SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. decembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
18
18

Paplašina slimības palīdzības pabalsta saņemšanas iespējas

Stājas spēkā 18.12.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad iespējams saņemt vienreizēju slimības palīdzības pabalstu par 14 kalendārajām dienām, bet nākamajā gadā, no 1. janvāra līdz 30. jūnijam, pabalstu bērnu pieskatīšanai varēs saņemt arī vairākkārt situācijās, kad vienam no vecākiem, kuram nav iespēju strādāt attālināti, jāpaliek mājās ar bērnu.

FOTO: Freepik

Gada nogalē strādājošajiem vecākiem ieviesto slimības palīdzības pabalstu, ko šogad var saņemt tikai vienu reizi un līdz 14 kalendārajām dienām, no 2021. gada 1. janvāra varēs saņemt bez šiem ierobežojumiem. Tāpat varēs pieprasīt pabalstu atkārtoti par katru periodu, kurā jāpaliek mājās ar bērnu, ja Covid-19 dēļ ir slēgts dārziņš, skolā noteikta karantīna vai mācības notiek attālināti.

Mainītā kārtība tiesībām uz šo pabalstu ir noteikta ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” grozījumiem, kas stājas spēkā piektdien, 18. decembrī.

Slimības palīdzības pabalstu par 14 kalendārajām dienām jau var saņemt no šā gada 30. novembra. Tas paredzēts situācijām, kad bērns Covid-19 izplatības dēļ nevar apmeklēt dārziņu vai skolu, lai vecāks, kuram nav iespēju strādāt attālināti, varētu palikt ar bērnu mājās.

Jaunais pabalsts likumā noteikts diviem periodiem – šogad līdz gadumijai un nākamgad līdz 30. jūnijam. Sākotnēji likumā bija paredzēts, ka pabalstu katrā periodā var saņemt vienu reizi un tikai līdz 14 kalendārajām dienām.

Likuma grozījumi nemaina kārtību šim gadam – pabalstu var saņemt vienu reizi par 14 kalendārajām dienām. Ar grozījumiem konkretizēts, ka vienreizējais pabalsts jāpieprasa ne vēlāk kā līdz 2021. gada 31. janvārim.

Nākamajam periodam – no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam – nosacījumi ir mainīti. Pabalstu varēs saņemt tik reižu, cik tas ir nepieciešams, un uz tik ilgu laiku, kāds nepieciešams, ja to apliecina attiecīgie iestāžu dokumenti. Tas nozīmē – ja vecākiem ir vairāki bērni, pabalstu varēs saņemt ikreiz, kad kādam no bērniem Covid-19 apstākļu dēļ būs jāpaliek mājās, attiecīgi – arī vienam no vecākiem.

Taču dubultā pabalstu nemaksās. Ja uz skolu vienlaikus nevarēs doties vairāki bērni, tad maksās tikai vienu pabalstu. Pabalstu par vienu un to pašu bērnu var saņemt viens vecāks.

Ir precizētas vairākas citas likuma normas, kas attiecas uz slimības palīdzības pabalstu.

Laikposmā no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam slimības palīdzības pabalstu izmaksās par iepriekšējo mēnesi vai noslēgto periodu. Nākamajam gadam paredzēto slimības palīdzības pabalstu par bērna pieskatīšanu varēs pieprasīt ne vēlāk kā līdz 2021. gada 30. jūlijam.

Papildināts uzskaitījums, kādos gadījumos slimības palīdzības pabalstu nemaksā: ja persona ir nodarbināta vai veic saimniecisko darbību un gūst ienākumus vai tai ir piešķirts slimības pabalsts, vecāku pabalsts, vecāku pabalsta turpinājums, maternitātes pabalsts, paternitātes pabalsts vai atbalsts dīkstāvē, vai arī slimības palīdzības pabalsts par to pašu bērnu jau piešķirts citai personai, vai arī personai jau piešķirts slimības palīdzības pabalsts par citu bērnu.

Lai saņemtu slimības palīdzības pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai jāiesniedz iesniegums un darba devēja apliecinājums, ka persona nevar strādāt attālināti, kā arī citas izziņas. Likumā konkretizēts, kāda informācija iestādēm ir jānorāda izziņās, kas nepieciešamas slimības palīdzības pabalsta piešķiršanai. Tagad noteikts, ka:

  • izglītības iestādei izziņā ir jānorāda laika periods, kurā ir noteikta karantīna vai mācību apguve tiek nodrošināta attālināti;
  • ja uz pabalstu pretendē atbalsta persona cilvēkam ar invaliditāti no 18 gadu vecuma, izziņā jānorāda laika periods, kurā ar Covid-19 saistīto apstākļu dēļ nav pieejami dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumi.

Slimības palīdzības pabalsts likumā ir paredzēts sociāli apdrošinātām personām. Likuma pārejas noteikumu 48. punktā norādīts, ka šīs personas ir:

1)      viens no bērna vecākiem, viens no adoptētājiem, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns, audžuģimenes loceklis, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību, aizbildnis vai cita persona, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina, ja šī persona nevar strādāt attālināti un aprūpējamais bērns ir vecumā līdz 10 gadiem (ieskaitot) vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, kā arī ja bērns ar Covid-19 infekciju saistīto apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi vai mācības vispārējās izglītības programmā notiek attālināti;

2)      atbalsta persona personai ar invaliditāti no 18 gadu vecuma, kurai pašvaldība piešķīrusi dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumu un kura ar Covid-19 infekciju saistīto apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt dienas aprūpes centru vai dienas centru.

Pabalsta apmērs ir 60% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Šo pabalstu neapliek ne ar iedzīvotāju ienākumu nodokli, ne ar sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Slimības palīdzības pabalstu maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Informācija par to, kā pieprasīt pabalstu, atrodama aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI