SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Oskars Rekšņa
LV portāls
01. novembrī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
25
25

Rehabilitācija pēc slimošanas ar Covid-19

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Sākot ar 2021. gada 1. jūliju, pacientiem, kuri ir izslimojuši laboratoriski apstiprinātu Covid-19 infekciju, ir iespēja saņemt ambulatoro medicīnisko rehabilitāciju un medicīnisko rehabilitāciju dienas stacionārā. Šim nolūkam ir izstrādātas speciālas rehabilitācijas programmas. Lai šo pakalpojumu saņemtu, ir nepieciešams fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta nosūtījums.

īsumā
  • Rehabilitācijas pēc Covid-19 izslimošanas pamatā ir elpošanas vingrinājumi, kā arī pēc īpaši smagas slimības gaitas, – spēku atgūšana ikdienas darbību veikšanai.
  • Sākot ar šī gada 1. jūliju, ir izveidotas atsevišķas pakalpojumu programmas pacientiem pēc Covid-19, kuru izpilde ārstniecības iestādēm tiek apmaksāta pēc fakta un virs kvotas.
  • Lai saņemtu valsts apmaksāto rehabilitācijas programmu, pacientam nepieciešams fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta nosūtījums.
  • Medicīniskā rehabilitācija pēc Covid-19 izslimošanas atkarībā no funkcionālo ierobežojumu smaguma var tikt sniegta ambulatori, dienas stacionārā vai stacionārā.

Nacionālais veselības dienests (NVD) skaidro, ka medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mērķis ir nodrošināt personām ar noteiktiem funkcionāliem ierobežojumiem šo ierobežojumu mazināšanu vai novēršanu, kā arī komplikāciju riska novērtēšanu un mazināšanu.

Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus sniedz fizikālās un rehabi­li­tācijas medicīnas ārsti, funkcionālie speciālisti konsultāciju, multiprofesionālu vai monoprofesionālu medicīniskās rehabilitācijas pakalpo­jumu veidā, piedaloties citām ārstniecības un ārstniecības atbalsta personām.

Rehabilitācijas pēc Covid-19 izslimošanas pamatā ir elpošanas vingrinājumi, kā arī pēc īpaši smagas slimības gaitas, – spēku atgūšana ikdienas darbību veikšanai. Rehabilitācijas programma ir pieejama gan valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu ietvaros dažādās medicīnas iestādēs, gan kā maksas pakalpojums.

Izveidota rehabilitācijas programma Covid-19 pacientiem

NVD pārstāve Evija Štālberga LV portālam skaidroja, ka 2020. gadā un periodā līdz 2021. gada 30. jūnijam pacienti pēc pārslimotas Covid-19 infekcijas, ja bija radušies funkcionēšanas ierobežojumi, valsts apmaksātus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus varēja saņemt ierastajā kārtībā, atkarībā no nepieciešamā rehabilitācijas veida (ambulatori, dienas stacionārā, stacionārā).  

Sākot ar šī gada 1. jūliju, ir izveidotas atsevišķas pakalpojumu programmas pacientiem pēc Covid-19, kuru izpilde ārstniecības iestādēm tiek apmaksāta pēc fakta un virs kvotas jeb plānotā valsts finansējuma.

Pacientiem pakalpojumu saņemšanas kārtība nav mainījusies. Lai saņemtu valsts apmaksāto rehabilitācijas programmu, pacientam nepieciešams ārsta nosūtījums.

Nosūtījumu medicīniskās rehabilitācijas saņemšanai ambulatori vai dienas stacionārā, vai stacionārā ir tiesīgs izsniegt fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, kurš sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības iestādē, kurai ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu.

Ko ietver medicīniskā rehabilitācija pēc Covid-19

Ja pakalpojums tiek saņemts ambulatori, pacientam ir iespējams saņemt konsultācijas/nodarbības pie: 

  • fizikālās un rehabilitācijas medicīnas (FRM) ārsta (vai attiecīgi psihiatra, bērnu psihiatra vai narkologa); 
  • fizioterapeita;
  • ergoterapeita; 
  • audiologopēda. 

Savukārt, ja pakalpojums tiek saņemts dienas stacionārā vai diennakts stacionārā, pacientam tiek nodrošinātas rehabilitācijas nodarbības no 2 līdz 4 stundām dienā multiprofesionālas rehabilitācijas speciālistu komandas veidā, kas sevī ietver: 

  • fizikālās un rehabilitācijas medicīnas (FRM) ārsta (vai attiecīgi psihiatra, bērnu psihiatra vai narkologa) konsultācijas/nodarbības; 
  • funkcionālo speciālistu konsultācijas/nodarbības (atbilstoši ārstniecības iestādes resursiem, t. i., fizioterapeits, ergoterapeits, tehniskais ortopēds, audiologopēds, uztura speciālists, mākslas terapeits, optometrists); 
  • psihologu konsultācijas; 
  • FRM māsu darbu; 
  • u. c. 

Stacionārā rehabilitācija

Subakūtajā rehabilitācijā pieaugušajiem un bērniem pēc Covid-19 izslimošanas tiek nodrošināti medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi, kas tiek sniegti atbilstoši fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta pacientam sastādītam individuālam medicīniskās rehabilitācijas plānam, kur tiek noteikts: 

  • pacienta funkcionēšanas traucējumi un aktivitāšu ierobežojumi atbilstoši Starptautiskās funkcionēšanas klasifikācijas kategorijām; 
  • pacienta problēmu objektīvs novērtējums; 
  • medicīniskās rehabilitācijas mērķi (specifisks, izmērāms, sasniedzams, nozīmīgs, laikā ierobežots); 
  • plānoto medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu veidi (ambulatori, dienas stacionārā vai stacionārā ārstniecības iestādē sniedzams pakalpojums); 
  • iesaistāmie speciālisti un to sasniedzamie rehabilitācijas mērķi; 
  • nepieciešamie tehniskie palīglīdzekļi; 
  • plānotā medicīniskās rehabilitācijas intensitāte; 
  • cita būtiska informācija, kas var ietekmēt medicīniskās rehabilitācijas procesu. 

Pakalpojumi tiek sniegti atbilstoši šādai intensitātei un mērķim, atkarībā no pakalpojumu programmas: 

    • subakūtas medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi ar mērenu intensitāti (23 h/dienā) vai augstu intensitāti (34 h/dienā) tiek sniegti ar mērķi – komplikāciju profilakse, funkcionēšanas traucējumu mazināšana vai stabilizēšana personām laika periodā līdz 6 mēnešiem no akūtās ārstēšanas epizodes. Pēc medicīniskās rehabilitācijas kursa pabeigšanas tiks novērtēts rehabilitācijas rezultāts (mērķis sasniegts/daļēji sasniegts/nav sasniegts); 
    • medicīniskās rehabilitācijas plāna viens eksemplārs kopā ar nosūtījumu tiks izsniegts pacientam pēc fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta konsultācijas, otrs tiks pievienots ambulatorai vai stacionārai medicīniskai kartei; 
    • sniedzot multiprofesionālus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, tiks nodrošinātas multiprofesionālas komandas sapulces vismaz vienu reizi nedēļā. Sapulcē pieņemtie lēmumi tiks fiksēti pacienta medicīniskajā dokumentācijā. 

Valsts finansējums 

 

Plānotais finansējums (eiro) 

Ambulatora rehabilitācija 

26 682 

Rehabilitācija dienas stacionārā 

411 251 

Rehabilitācija stacionārā 

1 508 199 

Savulaik LV portālam sniegtajā intervijāDarbs ar Covid-19 pacientiem ir ļoti atšķirīgs” Nacionālā rehabilitācijas centra “Vaivari” fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārste Inese Svikliņa norādīja, ka Covid-19 saslimšana rada lielu slogu visai medicīnas sistēmai, tostarp rehabilitācijas pakalpojumu nozarei. Šobrīd, ņemot vērā Covid-19 pacientu pieplūdumu, darba apjoms palielinās arī rehabilitācijas jomā.

“Veselības problēmas var rasties arī cilvēkiem, kuri Covid-19 pārslimojuši vieglā formā. Es tikai varu apstiprināt, ka tas atbilst patiesībai, – arī pēc vieglas slimības gaitas daļai pacientu parādās sūdzības par atmiņas traucējumiem, grūtībām koncentrēties, nesaprotamu nogurumu, nebijušām sāpēm muskuļos, locītavās. Jūs teiksiet, kas tad tās par sūdzībām, katram tādas mēdz gadīties. Nekā nebija! Šīs sūdzības tomēr ir izteiktākas un būtiski ietekmē cilvēka aktivitāti, arī miega kvalitāti, darba spējas. Izmaiņas ir objektīvi pierādāmas,” pauda Svikliņa.

UZZIŅAI

Lai saņemtu precīzu informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar Nacionālo veselības dienestu, zvanot uz tālruņa numuru 80001234.

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI