,3 miljoni depozīta iepakojumu, savukārt depozīta punktos atgriezti 38,8 miljoni tukšā iepakojuma. Tādējādi atgriezti 76% no iepriekšējā mēnesī pārdotajiem depozīta iepakojumiem.

Līdztekus augustā sasniegts arī rekordliels nodoto iepakojumu skaits vienas dienas laikā, kad iedzīvotāji depozīta punktos nodeva vairāk nekā 1 600 000 tukšo iepakojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI