SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
3
3

Precizē prasības tratu un vienkāršo vekseļu izdošanā

Stājas spēkā 20.07.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Ar grozījumiem Vekseļu likumā, kas stājas spēkā 20. jūlijā, tiek novērstas nepilnības tratu un vienkāršo vekseļu izdošanā, tiek noteiktas notariālā akta formas prasības vienkāršajiem vekseļiem, ko izdevušas vai kur par indosantu, starpnieku vai galvinieku uzstājušās fiziskās personas, nodalīta tratu izmantošana komerctiesiskajā apritē, precizēta protestēšanas kārtība vienkāršajiem vekseļiem un prasības par informācijas paziņošanas veidiem.

īsumā
  • Tratas turpmāk ir izmantojamas komerctiesiskajā apritē, bet fiziskās personas var izmantot elektroniskos un vienkāršos vekseļus.
  • Tiek ierobežota summa, par kādu var izdot vienkāršo vekseli, – līdz 15 000 eiro.
  • Noteikts garāks termiņš protesta akta vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ izdošanai.
  • Vienkāršais vekselis, kas izdots notariālā akta formā, ir izpildu dokuments, ko var nodot piespiedu izpildei.

Ar grozījumiem Vekseļu likuma 1. pantā tiek noteikts, ka gan trasants, gan trasāts var būt tikai komersants. Tas nozīmē, ka fiziska persona vairāk nevarēs izdot tratu un nevarēs būt maksātāja pēc tratas, norādīts likumprojekta anotācijā. Tādējādi ar grozījumiem tiek panākts risinājums, ka tratas turpmāk ir izmantojamas tieši komerctiesiskajā apritē, bet fiziskās personas var izmantot elektroniskos un vienkāršos vekseļus.

Vekseļu likuma pirmā apakšnodaļa tiek papildināta ar 10.1 pantu, nosakot, ka uz tratas pamata atbildīgā persona nevar būt fiziskā persona, izņemot šā likuma 8. pantā paredzētos gadījumus.

Paziņojuma nosūtīšana

Vekseļu likuma 45. panta pirmajā daļā tiek precizētas prasības par paziņojuma nosūtīšanu atbilstoši mūsdienu tiesiskā regulējuma prasībām par dokumentu paziņošanu. Proti, notāram ir pienākums par protesta izdarīšanu rakstiski paziņot visām uz tratas pamata atbildīgām personām, kuru adreses atzīmētas tratā vai zināmas notāram, vai kuru adreses ir paziņojusi persona, kas pieprasījusi protesta izdarīšanu, taču paziņojumam jebkurā gadījumā jābūt nosūtītam uz juridisko adresi vai oficiālo elektronisko adresi, ja ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts.

Ar grozījumiem tiek papildināta 46. panta pirmā daļa, lai nodrošinātu fizisko personu aizsardzību, nosakot, ka vienkāršā vekseļa gadījumā Vekseļu likuma 46. pantā noteiktās atzīmes izdarīšana neatbrīvo no pienākuma izdarīt protestu vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ.

Vekseli var izdot par summu līdz 15 000 eiro

Līdz šim Vekseļu likums neparedzēja ierobežojumus summai, par kādu var tikt izdots vienkāršais vekselis, un vekseļa devējam šajā jautājumā ir pilnīga rīcības brīvība. Precizējot 75. panta pirmo daļu, tiek ierobežota summa, par kādu var izdot vienkāršo vekseli, paredzot, ka vienkāršo vekseli var izdot par summu līdz 15 000 eiro.

Grozījumi papildina Vekseļu likuma 77. pantu ar piekto daļu, kas nosaka garāku termiņu protesta akta vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ izdošanai – protests vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ izdarāms 20. maksāšanas termiņam sekojošajā dienā. Ja 20. maksāšanas termiņam sekojošā diena ir sestdiena, svētdiena vai likumā noteikta svētku diena, tad protests vienkāršā vekseļa nesamaksas dēļ izdarāms nākamajā darbdienā.

Ar grozījumiem Vekseļu likuma 80. pantā tiek precizēti paziņošanas veidi, proti, no Vekseļu likuma tiek izslēgta iespēja, ka notārs mutiski uzaicina izpildīt saistību, jo šādu uzaicināšanu nav iespējams pārbaudīt.

Var nodot piespiedu izpildei

Ar Vekseļu likuma 80. panta ceturto daļu tiek noteikts, ka vienkāršais vekselis, kas izdots notariālā akta formā, ir izpildu dokuments, ko var nodot piespiedu izpildei. Pēc protesta akta izdošanas par notariālā akta formā izdotu vienkāršo vekseli vairs nebūs nepieciešams vērsties tiesā ar pieteikumu par saistību bezstrīdus izpildīšanu, bet šāds protesta akts būs izpildāms Civilprocesa likumā noteiktajā tiesas sprieduma izpildes kārtībā, kas nozīmē, ka protesta aktu uzreiz varēs nodot piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

Ar grozījumiem Vekseļu likuma 81. panta pirmajā daļā tiek precizētas protesta aktā norādāmās informācijas prasības, proti, no Vekseļu likuma tiek izslēgta prasība protesta aktā norādīt, ka uzaicinātā persona nebija sasniedzama veikala telpās vai dzīvoklī.

Pārejas noteikumi paredz, ka vairāki grozījuma punkti stājas spēkā 2022. gada 1. oktobrī.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI