SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
03. martā, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
2
19
2
19

eID karte kā obligāts personu apliecinošs dokuments (I): valsts garantēts identifikācijas rīks

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2023. gada eID karte būs obligāts personu apliecinošais dokuments Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu (atsevišķām personu kategorijām – no 2031. gada).

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Ar 2023. gada 1. janvāri Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu, personas apliecība (eID karte) noteikta par obligātu personu apliecinošu dokumentu. Izņēmums ir vairākas personu grupas, kurām pienākums saņemt personas apliecību būs līdz 2030. gada 31. decembrim. Jaunumi radījuši vairākus papildu jautājumus, piemēram, vai visiem būs obligāts e-paraksts, kā izmaiņas ietekmēs ceļošanas nosacījumus un vēlēšanu procesu. Publikācijas pirmajā daļā LV portāls skaidro, kam tiek piešķirti elektroniskās identitātes un elektroniskā paraksta sertifikāti, ar ko atšķiras eParaksts eID no eParaksta mobile un kas ir e-asistents.

īsumā
  • Grozījumi, kas stājās spēkā 2021. gada 1. janvārī, paredz, ka eID ir obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu.
  • Visiem eID karšu turētājiem tiek nodrošināti bezmaksas parakstīšanas un autentifikācijas sertifikāti ar neierobežotu elektronisko parakstu skaitu.
  • Personas apliecība noteikta par obligātu personu apliecinošu dokumentu galvenokārt tamdēļ, lai iedzīvotāji varētu ērti, ātri un efektīvi saņemt jebkuru no valsts nodrošinātajiem elektroniskajiem pakalpojumiem.
  • Izsniedzot personas apliecību personai, kas sasniegusi 14 gadu vecumu, tajā vienmēr tiek iekļauti elektroniskās identitātes un elektroniskā paraksta sertifikāti.
  • Ar e-parakstu parakstītam dokumentam ir tāds pats juridisks spēks kā ar roku parakstītam papīra formāta dokumentam.
  • Lai e-pakalpojumus portālā latvija.lv varētu saņemt arī tie iedzīvotāji, kuri neizmanto eID karti ar elektronisko parakstu vai internetbanku, ir izstrādāts īpašs risinājums – e-asistents jeb pilnvarotais e-pakalpojums.

LV portāls jau rakstīja, ka grozījumos “Personu apliecinošu dokumentu likumā” (turpmāk – grozījumi), kas stājās spēkā 2021. gada 1. janvārī, likuma 9. panta pirmā daļa izteikta jaunā redakcijā: “Personas apliecība ir obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu.” Proti, sākot no 2023. gada, eID karte būs obligāts personu apliecinošu dokuments Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu, bet atsevišķām personu kategorijām (skat. LV portāla publikāciju “Personas apliecība no 2023. gada būs obligāts dokuments”) – no 2031. gada.

Grozījumi paredz saglabāt personas tiesības izvēlēties abus personu apliecinošos dokumentus (pasi un eID karti), vienlaikus nosakot dokumenta prioritāti – obligātais personu apliecinošais dokuments turpmāk būs personas apliecība (eID karte), skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Tāpat ministrija norāda: visiem eID karšu turētājiem tiek nodrošināti bezmaksas parakstīšanas un autentifikācijas sertifikāti ar neierobežotu elektronisko parakstu skaitu, kas nozīmē, ka personas bez maksas un neierobežotā skaitā varēs noformēt (parakstīt) dokumentus ar juridisku spēku. eID kartēs tiks iekļauta arī iespēja izmantot tās elektroniskajai identifikācijai gan Latvijas, gan citu Eiropas Savienības (ES) valstu e-pakalpojumu saņemšanai.

Identifikācija ne tikai klātienē, bet arī digitāli

Kā skaidro VARAM, visiem Latvijas iedzīvotājiem turpmāk tiks nodrošināta iespēja droši apliecināt savu identitāti ne tikai klātienē, bet arī digitālajā vidē: “Grozījumi galvenokārt veikti, lai iedzīvotāji varētu ērti, ātri un efektīvi saņemt jebkuru no valsts nodrošinātajiem elektroniskajiem pakalpojumiem. eID ir ne tikai personu apliecinošs dokuments, bet arī viens no valsts garantētajiem identifikācijas rīkiem.

Šobrīd personu identifikācija valsts sniegtajiem elektroniskajiem pakalpojumiem notiek, izmantojot vairākas identifikācijas metodes (tostarp internetbanku identifikāciju) ar atšķirīgu tiesisko pamatu, drošības līmeni un lietojamību. VARAM norāda, ka turpmāk eID karte būs vienots, valsts garantēts personas elektroniskās identifikācijas līdzeklis gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Vienlaikus VARAM vērš uzmanību – grozījumi neparedz, ka pakalpojumi turpmāk būs pieejami tikai elektroniski, proti, tos joprojām varēs saņemt arī citos veidos.

Elektroniskās identitātes un elektroniskā paraksta sertifikāti

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) skaidro: izsniedzot personas apliecību personai, kas sasniegusi 14 gadu vecumu, tajā vienmēr tiek iekļauti elektroniskās identitātes un elektroniskā paraksta sertifikāti (turpmāk – sertifikāti). Savukārt ikvienam, kura personas apliecībā ir iekļauti sertifikāti, vienlaikus ar personas apliecību tiek izsniegts PIN1, PIN2 un PUK kods, proti:

  • elektroniskās identifikācijas personīgais identifikācijas numurs (PIN1);
  • elektroniskās parakstīšanas personīgais identifikācijas numurs (PIN2);
  • PIN1 un PIN2 atbloķēšanas kods (PUK).

“Lai gan personai ir tiesības atteikties no sertifikātu aktivizēšanas, tik un tā kopā ar personas apliecību tiek izsniegts PIN1, PIN2 un PUK kods un ikvienam tiek saglabāta iespēja sertifikātus aktivizēt personas apliecības derīguma termiņa laikā,” norāda PMLP. Papildus PMLP skaidro, ka PIN1, PIN2 un PUK kods vienlaikus ar personas apliecību, kurā iekļauti sertifikāti, tiek izsniegts visos gadījumos jau kopš personas apliecību ieviešanas 2012. gadā neatkarīgi no personas apliecības saņēmēja izvēles sertifikātus aktivizēt vai neaktivizēt.

Fiziskajām personām nepieciešams vai nu viedtālrunis, vai kartes lasītājs

Kā norādīts eParaksta mājaslapā, eParaksts ir pašrocīgs paraksts elektroniskiem dokumentiem, kā arī rīks, kas ļauj apliecināt savu identitāti digitālajā vidē. Ar eParakstu parakstītam dokumentam ir tāds pats juridisks spēks kā ar roku parakstītam papīra formāta dokumentam.

eParaksts eID

Lai parakstītos ar eParakstu eID, personai nepieciešams:

  • dators un interneta pieslēgums;
  • eID karte, kuru izsniedz PMLP teritoriālajās nodaļās vai pārstāvniecībās ārzemēs;
  • viedkaršu lasītājs, kas saderīgs ar attiecīgo datoru;
  • bezmaksas programmatūra datorā, kura atrodama eParaksta tīmekļvietnē šeit.

Kopā ar eID karti tiek izsniegta arī aploksne ar PIN kodiem, kas nepieciešami elektronisku dokumentu parakstīšanai. Elektroniskās parakstīšanās reižu skaits personai ir neierobežots un bezmaksas.

eParaksts mobile

Savukārt, lai parakstītos ar eParakstu mobile, personai nepieciešams tikai viedtālrunis, kurā lejupielādēta eParaksts mobile lietotne, un interneta pieslēgums.

Vienlaikus, lai saņemtu lietotni eParaksts mobile, personai vispirms nepieciešams aizpildīt pieteikumu mobile.eparaksts.lv un parakstīt līgumu. Pieteikumā jānorāda:

  • kontaktinformācija;
  • dati par savu personu apliecinošo dokumentu (pase vai eID karte);
  • līguma parakstīšanas veids.

Šobrīd eParaksts mobile līgumu var parakstīt:

  • klātienē notāru birojos, iepriekš piesakot vizīti latvijasnotars.lv;
  • klātienē ar kurjera starpniecību;
  • attālināti ar eParakstu eID vai juridiskās personas eParaksta karti  (ja personai jau ir eParaksts eID vai juridiskās personas eParaksts karte, tad eParaksts mobile var saņemt no jebkuras vietas pasaulē, ja vien ir aktivizēta karte ar pieejamiem PIN kodiem).

Tāpat kā eParakstu eID, arī lietotni eParaksts mobile var izmantot bez maksas parakstīšanās skaita ierobežojumiem.

Īpašs risinājums – e-asistents

Lai e-pakalpojumus portālā latvija.lv varētu saņemt arī tie iedzīvotāji, kuri neizmanto eID karti ar elektronisko parakstu vai internetbanku, ir izstrādāts īpašs risinājums – e-asistents jeb pilnvarotais e-pakalpojums, informē VARAM.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 401 “Noteikumi par valsts pārvaldes vienoto klientu apkalpošanas centru veidiem, sniegto pakalpojumu apjomu un pakalpojumu sniegšanas kārtību” pilnvarotais e-pakalpojums ir e-pakalpojums, kuru fiziskas personas vārdā, pamatojoties uz pilnvarojumu, piesaka vienotā klientu apkalpošanas centra darbinieks, ja fiziskai personai nav pieejami personas elektroniskās identifikācijas līdzekļi.

Šobrīd pilnvaroto e-pakalpojumu nodrošina VSAA un LDC

VARAM skaidro, ka šobrīd e-asistents ir valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC) darbinieks, kuram klients savā vārdā uztic pieteikt vienu konkrētu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) vai Lauksaimniecības datu centra (LDC) pakalpojumu. Proti, klienta viens e-pakalpojuma pieteikums attiecīgi ir viens e-asistenta pilnvarojums konkrētam VSAA vai LDC pakalpojumam. Vienlaikus tas neliedz klientam pieteikt vairākus minēto iestāžu pakalpojumus.

Kā norāda VARAM, e-asistenta pakalpojums tiek nodrošināts pēc iestāžu izvēles, bet nākotnē pakalpojumu klāstu plānots papildināt.

Atbilstoši VARAM sniegtajai informācijai pilnvarotā e-pakalpojuma mērķis ir radīt vienlīdzīgu pieejamību valsts un pašvaldību pakalpojumiem visām sociālajām grupām, dodot iespēju ikvienam saņemt pakalpojumus elektroniski: “E-asistents ir lielisks palīgs tiem iedzīvotājiem, kuriem piekļuve interneta pieslēgumam ir ierobežota vai tās nav, kā arī tiem, kuriem nav elektroniskās identifikācijas līdzekļu vai arī datorlietošanas prasmes nav pietiekamas, lai e-pakalpojumus izmantotu patstāvīgi. Viss, kas jādara, – jāņem savs personu apliecinošais dokuments (pase vai personas apliecība), jādodas uz tuvāko VPVKAC un jālūdz klientu apkalpošanas centra darbinieka palīdzība nepieciešamās formalitātes – pilnvarojuma – nokārtošanā.”

Turpinājumā LV portāls sīkāk skaidros to, kā eID noteikšana par obligātu ietekmēs ceļošanas nosacījumus un vēlēšanu procesu.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI