NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
sadarbībā ar Eiropas pieaugušo izglītības e-platformu EPALE
29. maijā, 2020
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Izglītība
7
7

Informācijas tehnoloģija – iespēja jaunai karjerai jebkurā vecumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Informācijas tehnoloģija tradicionāli tiek uzskatīta par gados jaunāku cilvēku “lauciņu”, tomēr tas ir maldīgi – uzņēmuma “Accenture” Latvijas filiāle katru gadu apmāca simtiem IT speciālistu, no kuriem daļa pilnveido savas iepriekš gūtās zināšanas, bet daļa – pārskolojas un apgūst ar programmēšanu saistītās prasmes pilnīgi no jauna. Vairākums pēc mācībām uzreiz arī sāk strādāt jaunajā specialitātē.

īsumā
  • Darba tirgū pieprasījums pēc informācijas tehnoloģijas (IT) speciālistiem Latvijā ir pieaudzis vairākas reizes, taču pēdējos gados absolventu skaits šajā nozarē Latvijas augstskolās nav mainījies
  • Lai palielinātu IT speciālistu skaitu, kā arī sniegtu iespējas cilvēkiem, kas vēlas mainīt karjeru un apgūt nepieciešamās iemaņas darbam IT laukā, “Accenture” rīko mācības un nodrošina praksi.
  • “Galvenās nav zināšanas, jo tehnoloģijas mainās ļoti strauji, bet vēlme mācīties un apgūt jaunas iemaņas, kā arī spēja strādāt komandā, bez tās darbs IT nozarē nav iedomājams.”

“Nolēmu radikāli mainīt dzīvi”

Dmitrijs Kņazevs

informācijas tehnoloģijas (IT) speciālists

“Mani vienmēr ir piesaistījusi programmēšana. Pat studējot Latvijas Universitātē vēl 1990. gadā, rakstīju programmas rūpnīcas VEF Pētniecības institūta cilvēkresursu nodaļai. Mana specialitāte universitātē bija ekonomiskā kibernētika – daudz matemātikas un mazliet ekonomikas, bet ne programmēšana. Tādēļ šajā jomā bija jāiedziļinās pašam. Pēc studijām vairākkārt nodarbošanos nācās mainīt, līdz pievērsos uzņēmējdarbībai. Tas nozīmēja darbu ar ārvalstu piegādātājiem, finanšu institūcijām un sadarbības partneriem, kas bija ļoti interesanti. Biznesa ziedu laikos uzņēmuma darbinieku skaits sasniedza pussimtu. Tomēr pasaulē saskatīju pārmaiņu signālus un nolēmu jau laikus radikāli mainīt savu dzīvi.

Pagājušā gada vasarā iestājos uzņēmuma “Accenture” intensīvajos programmēšanas kursos “Bootcamp” SAP jomā. Apmācībās bijām 13 cilvēku vecumā no 20 līdz 50 gadiem, arī četri ārzemnieki. Skolotāji bija pieci uzņēmuma darbinieki, no kuriem trīs vēlāk kļuva par maniem projekta kolēģiem. Apmācību laiks bija ļoti piesātināts: piecās darba dienās nācās iemācīties daudz jauna. Lielākie izaicinājumi bija nepietiekamā angļu valodas lietošanas pieredze un ierobežotās IT prasmes, bet skolotāji bija saprotoši un sniedza nepieciešamo atbalstu. Apmācību beigās sekmīgākajiem dalībniekiem deva iespēju uzsākt praksi uzņēmumā. No savas pieredzes varu teikt, ka galvenās nav zināšanas, jo tehnoloģijas mainās ļoti strauji, bet vēlme mācīties un apgūt jaunas iemaņas, kā arī spēja strādāt komandā, bez tās darbs IT nozarē nav iedomājams.

Pirmā intensīvā darba diena iekrita manā 50. dzimšanas dienā. Šobrīd esmu “Accenture” darbinieks un strādāju SAP (programmatūras ražotājkompānija) nodaļas projektā, kas nodrošina tiešsaistes tirdzniecību lielam ārvalstu uzņēmumam. Tas ir sākums kaut kam nozīmīgam un interesantam manā dzīvē. Ja cilvēks apsver karjeras maiņu, noteikti ieteiktu viņam bootcamp apmācības. Vēlos arī uzrunāt cilvēkus, kas pārsnieguši 40 gadu slieksni: dzīves gadu laikā uzkrātā pieredze ir vērtība, ko nevar atņemt un iemācīties universitātē. Strādājot jaunā komandā, jūs arī jutīsieties jaunāks, savukārt komanda, pateicoties jūsu pieredzei, strādās organizētāk, apzinīgāk un efektīvāk.”

“Accenture” – viens no vadošajiem uzņēmumiem nozarē

Zanda Arnava

“Accenture” Talantu studijas vadītāja Latvijā

“Accenture” ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums, kurā vairāk nekā 50 pasaules valstīs nodarbināti gandrīz 290 000 cilvēku.

Tas ir viens no vadošajiem informācijas tehnoloģijas (IT) uzņēmumiem Latvijā un pasaulē. Latvijas filiāle ir dibināta 2002. gadā. Uzņēmums strādā ar jaunākajām tehnoloģijām, lai klientiem palīdzētu pielāgoties mūsdienu biznesa un lietotāju vajadzībām. “Accenture” daudzās tautsaimniecības nozarēs palīdz radīt nākotni ar digitālo tehnoloģiju palīdzību.

Diemžēl pēdējo gadu laikā IT jomas absolventu skaits Latvijas augstskolās nav mainījies, savukārt darba tirgū pieprasījums pēc šiem speciālistiem ir pieaudzis vairākas reizes. Latviju par savu mājas vietu ir noskatījuši vairāki starptautiski IT pakalpojumu sniedzēji, arī vietējie uzņēmumi aktīvi meklē šādus speciālistus, kopš 2012. gada aktīvi attīstās jaunuzņēmumu jeb startup uzņēmumu sektors, un tas rada lielu pieprasījumu pēc darbiniekiem.

Lai Latvijā palielinātu IT speciālistu skaitu, kā arī sniegtu iespējas cilvēkiem, kas vēlas mainīt karjeru un apgūt nepieciešamās iemaņas darbam IT laukā, “Accenture” pirms vairāk nekā 10 gadiem sāka organizēt IT mācības un praksi “Accenture Bootcamp”, lai vienas līdz piecu nedēļu laikā cilvēks apgūtu pamatzināšanas un iemaņas karjeras uzsākšanai. Apmācības ir daļa no uzņēmuma personāla atlases programmas, un pēc tām sekmīgākie dalībnieki iegūst apliecību – sertifikātu un apmaksātu praksi “Accenture”. Lielākā daļa praktikantu kļūst par uzņēmuma darbiniekiem. Kopumā laikposmā no 2016. līdz 2020. gadam apmācībās piedalījušies 1500 dalībnieku. Šā gada pavasarī un vasarā uzņēmums plāno apmācīt vairāk nekā 200 cilvēku karjeras sākšanai IT nozarē. Pirmās pavasara un vasaras sezonas IT mācības sāksies 1. jūnijā un ilgs līdz vasaras beigām.

Kas var kļūt par IT speciālistiem

“Pieteikumus mācībām un praksei sūta ne tikai IT nozares studenti un absolventi, bet arī cilvēki, kas studē vai apgūst eksaktās zinības, inženierzinātnes, uzņēmējdarbību, enerģētiku, transportu un humanitārās zinātnes. Tie var būt arī cilvēki, kas patstāvīgi iemācījušies programmēt, sākot no vienkāršām līdz kompleksām ikdienas lietām. Tāpat pēdējos gados novērojams, ka pieteikumus sūta darbinieki no citām nozarēm, kuri vēlas mainīt profesiju un sākt karjeru IT jomā.

Līdzīgi kā pavāram ir nepieciešamas zināšanas par pārtikas produktiem un to uzglabāšanu, lai viņš spētu pagatavot garšīgu ēdienu, arī IT jomā ir nepieciešamas pamata zināšanas,” skaidro Z. Arnava. “Šīs nozares specialitāšu spektrs ir plašs: nepieciešami programmētāji, testētāji, drošības speciālisti, dizaineri, dažādu tehnoloģiju konsultanti, projektu vadītāji un citi speciālisti.

Lai pieteiktos IT apmācībām, ņemot vērā izvēlēto tēmu, ir nepieciešamas pamatzināšanas par WEB tehnoloģijām un programmēšanas teoriju, izpratne par OOP konceptu, spēja uzrakstīt vienkāršu SQL. Savukārt, lai pieteiktos IT konsultāciju apmācībām, tiek vērtēta pretendentu spēja analītiski domāt un motivācija mācīties, kā arī nepieciešamas labas “MS Office” (“Excel”, “PowerPoint”, “Project”) zināšanas, spēja strādāt ar informāciju un datiem, darboties patstāvīgi un komandā. Visas mācības notiek angļu valodā, tāpēc tiek vērtētas arī šīs iemaņas.”

Viens no veidiem, kā palielināt IT speciālistu skaitu, ir aktīvāka sieviešu un meiteņu iesaiste. Jaunākie Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa (DESI) dati atklāj, ka Latvijā sieviešu īpatsvars informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) speciālistu vidū ir tikai 1% no nodarbināto sieviešu skaita (zemāks par Eiropas Savienības vidējo radītāju: 1,4%). Lai aizvien vairāk sieviešu apsvērtu un sāktu karjeru IT nozarē, nevalstiskā organizācija “Riga TechGirls” kopā ar partneriem 2019. gadā izveidoja apmācību programmu “She Goes Tech”. Savukārt “Accenture” nodrošina stipendijas, lai sievietes pamata iemaņas, kas nepieciešamas turpmākām mācībām IT jomā, varētu apgūt bez maksas un tādējādi sākt karjeru nozarē. Šovasar “Accenture” stipendijas saņems 160 sieviešu.

Karjera – atbilstoši paša vēlmei un spējām

Plašāka informācija par mācībām ir pieejama tīmekļa vietnē www.bootcamp.lv, norāda Z. Arnava. “Šajā vasarā klientu attiecību pārvaldības sistēmu (CRM) apmācībās būs iespēja iepazīties ar “Java/Salesforce” tehnoloģijām, kā arī iegūt plašāku ieskatu darbā ar datubāzēm, datu noliktavām un biznesa inteliģences risinājumiem. Lielo datu jomā varēs apgūt datu inženierijas pamatus. SAP apmācībās varēs iepazīties ar biznesa rīkiem, arī datu migrācijas risinājumiem. Savukārt mākoņskaitļošanas mācībās izglītos par dažādām mākoņplatformām un automatizācijas iespējām, kā arī atsevišķā mācību kursā aplūkos “DevOps” principu izmantošanu mākoņskaitļošanā. “Oracle” jomā varēs plašāk uzzināt par datubāzu vadības sistēmām, kā arī apgūt “Oracle” tehnoloģiju konsultanta iemaņas. Pavasarī un vasarā ir plānotas arī “Java”, “CoreNet”, testēšanas, automatizācijas un projektu vadītāja asistenta mācības.”

Kopumā mācības iedalāmas trijos virzienos: pirmais ir piemērots cilvēkiem, kurus interesē programmēšanas prasmes, otrais iekļauj gan programmēšanu, gan konsultācijas, bet trešais – konsultācijas.

Vēl svarīgi piebilst, ka no šā gada janvāra uzņēmums par 68% ir palielinājis stipendiju apmēru prakses laikā. Tādējādi stipendija studentam mēnesī (par 40 stundu mācībām nedēļā) ir 480 eiro, bet cilvēkam, kas nolēmis mainīt karjeru un veiksmīgi ir pabeidzis “Accenture Bootcamp” apmācības, atlīdzības apmērs prakses laikā būs 477 eiro.

Sekmīgākie dalībnieki iegūst sertifikātu un apmaksātu praksi “Accenture”. Turpmākās kvalifikācijas paaugstināšanas un karjeras iespējas ir plašas, protams, atkarībā no katra cilvēka vēlmēm, strādātgribas un talanta.

Z. Arnava uzsver: “Šobrīd, atverot jebkuru darba meklēšanas sludinājumu portālu, var redzēt, ka IT uzņēmumi, arī “Accenture”, meklē IT speciālistus darbam ar dažādām tehnoloģijām. Pašlaik daudz cilvēku strādā attālināti – projektos un darbos, kur tas ir iespējams. Tāpat daudzi izsver savas vērtības, sāk darīt un apgūt jaunas lietas. Aizvien vairāk cilvēku apsver iespēju mainīt karjeru. Mēs ticam, ka šis ir piemērots laiks ne tikai attālinātam darbam, bet arī apmācībām un zināšanu pilnveidei.” 

Informācijas pirmpublikācija pieejama Eiropas pieaugušo izglītības e-platformā EPALE.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI