SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
sadarbībā ar Eiropas pieaugušo izglītības e-platformu EPALE
17. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
10
10

Jaunas priekšrocības nodarbināto personu mācībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Programmu pieprasījumā Covid-19 krīze izmaiņas nav ieviesusi, bet tās ietekmē ir izveidota attālināto mācību kārta. Daudziem šis laiks ir licis pārstrukturizēt savu darbību, pievērsties nestandarta risinājumiem un līdz ar to arī apgūt jaunas kompetences.

Lai cilvēka dzīve būtu pilnvērtīga, viņam ir svarīgi strādāt darbu, ko labi prot, kas dod gandarījumu un iztikas līdzekļus. Savukārt valsts ekonomikai, it sevišķi šobrīd, kad jāpārvar krīzes sekas un notiek lielas pārmaiņas tautsaimniecības sektoros, dažiem no tiem sašaurinoties, bet citiem noturoties iepriekšējā līmenī vai pat vēršoties plašumā, būtiski ir profesionāli kvalificēti darbinieki.

īsumā
  • Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā pieaugušo izglītības projekta finansējums palielināts par vairāk nekā 21 milj. eiro.
  • 90% no mācību maksas sedz ES fondi un valsts, savukārt iedzīvotājiem jānodrošina 10% līdzmaksājums, kuru var apmaksāt arī darba devējs.
  • Piektajā klātienes mācību kārtā, kurai pieteikšanos paredzēts izsludināt augustā, profesionālajā tālākizglītībā mācību izmaksas tiks segtas 95% apmērā.
  • Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas.
  • Nodarbinātās personas mācībām programmas ietvaros turpmāk varēs pieteikties divas reizes.
  • Izglītības programmu piedāvājums ir paplašināts ar iespēju izvēlēties kādu no interesējošām tālākizglītības programmām arī studiju moduļa vai studiju kursa apguvei augstskolā vai koledžā.

Papildu finansējums un papildu mācību kārta

Lai veicinātu nodarbināto pieaugušo iesaisti profesionālās kvalifikācijas pilnveidē un mazinātu Covid-19 vīrusa izraisītās krīzes negatīvo ietekmi, valdība jūnijā apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” noteikumos. Šim mērķim pieejamais finansējums palielināts par vairāk nekā 21 milj. eiro, kopējam atbalstam projekta ietvaros sasniedzot gandrīz 47 miljonus. 

Saskaņā ar minētajiem grozījumiem Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) profesionālās kompetences pilnveides programmas ietvaros izsludināja attālināto mācību papildu kārtu, kurā no 30. jūnija līdz 15. jūlijam varēja pieteikties ikviens strādājošais un pašnodarbinātais vecumā no 25 gadiem, aizpildot pieteikumu tiešsaistē www.macibaspieaugusajiem.lv, izmantojot latvija.lv autentifikāciju un e-pakalpojumu jebkurā diennakts laikā [piektajā klātienes mācību kārtā pieteikšanos paredzēts izsludināt augustā, red.].

Tāpat kā iepriekš, mācībās aicināti pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, vai strādājoši pensionāri.

Attālināto mācību kārtā mācības vairāk nekā 200 izglītības programmās 11 tautsaimniecības nozarēs piedāvā 23 izglītības iestādes. 

Pagājušajā nedēļā jaunajā mācību kārtā bija saņemti jau gandrīz 8 tūkstoši pieteikumu.

VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas vecākā informācijas speciāliste Alise Bērziņa skaidro: 

“Papildu finansējums piešķirts ar mērķi vēl lielākam strādājošo lokam sniegt iespēju apgūt kompetences. Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā norisinājušās jau četras pieteikšanās kārtas, kurās mācības uzsākuši vairāk nekā 26 tūkstoši strādājošo, no kuriem vairāk nekā 22 tūkstoši izglītošanos jau pabeiguši. Kopumā mācību pieprasījums nepārsniedz mācību piedāvājumu, taču ir nozares, kur pieprasījums ir lielāks, un tādas, kur mazāks. Visu projekta laiku populārākās nozares ir elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kā arī transports un loģistika. Mazāks pieteikumu skaits ir tādās nozarēs kā ķīmiskā rūpniecība, pārtikas rūpniecība un lauksaimniecība. Programmu pieprasījumā Covid-19 krīze izmaiņas nav ieviesusi, bet tās ietekmē ir izveidota attālināto mācību kārta. Tāpat daudziem šis laiks ir licis pārstrukturizēt savu darbību, pievērsties nestandarta risinājumiem un līdz ar to arī apgūt jaunas kompetences. 

Laikā, kad tika gatavota attālināto mācību kārta, nebija iespējams paredzēt, kad ārkārtas situācija beigsies un būs iespējams atsākt klātienes mācības. Arī šobrīd ne visi cilvēki ir gatavi atsākt pulcēties vai doties uz klātienes mācībām. Tāpat šajā laikā, kad krīzes rezultātā iedzīvotājiem ir samazinājušies ienākumi, attālināto mācību kārtā nav jātērē līdzekļi, lai nokļūtu uz izglītības iestādi.”

Mācīties varēs divas reizes

Šo aspektu kā ļoti pozitīvu vērtē Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas projektu speciāliste Aina Dzalbe. “Tā ir ļoti laba iespēja: ja cilvēks, piemēram, dzīvo Krāslavā, bet viņu interesē mācību programma, ko piedāvā izglītības iestāde Rīgā vai citur, mācības klātienē prasītu daudz laika un līdzekļu, bet tagad zināšanas var apgūt attālināti. Ļoti labi, ka cilvēki mācībām programmas ietvaros tagad varēs pieteikties divas reizes, jo tie, kuri beiguši kādu mācību kursu, nereti interesējas par iespējām iepriekš iegūtās zināšanas papildināt. Ja cilvēks jau ir mācījies klātienē tepat Krāslavā vai Daugavpilī, cik nu tālu varēja izbraukāt, tad zināšanu apguvi var attālināti turpināt kādā mācību iestādē citviet Latvijā. Kaut arī atrodamies Latgales tālākajā nostūrī, iedzīvotājiem interese par mācībām ir – par pieteikšanos mācībām konsultējas daudzi.” Strādājošie labprāt izmanto iespējas paaugstināt kvalifikāciju, lai iegūtu lielāku atalgojumu jau esošajā darbavietā, vai arī apgūst citu profesiju, kura varētu nodrošināt labākas nākotnes perspektīvas.

Arī A. Bērziņa īpaši uzsver: ja līdz šim projektā pabeigt mācības bija iespējams vienu reizi, tad turpmāk to varēs darīt divas reizes, gan ar nosacījumu – ja mācības iepriekš nav pārtrauktas. Ja mācības ir pārtrauktas, atkārtoti pieteikties un iesaistīties tajās būs iespējams ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc dalības pārtraukšanas dienas. Arī šeit ir izmaiņas: iepriekš bija jānogaida 12 mēneši.

Arī studiju kursi augstskolā vai koledžā

Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveides projektā ir vēl kāds nozīmīgs jaunums (tas gan iekļauts tikai attālināto mācību kārtā): izglītības programmu piedāvājums ir paplašināts ar iespēju izvēlēties kādu no interesējošām tālākizglītības programmām arī studiju moduļa vai studiju kursa apguvei augstskolā vai koledžā. “Saņemot piedāvājumus, redzam, ka arī augstākās izglītības iestādēm un koledžām ir daudz izglītības programmu, ko piedāvāt apgūt attālināti, un atsaucība ir liela,” informē A. Bērziņa. “Atbilstoši normatīvo aktu prasībām projektā apgūtais studiju kurss vai studiju modulis tiks jau ieskaitīts, uzsākot studijas attiecīgajā nozarē, jo pēc tā apguves cilvēks saņems apliecību, kurā iekļautas ziņas par tās saņēmēju un norādīts koledžas vai augstskolas nosaukums, studiju kursa vai studiju moduļa nosaukums un apjoms kredītpunktos, studiju kursa vai studiju moduļa docētāja vārds, uzvārds un kvalifikācija, izpildītā darba apjoms, studiju rezultātu vērtējums.”

Mācību grupu komplektēšana un mācības tiem, kuri pieteiksies attālināto mācību kārtā, sāksies jūlijā un augustā. Tāpat kā iepriekš 90% no mācību maksas sedz ES fondi un valsts, savukārt iedzīvotājiem jānodrošina 10% līdzmaksājums, kuru var apmaksāt arī darba devējs. Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem mācības ir bez maksas.

Jau iepriekš plānotajā piektajā klātienes mācību kārtā pieteikšanos paredzēts izsludināt augustā. Sākot ar šo kārtu, nodarbinātajiem, kam nav piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss, profesionālās tālākizglītības, tai skaitā modulārās profesionālās izglītības, programmas apguvei profesionālajā tālākizglītībā mācību izmaksas tiks segtas jau 95% apmērā. A. Dzalbe arī šo jauninājumu vērtē kā gana nozīmīgu: “Tas vienmēr ir pozitīvi, jo mācībām piesakās cilvēki, piemēram, no daudzbērnu ģimenēm, seniori, kam svarīga jebkura iespēja ietaupīt.” 

Cilvēkiem, kas apgūst profesionālās tālākizglītības, tai skaitā modulārās profesionālās izglītības, programmu, iekļauts atbalsts ceļa izdevumu segšanai uz kvalifikācijas prakses vietu un atpakaļ kvalifikācijas prakses īstenošanas laikā (nepārsniedzot 30 eiro mēnesī). Šo mobilitātes atbalstu gan varēs saņemt tikai pēc tam, kad iegūta profesionālā kvalifikācija.

Plašāka informācija par mācībām, kā arī iespēja sekot aktualitātēm par pieteikšanos pieejama tīmekļa vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv un VIAA sociālo portālu profilos Twitter un Facebook.

 Informācijas pirmpublikācija pieejama Eiropas pieaugušo izglītības e-platformā EPALE.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI