SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība

Mutes un deguna aizsega lietošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 5. jūlijā.

Freepik

No 7. oktobra līdz 6. novembrim sabiedriskajā transportā ir obligāti jālieto mutes un deguna aizsegs – medicīniskā vai higiēniskā maska, sejas vairogs vai vizieris. Prasība netiek attiecināta uz bērniem līdz 13 gadu vecumam, kā arī personām ar kustību vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ masku nav iespējams uzvilkt. Noteikumi attiecas arī uz pašvaldību organizētajiem skolēnu pārvadājumiem.

Elpceļu aizsegs ir sev jānodrošina arī gadījumos, ja to ir pieprasījis publiskā vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējs.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, svītrojot 6.4. punktu, kas paredzēja visu pasažieru pienākumu sabiedriskajā transportlīdzeklī lietot mutes un deguna aizsegu.

Izmaiņas stājās spēkā 1. jūlijā. Tas nozīmē mutes un deguna aizsega lietošana sabiedriskajā transportā vairs nav obligāta, bet ieteicama, īpaši tad, ja transportā ir daudz cilvēku, informē Veselības ministrija.

Kur jālieto mutes un deguna aizsegs

  • Noteiktos gadījumos publisku vai saimniecisku pakalpojumu vietā

Noteikumu 6.3. punkts paredz: ja, sniedzot publisku vai saimniecisku pakalpojumu vietā, kur uzturas daudz cilvēku, nav iespējams nodrošināt divu metru fizisko distanci un ierobežot pakalpojuma sniegšanas laiku, kas nepārsniedz 15 minūtes, starp cilvēkiem ir jāizveido fiziska barjera vai jāpieprasa lietot mutes un deguna aizsegus.

Tātad joprojām paliek spēkā prasība, ka fiziskai personai ir jālieto mutes un deguna aizsegs, ja pasākuma organizators vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniedzējs pirms pasākuma ir informējis par šādu prasību, arī izvietojot paziņojumu pasākuma norises vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietā (piemēram, ārstniecības iestādē).

Šādās situācijās personai ir pienākums pašai nodrošināt sev mutes un deguna aizsegu (noteikumu 13. punkts).

  • Dodoties uz dzīvesvietu pašizolēties, izmantojot sabiedrisko transportu

Tāpat paliek spēkā prasība lietot mutes un deguma aizsegu, ja persona dodas uz dzīvesvietu pašizolēties, izmantojot sabiedrisko transportu (piemēram, atgriežoties no ārvalstīm).

Mutes un deguna aizsegu vai masku joprojām ir stingri ieteicams lietot, ja personai, atrodoties publiskā vietā, tostarp sabiedriskajā transporta līdzeklī, ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes, arī klepus, iesnas, norādīts grozījumu anotācijā.

Kā pareizi lietot sejas masku vai elpceļu aizsegu

Sejas maskas vai mutes un deguna aizsegu lietošanas mērķis ir nevis pasargāt sevi no inficēšanās, bet gan pasargāt apkārtējos.

Tomēr jāpatur prātā, ka nepareiza maskas lietošana palielina inficēšanās risku pašam maskas lietotājam. Piemēram, “medicīniskās maskas parasti ir vienreizējas lietošanas. Masku nedrīkst pēc tam iemīcīt kabatā, uzmest mašīnā uz sēdekļa, aiztikt ar netīrām rokām, piekārtot, noņemt runājot un tad atkal uzlikt atpakaļ,” norāda Darba drošības un vides veselības institūta direktors asoc. prof. Ivars Vanadziņš.

Vairākkārt lietojamo sejas masku pēc katras lietošanas reizes iespējami drīz jāmazgā 60ᵒ C temperatūrā, izmantojot mazgāšanas līdzekli, vai jāapstrādā ar virsmām paredzēto dezinfekcijas līdzekli. Šādi drošības pasākumi attiecas arī uz šallēm un lakatiem, kurus iedzīvotāji dažkārt radoši izmanto masku vietā kā mutes un degunu aizsegu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI