SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
4
4

Informācija sabiedriskā transporta pasažieriem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 12. maijā.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Sabiedriskajā transportā ir augsts infekcijas slimību izplatīšanās risks, tāpēc ārkārtējās situācijas laikā pasažieriem ir īpaši svarīgi ievērot sociālās distancēšanās un piesardzības pasākumus. No 12. maija pasažieriem ir noteikts pienākums sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu (masku, respiratoru, šalli, lakatu).

Sabiedriskajam transportam ir jāturpina kursēt arī ārkārtējās situācijas apstākļos, lai nodrošinātu iespēju personām nokļūt darbā. Tāpēc Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu4.37. punkts paredz, ka Satiksmes ministrija un satiksmes ministram ir jāapstiprina pasākumi, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu sabiedriskā transporta izmantošanu, tai skaitā paredzot pienākumu sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu.

12. maijā stājās spēkā satiksmes ministra rīkojums Nr. 01-03/112 "Par piesardzības pasākumiem sabiedriskajā transportā".  

Rīkojumā ir norādīts, gan kādi pasākumi obligāti jāievēro pārvadātājiem, kas nodrošina transportu, gan – pasažieriem, kuri to izmanto. Papildus tiem katrs pārvadātājs var veikt arī citus piesardzības pasākumus, bet tiem ir jābūt samērīgiem, lai neietekmētu sabiedriskajā transportā apkalpoto pasažieru skaitu.

Ieteikumi pasažieriem

  • Pirms brauciena izvērtēt tā nepieciešamību un izmantot sabiedrisko transportu tikai būtiskos gadījumos (nokļūšanai darba vietā vai atgriežoties no tās; veikala, aptiekas u.c. apmeklējumiem).
  • Ja iespējams, izvēlēties braucienu laikā, kad sabiedriskajā transportā ir mazāk pasažieru.
  • Tiem pasažieriem, kuri atbilst saslimstības riskam pakļautajai grupai, izvērtēt iespēju sabiedrisko transportu izmantot galējas nepieciešamības gadījumā, pēc iespējas izmantojot to ārpus maksimumstundām - no plkst. 10.00 līdz plkst. 15.00.
  • Neveikt īsas distances braucienus, tā vietā izvēloties citus pārvietošanās veidus.
  • Biļeti braukšanai sabiedriskajā transportā iegādāties pirms brauciena, pēc iespējas izmantojot attālinātas biļešu iegādes iespējas.
  • Atrodoties sabiedriskajā transportā, lietot mutes un deguna aizsegus (respiratorus, maskas, šalles, lakatus vai tml.).

  • Transportlīdzekļa salonā vispirms ieņemt tās sēdvietas, kas atrodas pamīšus vai vienu sēdvietu izlaižot no jau aizņemtajām sēdvietām.
  • Iekāpjot, izkāpjot un izvēloties stāvvietu, pēc iespējas ievērot 2m distanci (izņemot vienas mājsaimniecības locekļus un pasažierus ar bērniem).

Pasažieri tiek aicināti būt atbildīgiem un nepieciešamības gadījumā informēt citus pasažierus par noteiktajiem piesardzības pasākumiem un informēt vadītāju, konduktoru vai atbildīgās valsts iestādes par šo prasību neievērošanu.

Lai nodrošinātu fizisko distancēšanos, piemēram, “Rīgas satiksme” aicina izkāpt vai iekāpt sabiedriskajā transportā citam aiz cita, tādejādi neveidojot drūzmēšanos.

Rīgas Satiksme

Kādi pasākumi jāievēro pārvadātājiem

  • Regulāri uzraudzīt pasažieru skaitu un, lai ierobežotu drūzmēšanos transportlīdzekļa salonā, maršrutu reisu izpildē norīkot transportlīdzekļus ar atbilstošu ietilpību.
  • Pēc iespējas ierobežot M2 kategorijas autobusu (mikroautobusu) izmantošanu pasažieru pārvadājumos. Pasažieriem mikroautobusos nav atļauts izmantot stāvvietas.
  • Informēt pasažierus par prasību lietot mutes un deguna aizsegus.

  • Transportlīdzekļos, kur iekāpšana notiek pa priekšējām durvīm, vadītājs var atteikt iekāpšanu pasažieriem bez mutes un deguna aizsegiem.

  • Transportlīdzekļu vadītāji un vilcienu konduktori var aizrādīt pasažieriem un prasīt mutes un deguna aizsegu lietošanu. Šīs prasības ievērošanas kontroles pasākumus pilsētu sabiedriskajā transportā nosaka republikas pilsētu pašvaldības.

  • Kur tas iespējams, organizēt pasažieru izvietojumu transportlīdzekļa salonā tā, lai sēdvieta blakus pasažierim netiktu aizņemta, turklāt aizņemtās sēdvietas atrastos pamīšus vai vienu sēdvietu izlaižot, un, kur to pieļauj pasažieru skaits, pasažieri sēžot vai stāvot ievērotu 2 m distanci (izņemot vienas mājsaimniecības locekļus un pasažierus ar bērniem).
  • Nodrošināt, ka, izpildot darba pienākumus, vadītājs ir distancēts no pasažieriem, bet transportlīdzekļos, kur vadītāja kabīne nav nodalīta no salona, vismaz pirmās rindas sēdvietas pasažieriem nav pieejamas.
  • Vizuāli iezīmēt vai citādi norobežot tās sēdvietas, kuras nevar tikt aizņemtas.
  • Aicināt pasažierus pēc iespējas izmantot attālinātas biļešu iegādes iespējas. Samazināt iespējas pasažieriem iegādāties braukšanas biļetes pie vadītāja vai konduktora. Ja tas nav iespējams, vadītājam vai konduktoram elektronisko rīku lietošanai, biļešu izsniegšanai un apmaksas saņemšanai jālieto gumijas cimdi vai nekavējoties pēc tam jāveic roku dezinficēšana.
  • Nodrošināt pasažieru informēšanu par piesardzības pasākumiem audiālā vai vizuālā formātā transportlīdzekļos, interneta mājaslapās, pieturās, autoostās, stacijās u.c.
  • Nodrošināt transportlīdzekļu salona un kabīnes virsmu pilnu ikdienas apstrādi ar dezinfekcijas līdzekļiem.
  • Nodrošināt vadītāju ar gumijas cimdiem, kā arī roku dezinfekcijas līdzekli vai iespēju dezinficēt rokas pirms un pēc reisa izpildes.
  • Instruēt vadītājus, konduktorus un informēt citas iesaistītās puses par šiem pasākumiem.

Ieteikumi taksometru vadītājiem

Ārkārtējās situācijas laikā pasažieru komercpārvadājumos ar vieglo automobili vai vieglo taksometru, ja transportlīdzekļa konstrukcija nepieļauj iespēju tajā nodrošināt distancēšanos divu metru attālumā, transportlīdzekļa vadītājam tiek ieteikts pārvadāt tikai vienu pasažieri, kuram lūgums ieņemt sēdvietu tā, lai atrastos pēc iespējas tālāk no vadītāja

Pasažieri, kuri ir vienas mājsaimniecības locekļi vai brauc kopā ar maziem bērniem, var ieņemt visas paredzētās pasažieru sēdvietas, izņemot to, kas atrodas blakus transportlīdzekļa vadītājam.

Pasažieru komercpārvadājumos ar vieglo automobili vai taksometru ārkārtējās situācijas laikā,  ja iespējams, transportlīdzeklī izvietot norobežojošu materiālu, atdalot transportlīdzekļa priekšējos sēdekļus no aizmugurējiem.

Vieglo automašīnu vai taksometru vadītājiem ir ieteikts ierobežot vienā braucienā atļauto pasažieru skaitu, rekomendēta transportlīdzekļa vadītāja distancēšanās no pasažieriem un transportlīdzekļu salona dezinficēšana.

Satiksmes ministrija

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI