SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
9
9

Tiešsaistē var pārliecināties par dokumentu legalizācijas īstumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ārlietu ministrijas tīmekļa vietnē izveidota iespēja pārbaudīt gan Latvijā, gan ārvalstīs izsniegtu publisku dokumentu, kas legalizēti Konsulārajā departamentā, legalizācijas autentiskumu. Tādējādi fiziskām un juridiskām personām radīta papildu iespēja konstatēt dokumentu legalizācijas viltojumus.

īsumā
  • Dokumentu legalizācija nozīmē amatpersonas paraksta un zīmoga īstuma apliecināšanu, lai vienā valstī sastādīti publiski dokumenti iegūtu juridisku spēku citā valstī.
  • Legalizējot tiek apliecināts dokumenta parakstītāja tiesiskais statuss un pilnvaras, kā arī izdevējiestādes zīmogs. Legalizācija neapliecina dokumenta saturu.
  • ĀM E-reģistrā tagad iespējams pārbaudīt dokumentus, kas Konsulārajā departamentā legalizēti kopš 2019. gada 1. jūlija.
  • Dokumenti nav legalizējami, ja Konsulārā departamenta rīcībā nav amatpersonas paraksta parauga un iestādes zīmoga nospieduma parauga vai ja tie neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām dokumentu noformēšanas prasībām.

Pārcelšanās uz dzīvi vai mācības citā valstī, laulības vai šķiršanās ar ārvalstnieku, mantošana vai bankas konta atvēršana citā valstī – šīs un vēl daudzas citas situācijas paredz dokumentu apriti, kam nepieciešams apliecinājums no Latvijas vai citas valsts puses.

Apliecina paraksta un zīmoga īstumu

Dokumentu legalizācija nozīmē Latvijas vai ārvalsts amatpersonas paraksta un zīmoga īstuma apliecināšanu, ko veic konsulārā amatpersona, lai vienā valstī izsniegti publiski dokumenti iegūtu juridisku spēku citā valstī, skaidro Ārlietu ministrija (ĀM). Par publiskiem dokumentiem sauc dokumentus, ko izsniedz valsts un pašvaldību institūcijas, piemēram, dzimšanas apliecības, laulības apliecības, izziņas par nesodāmību, izglītības iestāžu diplomi, dažādi sertifikāti u. c. Legalizācija neapliecina dokumenta saturu.

ĀM E-reģistrā tagad iespējams pārbaudīt dokumentus, kas Konsulārajā departamentā legalizēti kopš 2019. gada 1. jūlija. Proti, E-reģistrā var pārliecināties, vai Konsulārais departaments ir veicis attiecīgo legalizāciju, ievadot konkrētā dokumenta legalizācijas numuru un datumu, skaidro ĀM. Lai veiktu dokumenta pārbaudi, E-reģistrā jāievada ministrijas Konsulārā departamenta legalizācijas spiedoga numurs un datums. Ja dokuments ir legalizēts, sistēma uzrādīs publiskā dokumenta parakstītāja vārdu, uzvārdu, amatu un konsulārās amatpersonas, kura dokumentu apliecinājusi, vārdu un uzvārdu. 

Tāpat sistēmā ir saglabāta iespēja pārbaudīt publisko dokumentu, kuri Konsulārajā departamentā apliecināti ar apostille līdz 2019. gada 30. jūnijam, īstumu. Publisku dokumentu apliecināšana ar apostille nozīmē valsts ārlietu resora apliecinājumu, kas apstiprina personas, kas parakstījusi oficiālu dokumentu, paraksta un zīmoga īstumu. Ja dokumentu apstiprina ar apostille, to atzīst visās valstīs, kuras ir pievienojušās 1961. gada 5. oktobra Hāgas konvencijai “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu”. Apostille aizvieto konsulārās legalizācijas procedūru.

ĀM Konsulārais departaments dokumentu apliecināšanu ar apostille veica līdz 2019. gada 30. jūnijam. Pēc tam šī funkcija nodota zvērinātiem notāriem, skaidro ministrijā.

Latvijā izsniegtu dokumentu izmantošana ārvalstīs

Pirms došanās uz ārvalstīm strādāt, studēt vai laulāties ir nepieciešams attiecīgās ārvalsts iestādēs savlaicīgi noskaidrot, kādi dokumenti būs nepieciešami un vai nepieciešama Latvijas Republikā izsniegto dokumentu legalizēšana Latvijas ĀM Konsulārajā departamentā vai arī ir noteikta cita kārtība.

Ja dokuments ir izdots Hāgas konvencijas “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” dalībvalstī, tā īstums ir jāapliecina ar apliecinājumu apostille. Ar apostille apliecināts dokuments ir derīgs iesniegšanai attiecīgās ārvalsts iestādēs bez jebkādas citas papildu apstiprināšanas.

Ja dokumentu paredzēts izmantot valstī, kas nav minētās konvencijas dalībvalsts, to nepieciešams vispirms legalizēt Latvijas ĀM Konsulārajā departamentā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā un pēc tam attiecīgās valsts, kurā dokuments tiks iesniegts, kompetentajā iestādē (ārvalsts Ārlietu ministrijā vai diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā).

Kopš 2010. gada 31. oktobra Latvija piemēro 1987. gada 25. maija Briseles Konvenciju par dokumentu legalizācijas atcelšanu Eiropas Kopienu dalībvalstu starpā, kas paredz savstarpēju atbrīvošanu no apliecināšanas ar apostille prasības. Konvencija tiek piemērota tikai attiecībā uz dokumentu iesniegšanu Beļģijā, Dānijā, Francijā, Igaunijā, Īrijā, Kiprā un Itālijā. Līdz ar to Latvijā izsniegti publiski dokumenti minēto valstu institūcijās iesniedzami bez apliecināšanas ar apostille.

Kopš 2019. gada 16. februāra visā Eiropas Savienības teritorijā ir piemērojama Eiropas Parlamenta un Padomes regula, kura atceļ atsevišķu publisku dokumentu un to apliecinātu kopiju legalizācijas un apostille prasību Eiropas Savienībā, ja tos izdevusi kādas dalībvalsts publiskā iestāde un šie dokumenti ir paredzēti iesniegšanai citas dalībvalsts publiskajās iestādēs. Plašāka informācija par dokumentu legalizācijas un apostille prasības atcelšanu Eiropas Savienībā pieejama šeit.

Latvijā izsniegtam publiskam dokumentam izmantošanai Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē (izņemot tās aizjūras teritorijas) nav nepieciešami nekādi papildu apstiprinājumi (legalizācija vai apostille) to iesniegšanai Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes iestādēs.

Ārvalstīs izsniegtu dokumentu izmantošana Latvijā

Lai Latvijas Republikas iestādes pieņemtu ārvalstu iestāžu izsniegtos publiskos dokumentus, tiem ir jābūt legalizētiem vai arī apstiprinātiem ar apliecinājumu apostille ārvalsts kompetentajā iestādē, ja nav noteikta citāda dokumentu īstuma apstiprināšanas kārtība starp Latviju un attiecīgo valsti.

Ja dokuments ir izdots Hāgas konvencijas “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” dalībvalstī, tā īstums ir jāapliecina ar apliecinājumu apostille attiecīgās ārvalsts, kura izdevusi dokumentu, kompetentajā iestādē. Ar apostille apliecināts dokuments ir derīgs iesniegšanai Latvijas iestādēs bez citas papildu apstiprināšanas. Dokumentus, kas nav izdoti minētajās valstīs, vispirms nepieciešams legalizēt attiecīgās valsts, kurā dokuments izsniegts, kompetentajā iestādē (ārvalsts Ārlietu ministrijā vai diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā) un pēc tam to nepieciešams legalizēt Latvijas ĀM Konsulārajā departamentā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā attiecīgajā ārvalstī.

Vairāku valstu izdotiem dokumentiem pirms legalizēšanas Konsulārajā departamentā nepieciešama legalizācija gan izdevējvalsts Ārlietu ministrijā, gan izdevējvalsts attiecīgajā vēstniecībā. Ja dokuments izsniegts Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīs vai Šveices Konfederācijā, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē (izņemot tās aizjūras teritorijas), nav nepieciešami nekādi papildu apstiprinājumi (legalizācija vai apostille) to iesniegšanai Latvijas iestādēs. 

Dokumenti nav legalizējami, ja ĀM Konsulārā departamenta rīcībā nav amatpersonas paraksta parauga un iestādes zīmoga nospieduma parauga vai ja tie neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām dokumentu noformēšanas prasībām (piemēram, tulkojumi vai kopijas nav cauršūtas un apzīmogotas, dokuments ir laminēts utt.).

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI