NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. februārī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Vide
8
8

Sāk darboties depozīta sistēma dzērienu iepakojumam

Stājas spēkā 01.02.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

No 1. februāra Latvijā sāk darboties depozīta sistēma dzērienu iepakojumam, kuras ieviešanai pārejas periods ilgs līdz 31. jūlijam. Šajā laikā veikalu plauktos atradīsies dzērienu iepakojumi gan ar depozīta zīmi, gan bez tās. Pircēji no 1. februāra tukšos depozīta iepakojumus varēs nodot 1350 depozīta punktos visā Latvijā, taču uz tiem jābūt nolasāmai speciālai atpazīstamības zīmei, svītrkodam vai kvadrātkodam, un iepakojums nedrīkst būt saplacināts un bojāts.

īsumā
  • Lai atpazītu, vai tiek iegādāts ar depozīta zīmi marķēts produkts, par kuru tiks iekasēta 0,10 EUR depozīta maksa, iepakojuma iegādes brīdī ir jāpievērš uzmanība dzēriena etiķetei un produkta cenu zīmei.
  • No 1350 depozīta punktiem, kas sāk strādāt 1. februārī, apmēram puse – 736 depozīta punkti – ir automatizēti, un tajos depozīta iepakojumu varēs nodot taromātos.
  • Tukšo iepakojumu varēs nodot taromātā vai manuāli, vēršoties pie veikala pārdevēja.
  • Depozīta sistēmas ieviešanai noteikts sešu mēnešu pārejas periods, kas nozīmē, ka līdz 2022. gada 31. jūlijam veikalu plauktos atradīsies gan ar depozīta zīmi marķēti, gan nemarķēti produkti.
  • Atbildi par līguma noslēgšanu nav snieguši 37 tirgotāji, kuriem dalība depozīta sistēmā ir obligāta.

Depozīta sistēma tiek ieviesta saskaņā ar grozījumiem Iepakojuma likumā, kas stājās spēkā 2019. gada 20. novembrī.

Plašāk par tēmu:

Ministru kabineta noteikumu Nr. 519 “Depozīta sistēmas darbības noteikumi” 1. pielikumā noteikti dzērienu iepakojumi, kuriem piemēro depozīta sistēmu:

  • stikla pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz 3 litriem (neieskaitot);
  • stikla pudeles citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6% no 0,1 līdz 0,75 litriem (neieskaitot);
  • plastmasas (PET materiālu grupa) pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz 3 litriem (neieskaitot);
  • plastmasas pudeles alum un citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6% no 0,1 līdz 0,5 vai 1 litram;
  • skārdenes ar tilpumu no 0,2 līdz 1 litram.

Kāda ir depozīta zīme

Lai atpazītu, vai tiek iegādāts ar depozīta zīmi marķēts produkts, par kuru tiks iekasēta 0,10 EUR depozīta maksa un kuru pēc tam būs iespējams nodot depozīta punktos, iepakojuma iegādes brīdī ir jāpievērš uzmanība dzēriena etiķetei un produkta cenu zīmei.

Depozīta zīme norāda uz divu veidu iepakojumiem – vienreiz lietojamo un atkārtoti uzpildāmo iepakojumu. Nodotie vienreiz lietojamie iepakojumi tiks uzskaitīti un sagatavoti pārstrādei, savukārt atkārtoti uzpildāmie iepakojumi tiks nogādāti atpakaļ pie ražotājiem, kuri šos iepakojumus izmazgās, atkārtoti uzpildīs un laidīs atpakaļ tirgū.

Ja tiks iegādāts iepakojums bez depozīta zīmes, par to depozīta maksa netiks iekasēta un to nevarēs nodot depozīta sistēmā. Iepakojumus bez depozīta zīmes varēs nodot esošajos atkritumu šķirošanas konteineros.

Puse punktu automatizēti

No 1350 depozīta punktiem, kuri sāk strādāt 1. februārī, apmēram puse – 736 depozīta punkti – ir automatizēti, un depozīta iepakojumu tajos varēs nodot taromātos, skaidro sistēmas ieviesējs SIA “Depozīta Iepakojuma Operators”.

Depozīta sistēmas darbības sākumā plānoti arī 614 manuālie pieņemšanas punkti, kuros iepakojumu pieņems veikala pārdevējs. Depozīta punktu skaits 2022. gadā turpinās palielināties – jau šobrīd uzstādīti 836 taromāti, no kuriem 736 ir darba gatavībā.

Februārī plānots uzstādīt vēl 130 taromātus, bet līdz 1. maijam – papildu 70 taromātus, tādējādi kopējam taromātu skaitam pārsniedzot 1000. Tiek prognozēts, ka pārejas perioda beigās kopējais depozīta punktu skaits sasniegs vairāk nekā 1500 punktu.

Aptuveni 20% no visiem depozīta punktiem, kuri uzsāks darbību 1. februārī, būs izvietoti Rīgā.

Kā nodot izlietoto iepakojumu

Nododot tukšo iepakojumu taromātā, saņemtais depozīta kupons būs izmantojams kā maksāšanas līdzeklis jebkādu veikalā pieejamo preču iegādei. Kuponu varēs izmantot pirkuma apmaksai kuponā norādītajā veikalā, taču katrai tirdzniecības vietai ir iespēja lemt par papildu kupona izmantošanas iespējām, piemēram, sniegt iespēju atprečot kuponu pret skaidru naudu vai izmantot kuponu pirkuma apmaksai visā veikalu tīklā. Tirdzniecības vietas savus pircējus par to informēs atsevišķi.

Lai nodotu tukšo depozīta iepakojumu manuāli, pircējam būs jāvēršas pie veikala pārdevēja. Pārdevējs pārbaudīs, vai nodotais iepakojums nav būtiski bojāts un uz iepakojuma etiķetes atrodas Latvijas depozīta zīme un nolasāms svītrkods. Ja iepakojums atbildīs šīm prasībām, pārdevējs izdos skaidru naudu par nodotajām iepakojumu vienībām vai noformēs šo summu kā atlaidi pirkumam.

Kas jāņem vērā pārejas perioda laikā?

Lai dzērienu ražotājiem atvieglotu pāreju uz depozīta sistēmu un sniegtu iespēju izpārdot saražoto preci bez depozīta zīmes, depozīta sistēmas ieviešanai noteikts sešu mēnešu pārejas posms.

Tas nozīmē, ka līdz 2022. gada 31. jūlijam veikalu plauktos atradīsies gan ar depozīta zīmi marķēti, gan nemarķēti produkti, jo iepakojumu bez depozīta zīmes nomaiņa pret iepakojumiem ar depozīta zīmi notiks pakāpeniski.

No 2022. gada 1. augusta veikalu plauktos drīkstēs atrasties tikai jaunie iepakojumi ar depozīta zīmi.

Līgumu nav noslēguši 37 tirgotāji

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru pārdevējiem ir obligāti jāslēdz par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 m2, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 60 m2.

SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” informē, ka 37 tirgotāji, kuriem dalība depozīta sistēmā ir obligāta, nav snieguši atbildi par līguma noslēgšanu. Komunikāciju ar šiem tirgotājiem pārņems Valsts vides dienests, izsūtot saistošus brīdinājumus par naudas soda piemērošanu.

Līdz 1. februārim SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” parakstījis līgumu par depozīta iepakojuma apsaimniekošanu un laišanu tirgū ar 151 depozīta iepakotāju, kas kopā nosedz vairāk nekā 97% no depozīta sistēmā nododamo iepakojumu tirgus.

Plašāk par to, kā darbosies depozīta punkti, – www.depozitapunkts.lv.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI