SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
6
6

Jauni noteikumi stipendiju atbrīvojumam no IIN

Stājas spēkā 11.06.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Stipendijas no Ministru kabineta apstiprināto fondu vai starptautisko izglītības vai sadarbības programmu līdzekļiem netiks apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

FOTO: Freepik

Valdība izdevusi jaunus noteikumus par kārtību, kādā biedrību vai nodibinājumu (fondu) vai starptautisko izglītības vai sadarbības programmu izmaksātās stipendiju atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 359 “Kārtība, kādā stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli” stājas spēkā piektdien, 11. jūnijā.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta (“Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi”) pirmās daļas 8. punktā noteikts, ka ar nodokli neapliek stipendijas, kas izmaksātas no budžeta, Ministru kabineta apstiprinātas biedrības vai nodibinājuma līdzekļiem vai no to starptautisko izglītības vai sadarbības programmu līdzekļiem, kurās līdzdalību ir apstiprinājis Ministru kabinets (MK rīkojums Nr. 385 “Par biedrībām, nodibinājumiem un starptautiskajām izglītības un sadarbības programmām”).

Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā piešķirams nodokļa atbrīvojums. Iepriekšējie noteikumi ir izteikti jaunā redakcijā, jo tos nepieciešams aktualizēt atbilstoši pašreizējai situācijai. Tostarp noteikumi papildināti ar nepieciešamo dokumentu sarakstu, lai izvērtētu fondu atbilstību likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajai stipendijas definīcijai, informē Finanšu ministrija.

Likumā stipendija ir definēta kā vienreizēja vai sistemātiski ilgākā laika posmā izmaksāta naudas summa personai: 1) kura vispārēju vai izvēlētu izglītības (studiju) programmu apgūst izglītības iestādē vai patstāvīgi; 2) tās apgādībā esošo personu izglītības (studiju) programmas apgūšanas veicināšanai izglītības iestādē; 3) tās pētniecības darba vai radošā darba atbalstam.

Jaunie noteikumi paredz: lai fonds varētu pretendēt uz iekļaušanu Ministru kabineta apstiprinātajā sarakstā ar fondiem un programmām, no kuru līdzekļiem izmaksātās stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, tas līdz taksācijas gada 15. jūnijam vai 15. decembrim Finanšu ministrijā iesniedz:

1. iesniegumu ar lūgumu iekļaut fondu šajā sarakstā;

2. Uzņēmumu reģistra lēmumu (reģistrācijas apliecību) par fonda reģistrāciju (kopiju);

3. fonda stipendijas nolikumu, kurā iekļautas  noteikumos prasītās ziņas (stipendijas nodibināšanas mērķis, prasības pretendentiem, stipendijas apmērs, finansēšanas avoti u. c.);

4. fonda statūtus (kopiju).

Noteikumos fiziskajām personām, kuras taksācijas gadā ir saņēmušas stipendiju, vairs nav paredzēts pienākums sniegt gada ienākumu deklarāciju, jo šī norma ir noteikta likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 20. pantā. Gada ienākuma deklarāciju obligāti ir jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā gadā pārsniedz 10 000 eiro, paskaidrots noteikumu anotācijā.

Savukārt, ja fonds par iepriekšējo taksācijas gadu nav iesniedzis paziņojumu, kas iedzīvotāju ienākuma nodokli regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniedzams par taksācijas gadā piešķirtajām un izmaksātajām stipendijām, kuras saskaņā ar šiem noteikumiem nav apliekamas ar nodokli, Valsts ieņēmumu dienests pieņem lēmumu par atteikumu jauna stipendijas nolikuma reģistrēšanai.

Turklāt, ja VID konstatē, ka fonds atkārtoti nav iesniedzis šo paziņojumu, tad VID par to informē Finanšu ministriju.

Stipendija starptautisko izglītības vai sadarbības programmu apguvei var tikt izmaksāta arī ar ārvalsts mācību iestādes vai mācību programmas organizētāja starpniecību.

Izglītības un zinātnes ministrija sniedz Finanšu ministrijai informāciju par starptautiskajām izglītības vai sadarbības programmām un to izmaiņām.

Stipendijām no starptautisko izglītības vai sadarbības programmu līdzekļiem ir piešķirams iedzīvotāju ienākuma nodokļa atbrīvojums, ja programma ir iekļauta Ministru kabineta rīkojumā Nr. 385 “Par biedrībām, nodibinājumiem un starptautiskajām izglītības un sadarbības programmām”.

Saraksts ir mainīgs. Pašreiz tajā ir iekļauti 60 fondi, biedrības un nodibinājumi, kā arī 70 dažādu sadarbības formu starptautiskās programmas.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI