SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
28. novembrī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
1
31
1
31

Jauns pabalsts Covid-19 dēļ slēgto izglītības iestāžu bērnu vecākiem

Stājas spēkā 28.11.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uzmanību!

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, pabalsta saņemšanas iespējas ir paplašinātas. No 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam – nosacījumi ir mainīti. Pabalstu varēs saņemt tik reižu, cik tas ir nepieciešams, un uz tik ilgu laiku, kāds nepieciešams, ja to apliecina attiecīgie iestāžu dokumenti. 

Plašāk: Paplašina slimības palīdzības pabalsta saņemšanas iespējas.

Covid-19 izplatības dēļ arvien vairāk tiek slēgtas atsevišķas pirmskolas izglītības grupas vai iestādes, mācības vispārējās izglītības programmā tiek organizētas attālināti. Daudzām ģimenēm, kurās aug bērni vecumā līdz 10 gadiem vai bērns ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem un vecākiem nav iespēju strādāt attālināti, ir nepieciešams atbalsts bērna pieskatīšanai, kāds būs slimības palīdzības pabalsts.

Freepik

Strādājošie vecāki, kuriem ir bērns vecumā līdz 10 gadiem vai bērns ar invaliditāti, varēs saņemt vienreizēju slimības palīdzības pabalstu bērna pieskatīšanai, ja bērns nevar apmeklēt bērnudārzu vai skolu, jo tā ir slēgta Covid-19 infekcijas dēļ.

īsumā
  • Slimības palīdzības pabalstu par 14 kalendārajām dienām sociāli apdrošināta persona varēs pieprasīt vienu reizi no šī gada 30. novembra līdz 31. decembrim un vienu reizi laikposmā no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam.
  • Pabalstu varēs saņemt, ja bērns vecumā līdz 10 gadiem (ieskaitot) ar Covid-19 saistītu apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt bērnudārzu vai mācības skolā notiek attālināti un vecākam nav iespējas strādāt no mājām.
  • Pabalsts paredzēts arī par bērnu ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadu vecumam.
  • Pabalstu varēs saņemt arī viena atbalsta persona cilvēkam ar invaliditāti no 18 gadu vecuma, kurai pašvaldība piešķīrusi dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumu un kura ar Covid-19 saistīto apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt dienas centru vai dienas aprūpes centru.

Jaunais atbalsta veids noteikts ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanugrozījumiem, kas stājas spēkā sestdien, 28. novembrī.

Pabalsts paredzēts divos periodos – šogad līdz gadumijai un nākamgad līdz 30. jūnijam. Tas ir vienreizējs slimības palīdzības pabalsts par 14 kalendārajām dienām, kuru sociāli apdrošinātai personai būs tiesības pieprasīt vienu reizi laikposmā no šī gada 30. novembra līdz 31. decembrim un vienu reizi laikposmā no 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam.

Tiesības saņemt pabalstu

Pabalstu varēs saņemt, ja bērns vecumā līdz 10 gadiem (ieskaitot) ar Covid-19 infekciju saistītu apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt pirmsskolas iestādi vai mācības skolā notiek attālināti, bet vecākam nav iespējas strādāt attālināti. Pabalstu šādā situācijā varēs saņemt arī par bērnu ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadu vecumam, informē Saeimas Preses dienests.

Tiesības uz pabalstu būs vienam no bērna vecākiem vai adoptētājam, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns. Pabalstu varēs saņemt arī audžuģimenes loceklis, kurš noslēdzis līgumu ar pašvaldību, aizbildnis vai cita persona, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina.

Pabalstu varēs pieprasīt viena atbalsta persona cilvēkam ar invaliditāti no 18 gadu vecuma, kurai pašvaldība piešķīrusi dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumu un kura ar Covid-19 saistīto apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt dienas centru vai dienas aprūpes centru.

Pabalsta apmērs un saņemšanas kārtība

Vienreizējo slimības palīdzības pabalstu izmaksās 60% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par iepriekšējiem 12 kalendārajiem mēnešiem.

Pabalstu neizmaksās, ja persona ir nodarbināta, veic saimniecisko darbību un gūst ienākumus vai personai piešķirts slimības pabalsts, vecāku pabalsts, maternitātes pabalsts, paternitātes pabalsts vai dīkstāves atbalsts.

Lai saņemtu pabalstu, personai jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai iesniegums un darba devēja apstiprinājums, ka persona nevar strādāt attālināti.

Saistībā ar bērna aprūpi būs jāiesniedz arī izglītības iestādes izziņa par bērna apmeklētās pirmsskolas izglītības grupas vai iestādes atrašanos karantīnā vai mācība procesa organizēšanu attālināti.

SVARĪGI!

Kamēr mācības attālināti notiks visā valstī, pieprasot pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), nav nepieciešama izglītības iestādes izziņa par attālinātu mācību procesu, informē VSAA.

Savukārt par pilngadīgas personas aprūpi būs jāiesniedz pašvaldības izziņa, ka personai ir piešķirts dienas centra vai dienas aprūpes centra pakalpojums, un pašvaldības, dienas centra vai dienas aprūpes centra izziņa, ka Covid-19 saistīto apstākļu dēļ dienas centra vai dienas aprūpes centra pakalpojumi nav pieejami.

Pabalstu jāpieprasa desmit darba dienu laikā no dienas, kad karantīnas dēļ slēgta pirmsskolas izglītības grupa vai izglītības iestāde vai uzsākta mācību procesa organizēšana attālināti, vai no dienas, kad dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumi vairs nav pieejami.

60% apmērā, jo neieturēs nodokli

Likums noteic, ka no slimības palīdzības pabalsta neieturēs iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveiks valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Slimības palīdzības pabalstu kā atbalstu vecākiem ierosināja Labklājības ministrija (LM), jo Covid-19 izplatības dēļ arvien vairāk tiek slēgtas atsevišķas pirmsskolas izglītības grupas vai iestādes, mācības vispārējās izglītības programmā tiek organizētas attālināti. Līdz ar to daudzām ģimenēm, kurās aug bērni vecumā līdz 10 gadiem vai bērns ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem un kurās vecākiem darba specifikas dēļ nav iespējas strādāt attālināti, ir nepieciešams atbalsts bērna pieskatīšanai, informē LM  Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Par šo operatīvi sagatavoto atbalsta pasākumu, izskatot grozījumus likumā, Saeimas deputātiem debatēs bija jautājums, kāpēc tas ir  60% no vidējās iemaksu algas, nevis 80%, kāds ir slimības pabalsta apmērs darbnespējas gadījumā.

No slimības palīdzības pabalsta neieturēs iedzīvotāju ienākuma nodokli, ko ietur no slimības pabalsta. Līdz ar to jaunais pabalsts finansiāli būtiski neatšķirsies no slimības pabalsta, ko vecāki patlaban saņem pašu vai bērnu slimības gadījumā, skaidro LM.

Ja šī palīdzība ir aktuāla, iespējams, noderēs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras skaidrojums – Kā pieteikties slimības palīdzības pabalstam bērna pieskatīšanai.

UZMANĪBU!

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, pabalsta saņemšanas iespējas ir paplašinātas. No 2021. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam – nosacījumi ir mainīti. Pabalstu varēs saņemt tik reižu, cik tas ir nepieciešams, un uz tik ilgu laiku, kāds nepieciešams, ja to apliecina attiecīgie iestāžu dokumenti. 

Plašāk: Paplašina slimības palīdzības pabalsta saņemšanas iespējas.

Labs saturs
31
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI