SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. augustā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
4
4

Noteiktās jomās strādājošajiem pēc kontakta ar pērtiķu bakām būs jāievēro karantīna

Stājas spēkā 12.08.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Lai nepieciešamības gadījumā ierobežotu pērtiķu baku izplatības riskus, noteikts, ka personas, kura inficējusies ar pērtiķu bakām, kontaktpersonas uz laiku nevarēs veikt darba pienākumus, kuros ir saskarsme ar zīdaiņiem, maziem bērniem, grūtniecēm un personām ar novājinātu imūnsistēmu.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība” stājas spēkā 12. augustā.

Noteikumi papildināti ar 6.2 punktu, kas izteikts šādā redakcijā: “Ja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs darbinieku vai saimnieciskās darbības veicēju, kurš tieši sniedz pakalpojumus pirmsskolas vecuma bērniem, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem, patversmju un naktspatversmju klientiem, grūtniecēm vai ārstniecības iestādes pacientiem, ir atzinis par tāda cilvēka vai dzīvnieka kontaktpersonu, kurš ir inficēts ar pērtiķu bakām, tad darbinieka (tai skaitā saimnieciskās darbības veicēja) pienākums ir ievērot karantīnu attiecībā uz minētajām personu grupām, pārtraucot darba pienākumu (tai skaitā saimnieciskās darbības) veikšanu un informējot par to darba devēju. Darbiniekam (tai skaitā saimnieciskās darbības veicējam) ir tiesības noformēt darbnespējas lapu uz 21 dienu no dienas, kad noticis pēdējais kontakts ar inficēto personu vai dzīvnieku, ja darba devējs nevar piedāvāt citu darbu.”

Ar grozījumiem valdības noteikumos tiek paredzēts, ka personas, kura inficējusies ar pērtiķu bakām, kontaktpersona uz laiku nevarēs veikt darba pienākumus, kuros ir kontakts ar:

  • zīdaiņiem;
  • maziem bērniem;
  • grūtniecēm;
  • personām ar novājinātu imūnsistēmu. 

Vienlaikus personas, kura inficējusies ar pērtiķu bakām, kontaktpersona varēs turpināt citus ierastos ikdienas darbus.

Ja kontaktpersonas darba pienākumos ietilpst kontaktēšanās ar iepriekš minētajām personu grupām (piemēram, tiek sniegti bērnu uzraudzības pakalpojumi, darbs pirmsskolas izglītības iestādē, sociālo pakalpojumu institūcijā vai ārstniecības iestādē), kontaktpersonai jādodas karantīnā un tai ir tiesības uz karantīnas periodu, kas ir 21 diena no pēdējā kontakta ar inficēto personu vai dzīvnieku.

Darba devējs, ja tas ir iespējams, kontaktpersonai var piedāvāt citus darba pienākumus, kuros nav kontakta ar minētajām riska grupām, taču, ja tas nav iespējams, tad kontaktpersonai var tikt noformēta darba nespējas lapa.

Ja kontaktpersona ir pirmsskolas vecuma bērns, viņam ieteicams neapmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi, citus kolektīvus, kuros ir mazi bērni, vai dienas aprūpes centrus.

Kontaktpersonas statusu personai nosaka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs, par to informējot arī darba devēju.

UZZIŅAI

Pasaules Veselības organizācija (PVO) šīgada 23. jūlijā, pēc pērtiķu baku uzliesmojuma vairāk nekā 70 valstīs, lai apkarotu infekcijas izplatību, ir izsludinājusi starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas situāciju, kas ir augstākais brīdinājuma līmenis veselības apdraudējumu jomā. Brīdinājums paredz izsvērtu un tūlītēju rīcību infekcijas izplatības ierobežošanai.

Latvijā līdz šim apstiprināti 3 pērtiķu baku gadījumi. SPKC, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, noskaidroja, ka visu apstiprināto pērtiķu baku gadījumu infekcijas avoti ir ārpus Latvijas. Vietējā transmisija sabiedrībā nav konstatēta. Visi trīs gadījumi ir epidemioloģiski pārvaldīti, kā arī SPKC organizēja standarta epidemioloģiskās drošības pasākumus, lai novērstu infekcijas izplatību.

SPKC atgādina, ka pērtiķu bakas (Monkeypox) ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Infekcijas rezervuārs dabā joprojām nav zināms, bet vīruss tika konstatēts dažiem grauzējiem un pērtiķiem, no kuriem inficējās arī cilvēki. Pērtiķu baku gadījumi cilvēkiem bija reģistrēti arī ārpus Āfrikas saistībā ar starptautiskiem ceļojumiem vai importētiem dzīvniekiem. 

Pērtiķu bakas sākas ar drudzi, galvassāpēm, muskuļu sāpēm un limfmezglu pietūkumu. Vienu līdz trīs dienas pēc drudža iestāšanās parādās izsitumi, vispirms uz sejas, bet pēc tam tie izplatās pa visām ķermeņa daļām, tostarp rokām un kājām.

Pērtiķu bakas var izraisīt letālu iznākumu, kaut gan parasti tās izpaužas vieglākā formā par bakām.

Pērtiķu baku inkubācijas periods (laiks no inficēšanās līdz simptomiem) ir no 5 līdz 21 dienai. 

Detalizētāka informācija par šo infekcijas slimību pieejama SPKC mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI