SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
24. maijā, 2021
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Pašvaldības
27
27

Kas jāzina par 2021. gada pašvaldību vēlēšanām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kārtējās pašvaldību vēlēšanas norisināsies 2021. gada 5. jūnijā, sestdienā. No citiem gadiem tās atšķirsies ar to, ka jāievēlē būs krietni mazāks pašvaldību un deputātu skaits, balsot varēs jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī, balsošanas dienā vēlēšanu iecirkņu darba laiks būs īsāks par divām stundām un pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās tiks izmantots tiešsaistes vēlētāju reģistrs. Vai šogad pašvaldību vēlēšanas tiks pavadītas visās administratīvajās teritorijās, kurās dienās būs iespēja piedalīties iepriekšējā balsošanā, kam ir tiesības piedalīties vēlēšanās, kas var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā un kāda ir pašvaldību vēlēšanu kārtība, tostarp gadījumā, ja tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru, – LV portāla infografikā.

Saskaņā ar jauno Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu līdzšinējo 119 pašvaldību vietā Latvijā turpmāk būs 42 administratīvās teritorijas (7 valstspilsētas un 35 novadi). Tas nozīmē, ka arī 2021. gada pašvaldību vēlēšanās būs ievērojami mazāks gan vietvaru, gan ievēlamo deputātu skaits. Kā norāda Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), domēs ievēlējamo deputātu skaits samazināsies gandrīz uz pusi.

Šogad pašvaldību vēlēšanas norisināsies 41 administratīvajā teritorijā, jo Rīgas pašvaldībā vēlēšanas nenotiks, ņemot vērā, ka dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās 2020. gadā un tā turpinās strādāt līdz 2025. gada pašvaldību vēlēšanām.

LV portāls jau rakstīja, ka normatīvajos aktos tika veikti grozījumi, kas paredz, ka, atlaižot pašvaldības domi, jaunievēlētās domes pilnvaru termiņš ar attiecīgiem nosacījumiem var sasniegt pat sešus gadus.

Vēlēšanu dienas darba laiks

Vēlēšanu dienā, 5. jūnijā, balsošana notiks no 7.00 līdz 20.00. Līdz šim Pašvaldības domes vēlēšanu likuma (iepriekšējais likuma nosaukums Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums) 25. pants noteica, ka balsošanas dienā vēlēšanas notiek no 7.00 līdz 22.00.

Kā norādīts Grozījumu Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā anotācijā (turpmāk – grozījumu anotācija), tā kā vēlētāju aktivitāte laikā no plkst. 20.00 līdz 22.00 ir zema, sabiedrības pieprasījums pēc drīzākas provizorisko rezultātu paziņošanas ir augsts un Saeima jau grozījusi Saeimas vēlēšanu likumu un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu, saīsinot šo vēlēšanu darba laiku par divām stundām, arī pašvaldību vēlēšanās balsošanas dienā iecirkņu darba laiks ir samazināts par divām stundām, kas vēlēšanu iecirkņu komisijām ļaus agrāk sākt balsu skaitīšanu un noteikt vēlēšanu iznākumu.

Iepriekšējā balsošana

Minētajos grozījumos ir veiktas izmaiņas arī iepriekšējās balsošanas darba laikā.

Proti, lai dotu iespēju nobalsot vēlētājiem, kuri vēlēšanu nedēļā izceļos uz ārvalstīm, un laiku varbūtēju pirmajā tiešsaistes reģistrācijas dienā konstatēto trūkumu novēršanai, pirmā iepriekšējās balsošanas diena pārcelta no trešdienas uz pirmdienu, teikts grozījumu anotācijā. Tāpat tajā norādīts, ka, ievērojot 2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu pieredzi un vēlētāju atsauksmes, pēdējā iepriekšējās balsošanas dienā – piektdienā – balsošanas laiks pārcelts uz vēlāku, tādējādi dodot iespēju vēlētājiem nobalsot arī pēc darba.

Iepriekšējā balsošana šā gada pašvaldību vēlēšanās notiks:

  • 31. maijā (pirmdienā) – no 16.00 līdz 20.00;
  • 3. jūnijā (ceturtdienā) – no 9.00 līdz 16.00;
  • 4. jūnijā (piektdienā) – no 13.00 līdz 20.00.

Balso jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī

Atbilstoši CVK sniegtajai informācijai gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī. “Jaunizveidotais Dienvidkurzemes novads ir viens vēlēšanu apgabals, un šī novada vēlētāji var balsot jebkurā sev tuvākajā iecirknī vēlēšanu apgabala robežās,” kā piemēru min CVK.

Līdz šim vēlētāji pašvaldību vēlēšanās varēja balsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kura sarakstā viņi bija iekļauti.

Pirmo reizi – tiešsaistes vēlētāju reģistrs

Kā balsošanas dokumentu vēlētāji varēs izmantot gan pasi, gan personas apliecību, jo vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos pirmo reizi tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs.

CVK skaidro, ka iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks ar viedierīci noskenēs vēlētāja pases vai personas apliecības svītrkodu vai QR kodu un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un vēlētāju reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Sistēmā balsotājs tiks atzīmēts elektroniskajā vēlētāju sarakstā, savukārt iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs papīra balsotāju sarakstā, kur vēlētājam būs jāparakstās par vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu zīmju saņemšanu.

Ja tiešsaistes reģistrs nedarbosies tehnisku iemeslu dēļ

Saskaņā ar CVK sniegto informāciju, ja kādu tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru, vēlētāji varēs nobalsot reģistrācijas aploksnē. Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 36.1 pantā paredzēts: ja nav iespējams pārliecināties, ka ziņas par personu ir iekļautas vēlētāju reģistrā un ka tajā jau nav izdarīta atzīme par šīs personas piedalīšanos attiecīgajās vēlēšanās, balsošana notiek, izmantojot reģistrācijas aploksnes, un vēlētājus ieraksta atsevišķā balsotāju sarakstā.

Proti, vēlētājam kopā ar vēlēšanu aploksni un zīmēm tiks izsniegta vēl viena papildu aploksne: reģistrācijas aploksne, uz kuras būs vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods. Pēc tam, kad izvēle izdarīta, vēlētājam anonīmā vēlēšanu aploksne ar balsojumu būs jāievieto reģistrācijas aploksnē. Savukārt reģistrācijas aploksne būs jānodod iecirkņa darbiniekam pie vēlēšanu kastes, kurš to apzīmogos ar iecirkņa zīmogu un iemetīs vēlēšanu kastē, skaidro CVK.

CVK vērš uzmanību: tiešsaistes vēlētāju reģistra darbībai atjaunojoties, vēlēšanu komisija pārbaudīs, vai vēlētāja balsojums nav reģistrēts citā iecirknī: “Ja vēlētājs nebūs nobalsojis citā iecirknī, tad balsotāju sarakstā tiks atzīmēts, ka balsojums ir derīgs, un to pieskaitīs. Ja vēlētājs pa šo laiku būs nobalsojis citā iecirknī, tad balsojums tiks dzēsts un netiks līdzskaitīts.”

Ieteikumi vēlēšanās saistībā ar Covid-19

“Ja jūties slims, esi pašizolācijā vai karantīnā, piesaki balsošanu mājās, slimnīcā vai sociālās aprūpes namā,” norāda CVK.

Lai pieteiktos balsošanai mājās, jāuzraksta iesniegums, kura veidlapa atrodama CVK mājaslapā. Iesniegums jānogādā vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā vēlēšanu iecirknī no 31. maija līdz 5. jūnija plkst. 12.00 vai jāsūta sava vēlēšanu apgabala pašvaldības vēlēšanu komisijai pa pastu vai e-pastā (sūtot pa e-pastu, tam jābūt parakstītam ar drošu elektronisko parakstu).

CVK norāda, ka, balsojot savā atrašanās vietā, vēlētājam jāatrodas tā vēlēšanu apgabala teritorijā, kura vēlētāju sarakstā vēlētājs ir reģistrēts. Savukārt nogādāt iesniegumu vēlēšanu iecirknī, kā arī aizpildīt un iesniegt to vēlētāja vārdā var jebkura vēlētāja uzticības persona.

Tāpat CVK aicina vēlētājus, kuri balsos klātienē vēlēšanu iecirknī, ievērot Covid-19 drošības pasākumus, t. i., ieturēt 2 m distanci, dezinficēt rokas, lietot sejas masku un savu pildspalvu.

LV portāla infografika

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI