SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. novembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
16
16

Pulcēšanās ierobežojumi publiskos un privātos pasākumos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Lai ierobežotu Covid-19 straujo izplatību, ir aizliegti publiski pasākumi klātienē. Būtiski ierobežojumi ir attiecināti arī uz pulcēšanos privātos pasākumos.

Ierobežojošo pasākumu kopums, kas attiecas uz publiskiem un privātiem pasākumiem,  ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Pulcēšanās un publiski pasākumi ir aizliegti

Arī turpmāk visā valstī ir noteikti pulcēšanās ierobežojumi. 

Tiek atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi klātienē, tostarp uguņošana un salūts. Ir atļauti vien gājieni un piketi, kā arī priekšvēlēšanu aģitācija publiskās vietās ārpus telpām, kuros piedalās ne vairāk kā 10 personas (MK noteikumu 14. punkts). 

2+2 princips, kur tas iespējams

Ikvienam savās ikdienas gaitās ieteicams ievērot 2+2 principu – divi metri, divi cilvēki. Tātad vietās, kur tas ir iespējams, jāievēro divu metru distance un tikšanās jāierobežo līdz diviem cilvēkiem (MK noteikumu 6.2. apakšpunkts).

Prasība ievērot divu metru distanci publiskās vietās nav attiecināma uz:

  • personām, kuras tiekas divatā;
  • personām, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • vecāku un viņa nepilngadīgajiem bērniem, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā (izņemot gadījumu, ja bērnam, kādam no vecākiem vai vecāku mājsaimniecības locekļiem jāievēro izolācijas, mājas karantīnas vai pašizolācijas prasība);
  • personām, kuras to nevar ievērot darba vai dienesta pienākumu dēļ;
  • pirmsskolas izglītības iestādēm un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniegšanas vietām vienas grupas ietvaros;
  • izglītības programmas apguvē izglītības iestādēs vienas klases, grupas vai kursa ietvaros, ja kurss netiek dalīts grupās;
  • sportistiem, sporta speciālistiem un sportistus apkalpojošiem sporta darbiniekiem sporta treniņu (nodarbību) un sporta pasākumu laikā (minētais izņēmums ir attiecināms uz jebkura veida nodarbošanos ar sportu (tai skaitā amatieru sportu un fiziskām aktivitātēm veselības saglabāšanai un uzlabošanai);
  • bērnu nometnēm vienas grupas ietvaros;
  • aktieriem, baleta māksliniekiem, dejotājiem, dziedātājiem un orķestra mūziķiem, veicot darba pienākumus mēģinājumu, nodarbību un pasākumu laikā.

Privāti pasākumi un pulcēšanās

Tāpat kā līdz šim, ir noteikti ierobežojumi privātiem pasākumiem. 

Ministru kabineta noteikumu 14.1 punktā kopumā ir aizliegti lieli privāti pasākumi un privāta pulcēšanās. Taču ir atļauta:

  • pulcēšanās līdz 20 personām ārpus telpām;
  • pasākumi divu mājsaimniecību ietvaros līdz 10 personām iekštelpās.

No 15. jūnija

Noteikumi paredz, ka, sākot ar 15. jūniju, vakcinētas vai pēdējā pusgada laikā Covid-19 izslimojušas personas varēs tikties vairāku mājsaimniecību ietvaros, bet ne vairāk kā 20 personas, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot divu metru distanci (38.27 5. apakšpunkts).

15. jūnijā stāsies spēkā noteikumu 38.31 punkts, kas paredz, ka  vakcinētas vai Covid-19 izslimojušas personas var piedalīties publiskos pasākumos, kā arī saņemt pakalpojumus klātienē, tai skaitā ēdināšanas un izklaides pakalpojumus, saņemt kultūras (kino un teātra izrādes, koncerti, izstādes, muzejpedagoģiskas un izglītojošas norises u. c.) pakalpojumus, piedalīties profesionālās pilnveides pasākumos, kā arī sniegt fotopakalpojumus un piedalīties laulību reģistrācijā, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot divu metru distanci.

Bēres un kristības

MK noteikumu 14.1 punktā ir noteikts, ka bērēs un kristību ceremoniju noturēšanā atļauts pulcēties ne vairāk kā 20 cilvēkiem ārpus telpām un ne vairāk kā 10 cilvēkiem telpās (neskaitot personas, kas tieši saistītas ar bēru vai kristību norises nodrošināšanu).

Šādas pulcēšanās laikā tiek lietoti mutes un deguna aizsegi. 

Laulību norise

Ja laulības reģistrācija tiek veikta dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā (telpās), tā ir atļauta, klātesot 10 personām (līgavu un līgavaini, kā arī divus pilngadīgus lieciniekus ieskaitot).

Savukārt, ja laulības reģistrācija tiek organizēta ārpus telpām, ir atļauta ne vairāk kā 20 personu klātbūtne.

Neatkarīgi no tā, vai laulība tiek noslēgta telpās vai ārpus tām, ceremonijas laikā visām klātesošajām personām jālieto mutes un deguna aizsegi, kā arī ir jāievēro citi noteiktie sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Sporta pasākumi

Arī turpmāk ir aizliegti un atcelti klātienes sporta pasākumi (piemēram, sacensības, paraugdemonstrējumi, priekšnesumi), izņemot starptautisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās sporta sacensības (tostarp pirms sacensībām paredzētos oficiālos treniņus) izlašu sportistiem vecumā no 10 gadiem, ja tās norisinās bez skatītājiem. Tiek organizētas komandu sporta spēļu starptautiskās un augstāko līgu sporta sacensības, ja tajās tiek izcīnīts Latvijas čempiona tituls pieaugušajiem un tās norisinās bez skatītājiem (32.7 17 apakšpunkts).

Šis ierobežojums par starptautisko sporta sacensību norisi bez skatītājiem neattiecas uz 2021. gada pasaules čempionātu hokejā vīriešiem. Hokeja čempionāts drīkst norisināties ar skatītājiem, ja tie var uzrādīt vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu. Noteikumi hokeju spēļu ar skatītājiem organizācijai apkopoti 32.12 punktā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI