SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. maijā, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
1
4
1
4

Sabiedriskajā transportā – ar mutes un deguna aizsegu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Kamēr visā pasaulē plosās Covid-19 pandēmija, turpmāk arī Latvijā, izmantojot sabiedrisko transportu, jālieto mutes un deguna aizsegs (respirators, maska, šalle vai lakats). Atgādinām, ka par ārkārtējās situācijās laikā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu ir paredzēts sods. 

īsumā
  • Transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori, ievērojot noteikto distanci, personas identificēšanai var lūgt noņemt mutes un deguna aizsegu tiem pasažieriem, kuri izmanto braukšanas maksas atvieglojumus. 
  • Transportlīdzekļos, kur iekāpšana notiek pa priekšējām durvīm, vadītājs var atteikt iekāpšanu pasažieriem bez mutes un deguna aizsega.
  • Transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori var aizrādīt pasažieriem un prasīt mutes un deguna aizsega lietošanu.
  • Administratīvo pārkāpumu kodeks paredz, ka ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz 2000 eiro.

To paredz grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 “Pār ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kurus sāk piemērot no 12. maija.

12. maijā stājās spēkā arī satiksmes ministra rīkojums Nr. 01-03/112, kurā jau precīzāk noteikti visi piesardzības pasākumi, kādi jāievēro sabiedriskajā transportā

Rīkojumā ir norādīts, gan kādi pasākumi obligāti jāievēro pārvadātājiem, kas nodrošina transportu, gan – pasažieriem, kuri to izmanto. Papildus tiem katrs pārvadātājs var veikt arī citus piesardzības pasākumus, bet tiem ir jābūt samērīgiem, lai neietekmētu sabiedriskajā transportā apkalpoto pasažieru skaitu.

Pietiks ar šalli vai lakatu

Kā zināms, valdība ir pieņēmusi lēmumu pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 9. jūnijam. Tomēr vienlaikus tiek atviegloti vairāki līdz šim noteiktie ierobežojumi Covid-19 infekcijas slimības izplatības apturēšanai. Piemēram, ja iespējams nodrošināt savstarpējo 2 m distanci un pārējos epidemiologu noteiktos drošības pasākumus, no 12. maija ir atļauta pulcēšanās organizētos pasākumos telpās un ārā līdz 25 cilvēkiem, klātienes sporta treniņi, konsultācijas skolēniem, kas gatavojas valsts pārbaudījumiem u. c.

Vienlaikus, mazinot vairākus ierobežojošos pasākumus, ir noteikts papildu drošības noteikums sabiedriskajā transportā, kurā risks inficēties ar dažādām infekcijas slimībām ir augsts. Proti, ievērojot citus epidemioloģiskās drošības pasākumus (2 m distance u. c.), sabiedriskajā transportā pasažieriem ir pienākums valkāt mutes un deguna aizsegu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš preses konferencē 7. maijā uzsvēra, ka termins “mutes aizsegs” izvēlēts, apzinoties, ka ne visiem iedzīvotajiem ir pieejamas medicīniskās aizsargmaskas. Lai izpildītu šo prasību, būs pietiekami, ja pasažieris aizsegs muti un degunu ar lakatu vai šalli.

Satiksmes ministrija atgādina, ka aizsega lietošana ir tikai viens no pasākumiem, ko inficēšanās riska mazināšanai var veikt katrs pasažieris un ir pašu pasažieru veselības interesēs.

Iekāpšanu bez aizsega var aizliegt

“Pēdējo nedēļu laikā pasažieru skaits turpina palielināties,” zina teikt VSIA “Autotransporta direkcija” pārstāve Zane Plone. Viņa uzsver: “Ņemot vērā, ka reģionālo maršrutu autobusos pasažieru uzņemšana notiek pa priekšējām durvīm, autobusa vadītājs varēs atteikt iekāpšanu pasažieriem, kuriem nav attiecīgā aizsega”.

AS “Pasažieru vilciens” pārstāve Agnese Līcīte skaidro, ka pasažieriem, kuri neievēros prasību valkāt mutes un deguna aizsegu, vilcienu konduktori kontrolieri drīkstēs aizrādīt un prasīt to darīt. “Tāpat citi pasažieri drīkstēs informēt par noteikto piesardzības prasību neievērošanu vilciena konduktoru kontrolieri vai atbildīgās valsts iestādes,” viņa uzsver.

Tāpat arī SIA “Rīgas satiksme” pārstāve Baiba Bartaševiča informē: ja kāds pasažieris brauciena laikā nebūs aizsedzis muti un degunu, kontrolieri to lūgs izdarīt.

Arī sabiedrība tiek aicināta nepalikt vienaldzīgai un nepieciešamības gadījumā informēt citus pasažierus par noteiktajiem piesardzības pasākumiem, savukārt vadītāju, konduktoru vai atbildīgās valsts iestādes informēt par šo prasību neievērošanu. Ikviena sabiedrības locekļa interesēs ir gādāt, lai infekcija neizplatītos un mēs pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Vai par aizsega nelietošanu var sodīt?

No 12. maija mutes un deguna aizsega lietošana, atrodoties sabiedriskajā transportā, ir pasažieru pienākums. Tas ir tāds pats ierobežojums kā citi valdības rīkojumā Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" noteiktie. Rīkojuma 4.23. punktā papildus uzsvērts, ka  gadījumos, kad netiek ievēroti šajā rīkojumā noteiktie pasākumi, [..] piemēro atbilstošu administratīvo vai kriminālo atbildību. 

LV portāls jau iepriekš rakstīja, ka Saeima ir atbalstījusi bargākus sodus par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu. Šī gada 5. aprīlī attiecīgi stājās spēkā Administratīvo pārkāpumu kodeksa 176.pantā veiktās izmaiņas, kas paredz par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu uzlikt naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz 2000 eiro.

Vienlaicīgi grozīts tika arī APK 42. pants, kas paredz vienlīdz bargu sodu arī par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu.

Jāievēro arī citi drošības pasākumi

Satiksmes ministra rīkojums paredz, līdztekus pienākumam sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu ir obligāto jāievēro arī citi epidemioloģiski droši sabiedriskā transporta lietošanas noteikumi.

  • Pārvadātājiem ir jānodrošina pasažieru informēšana par piesardzības pasākumiem audiālā vai vizuālā formātā transportlīdzekļos, interneta mājaslapās, pieturās, autoostās, stacijās u. c.
  • Pasažieri tiek aicināti nepieciešamības gadījumā informēt citus pasažierus par noteiktajiem piesardzības pasākumiem, savukārt vadītāju, konduktoru vai atbildīgās valsts iestādes informēt par šo prasību neievērošanu.
  • Transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori, ievērojot noteikto distanci, personas identificēšanai var lūgt noņemt mutes un deguna aizsegu tiem pasažieriem, kuri izmanto braukšanas maksas atvieglojumus.
  • Pārvadātāja pienākums ir informēt pasažierus par prasību lietot mutes un deguna aizsegu. Transportlīdzekļos, kur iekāpšana notiek pa priekšējām durvīm, vadītājs var atteikt iekāpšanu pasažieriem bez mutes un deguna aizsega. Transportlīdzekļu vadītāji vai vilcienu konduktori var aizrādīt pasažieriem un prasīt mutes un deguna aizsega lietošanu.
  • Atbilstoši valdības lēmumam republikas pilsētas pašvaldības var noteikt papildu nosacījumus pilsētu sabiedriskā transporta izmantošanai, arī mutes un deguna aizsega lietošanas kontroles pasākumus.

Vienlaikus pasažieri aicināti izmantot sabiedrisko transportu būtiskos gadījumos, izvēlēties braucienu laikā, kad sabiedriskajā transportā ir mazāk pasažieru, pēc iespējas ievērot 2 metru distanci un transportlīdzekļa salonā vispirms ieņemt tās sēdvietas, kas atrodas pamīšus, vai izlaist vienu sēdvietu no jau aizņemtajām sēdvietām.

Pasažieru pārvadātājiem ir jāuzrauga pasažieru skaits transportlīdzekļa salonā un maršrutu reisu izpildē jānorīko transportlīdzekļi ar atbilstošu ietilpību, pēc iespējas ierobežojot mikroautobusu izmantošanu pasažieru pārvadājumos.

Kur tas iespējams, pārvadātājiem jāorganizē pasažieru izvietojums transportlīdzekļa salonā tā, lai pasažieri vispirms aizņemtu sēdvietas pamīšus vai vienu sēdvietu izlaistu un, kur to pieļauj pasažieru skaits, sēžot vai stāvot ievērotu divu metru distanci (izņemot vienas mājsaimniecības locekļus un pasažierus ar bērniem). Pārvadātājiem tāpat ir jānodrošina transportlīdzekļa vadītāja distancēšanās no pasažieriem un jāveic transportlīdzekļu salonu dezinficēšana.

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”. Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI