SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. februārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
2
5
2
5

Uz laiku noteikts, ka ģimenes ārsti var nesniegt pakalpojumus, kas nav kritiski

Stājas spēkā 03.02.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai uzlabotu ģimenes ārstu iespējas sniegt primāro medicīnisko palīdzību akūtajiem un hroniskajiem pacientiem situācijā, kad valstī ik dienu tiek atklāti ap deviņiem tūkstošiem inficēšanās ar Covid-19 gadījumu, uz laiku tiek noteikts, ka prakse varēs nesniegt pakalpojumus, kas nav kritiski, piemēram, izsniegt nosūtījumus darbspējas ekspertīzes komisijai, autovadītāju medicīniskās izziņas, ieroču nēsāšanas un uzglabāšanas atļaujas, kā arī veikt Covid-19 kontaktpersonu medicīnisko novērošanu. Ņemot vērā, ka kontaktpersonu skaits valstī, visticamāk, jau pārsniedz 100 tūkstošus cilvēku, arī darba devējiem vairs nav pienākuma apzināt kontaktpersonas un ziņot par tām Slimību profilakses un kontroles centram.

To paredz grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas stājās spēkā 3. februārī.

Neizsniegs izziņas

Rīkojuma grozījumu anotācijā norādīts, ka, neskatoties uz straujo Covid-19 jaunā varianta – omikrona – izplatību, situācija stacionāros ir stabila, bet vienlaikus ir liels slogs primārai veselības aprūpei.

Tāpēc rīkojums papildināts ar 9.18 punktu, paredzot, ka, lai nodrošinātu būtiskāko primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, ģimenes ārsts ārkārtas situācijas laikā var pārtraukt šādu pakalpojumu sniegšanu:

  • nosūtījumu sagatavošanu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai atkārtotai ekspertīzei saskaņā ar Invaliditātes likuma pārejas noteikumu 9. punktu;
  • autovadītāju medicīnisko izziņu izsniegšanu;
  • ieroču nēsāšanas un uzglabāšanas atļaujas izsniegšanu.

Veselības ministrija iecerējusi, ka izmaiņas regulējumā palīdzēs mazināt slodzi ģimenes ārstiem. Piemēram, nosūtījumu sagatavošana Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijai, lai pagarinātu invaliditātes termiņu, ir darbietilpīgs process, kas ietver gan nosūtījumus uz izmeklējumiem, rezultātu apkopošanu, pamatojumu ekspertīzes nepieciešamībai.

Ārkārtējās situācijas laikā iepriekš noteiktais invaliditātes termiņš automātiski tiek pagarināts uz sešiem mēnešiem.

Personas, kurām ir noteikta invaliditāte un tuvojas šī statusa termiņa beigas, bez atbalsta nepaliks. Šobrīd spēkā esošais regulējums paredz, ka ārkārtējās situācijas laikā iepriekš noteiktais invaliditātes termiņš automātiski tiek pagarināts uz sešiem mēnešiem, saglabājot iepriekš noteikto invaliditātes grupu, kā arī visas sociālās garantijas (pensijas/pabalsti). Savukārt autovadītājiem nepieciešamās medicīniskās izziņas, ieroču nēsāšanas un uzglabāšanas atļaujas iedzīvotāji var saņemt arī, piemēram, veselības centros, skaidro Veselības ministrija.

Ģimenes ārsti neveiks kontaktpersonu novērošanu

Tāpat noteikts, ka ģimenes ārstiem vairs nav jāveic kontaktpersonu medicīniskā novērošana. Cilvēkam, kuram ir Covid-19 inficētā kontaktpersonas statuss, ir jāvēro savs veselības stāvoklis un nepieciešamības gadījumā jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Darbnespējas lapa kontaktpersonām tiks izsniegta tikai gadījumos, ja darba pienākumi jāveic klātienē un darbiniekam nav iespēju piemērot saīsināto karantīnas laiku, piemēram, testēties pirms darba pienākumu veikšanas, saņemt negatīvu testēšanas rezultātu pēc kontakta ar inficēto vai veikt atkārtotu testu 3.—4. karantīnas dienā.

Plašāk par kontaktpersonas pienākumiem un mājas karantīnu:

Atcelts pienākums apzināt kontaktpersonas

Vienlaikus ar šiem grozījumiem līdz ārkārtējās situācijas beigām darba devējiem, skolām, bērnudārziem un citiem kolektīviem atcelts pienākums apzināt kontaktpersonas, veidot to sarakstus un tos iesniegt Slimību profilakses un kontroles centram.

Šāds lēmums pamatots ar straujo Covid-19 omikrona paveida izplatību un iestāžu kapacitātes trūkumu apzināt kontaktpersonas. Rīkojuma grozījumu anotācijā paskaidrots: “Ņemot vērā, ka kontaktpersonu skaits tuvojas 100 000, nav iespējams apstrādāt visus datus saistībā ar kontaktpersonām. Tādēļ šobrīd nepieciešams pamatuzmanību vērst inficēto personu aprūpei un uzraudzībai.”

Ieteikumi Covid-19 ārstēšanai mājas apstākļos

Veselības ministrija jau iepriekš ziņoja, ka ir spērusi soļus, lai mazinātu ģimenes ārstu noslodzi, aprūpējot ar Covid-19 inficētos pacientus. Par to plašāk šeit: Veselības ministrijas soļi ģimenes ārstu atslogošanai Covid-19 uzliesmojuma laikā.

Piemēram, ministrija informē, ka, lai pacienti varētu saņemt informāciju par Covid-19 ārstēšanu mājas apstākļos, atjaunota ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa 66016001 darbība diennakts režīmā, kā arī izstrādāti ieteikumi pacientiem, kuri ārstējas no Covid-19 mājas apstākļos.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI