SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Atvieglo rīcību ar kriminālprocesos izņemtajiem dzīvniekiem

Stājas spēkā 08.04.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

Stājušies spēkā grozījumi noteikumos par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem un arestēto mantu, tādējādi atvieglojot kriminālprocesos izņemto dzīvnieku un transportlīdzekļu nodošanu glabāšanai.

Izmaiņas rīcībā ar arestēto mantu un lietiskajiem pierādījumiem paredz grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumos Nr. 1025 “Noteikumi par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem un arestēto mantu”, kas stājas spēkā 8. aprīlī.

Atvieglo rīcību ar kriminālprocesos izņemtajiem dzīvniekiem

Izmaiņas bija nepieciešamas, jo iepriekš tika noteikts, ka dzīvnieku, kurš atzīts par lietisko pierādījumu, procesa virzītājs nekavējoties nodod glabāšanā fiziskai vai juridiskai personai, kura var nodrošināt atbilstošu dzīvnieku turēšanas noteikumu ievērošanu. Noteikumi neparedzēja vienotu izņemto dzīvnieku glabāšanas organizēšanu.

Spēkā stājušies grozījumi nosaka, ka līgumu par izņemto dzīvnieku uzglabāšanu turpmāk slēgs Iekšlietu ministrijas padotībā esošā Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA), tādējādi atvieglojot procesa virzītāju rīcību ar kriminālprocesos izņemtajiem dzīvniekiem.

Turklāt izmaiņas nosaka, ka aģentūrai būs tiesības realizēt lietiskos pierādījumus un arestēto mantu (arī dzīvniekus), organizējot izsoli elektronisko izsoļu vietnē, līdz ar to padarot procesu atklātāku un pieejamāku sabiedrībai, kā arī novēršot nelabvēlīgu risku iestāšanos.

Paplašina iestāžu loku, kurām izlietošanai var nodot lietiskos pierādījumus

Iepriekš tika noteikts, ka lietisko pierādījumu, kas ātri bojājas, kā arī lietisko pierādījumu, kuru nevar realizēt vai kura paredzamie realizācijas izdevumi pārsniedz paredzamos realizācijas ieņēmumus, realizē, bez maksas nododot izlietošanai valsts vai pašvaldību iestādēm atbilstoši to uzdevumam.

Ne vienmēr valsts vai pašvaldības iestādes ir ieinteresētas šādu lietu pārņemšanā.

Precizējot noteikumus, paredzēts, ka turpmāk lietisko pierādījumu, kas ātri bojājas, kā arī lietisko pierādījumu, kuru nevar realizēt vai kura paredzamie realizācijas izdevumi pārsniedz paredzamos realizācijas ieņēmumus, bez maksas var nodot izlietošanai ne tikai valsts vai pašvaldību iestādēm, bet arī sabiedriskā labuma organizācijām vai sociālajiem uzņēmumiem atbilstoši to uzdevumam.

Lai varētu mantu realizēt, nepieciešama ekspertīze, piemēram, degvielai un naftas produktiem, vai atzinums, ka, piemēram, preces, kuras izmantojamas saskarē ar pārtiku, ir atbilstošas kvalitātes. Ja nav veikta ekspertīze, ka manta atbilst drošības prasībām, NVA to nedrīkst realizēt. Realizācijas izdevumu pārsniegšana var būt saistīta, piemēram, ar nekvalitatīvu mantu, kurai nav lietderīgi veikt ekspertīzi, jo ir redzams, ka to nav iespējams pārdot par tirgus cenu.

Pilnveido informācijas apmaiņu

Tāpat svarīgas izmaiņas noteikumos vērstas uz informācijas apmaiņas kārtības pilnveidošanu starp NVA un procesa virzītājiem, kā arī aģentūras procesu efektivizēšanu, atsakoties no nevajadzīgas informācijas apmaiņas, kā arī paredzot iespējas apmainīties ar nepieciešamo informāciju elektroniski un Kriminālprocesa informācijas sistēmā.

NVA izmaiņu īstenošanai nav nepieciešami papildu līdzekļi, jo to īstenošana tiks nodrošināta no aģentūrai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI