SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Pilnveido kadastrālās vērtēšanas metodiku

Stājas spēkā 21.02.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 21. februārī, stājas spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi”, kas turpmāk noteiks kadastrālās vērtēšanas kārtību. Jaunie noteikumi groza līdzšinējo nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas kārtību un būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumus saistībā ar būvju nolietojuma noteikšanas metodiku.

2019. gada  24. oktobrī Saeima pieņēma grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas noteica, ka jaunās kadastrālās vērtības nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam tiks piemērotas no 2022. gada 1. janvāra. Pašreiz kadastrālās vērtības ir iesaldētas 2012., 2013. gada līmenī. Kadastrālā vērtība katram nekustamajam īpašumam ir viens no pamatelementiem, kas veido nekustamā īpašuma nodoklis.

Jauno Ministru kabineta noteikumu Nr. 103 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi” mērķis ir uzlabot kadastrālās vērtēšanas metodiku, lai nodrošinātu sabiedrību ar kvalitatīvu, atbilstoši nekustamā īpašuma tirgus informācijai noteiktu kadastrālo vērtību visiem nekustamajiem īpašumiem, norādīts likumprojekta anotācijā.

Jaunais regulējums aizstāj Ministru kabineta 2006. gada 18. aprīļa noteikumus Nr. 305 “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi”, kas nenodrošināja iespēju atbilstoši nekustamā īpašuma tirgus informācijai novērtēt visus objektus, piemēram, jaunas vai atjaunotas ēkas vecās apbūves teritorijās.

Ņemot vērā, ka grozāmo normu apjoms pārsniedza vairāk nekā pusi no noteikumu Nr. 305 normu apjoma, tika sagatavoti jauni noteikumi, taču saglabāta iepriekšējo noteikumu struktūra.

Jauna vērtēšanas metodika

Tieslietu ministrija skaidro, ka jaunie noteikumi kadastrālās vērtēšanas procesā paredz ņemt vērā ēkas celtniecības gadu, tās tipu, lietošanas veidu un atrašanās vietu. Tie paredz plašākas informācijas publiskošanu par izstrādāto kadastrālo vērtību bāzi, arī izmantotajiem tirgus darījumiem. Tāpat paredzēta projektēto vērtību publiskošana pirms kadastrālo vērtību bāzes projekta izsludināšanas.

Jaunā metodika paredz, ka, aprēķinot kadastrālo vērtību, turpmāk tiks ņemti vērā tikai tādi apgrūtinājumi, kas ietekmē nekustamā īpašuma vērtību, piemēram, lauku zemei: augstsprieguma līnijas, ceļa servitūts, īpaši aizsargājamās dabas teritorijas u. c.

Savukārt ēkas un inženierbūves vērtību būtiski ietekmēs būvniecības periods un ēkas nolietojums. Ēkas nolietojumu automātiski pārrēķinās katru gadu. Šīs izmaiņas uzlabos jaunu un atjaunotu ēku novērtējuma atbilstību nekustamā īpašuma tirgum.

Apbūves zemei, uz kuras atrodas daudzdzīvokļu mājas, noteiks standartplatību, kas ir atkarīga no apbūves intensitātes, un pārējo platību vērtēs kā zaļo zonu. Šis pilnveidojums uzlabos novērtējumus, kad dzīvojamai ēkai piesaistīti lielāki zemes gabali, nekā nepieciešams, un tos izmanto citu māju iedzīvotāji.

Lietošanas mērķu noteikšanas kārtībā ir paredzēts papildus nodalīt to apbūves zemi, kurai teritorijas plānojums paredz apbūvi, bet apbūves īstenošanai nepieciešams detalizēts plānojums, kā arī infrastruktūras izbūve.

Jaunajā metodikā ir uzlaboti kritēriji zemes lietošanas mērķa noteikšanai, nosakot, ka par apbūves zemi nevar noteikt zemi, kuru fizisku vai juridisku apstākļu dēļ nevar apbūvēt.

Lai nodrošinātu savlaicīgu informācijas pieejamību sabiedrībai par projektētām kadastrālajām vērtībām, Valsts zemes dienests tās publicēs savā tīmekļa vietnē pirms kadastrālo vērtību bāzes projekta izsludināšanas.

Jaunā kadastrālo vērtību bāze valdībai jāapstiprina līdz 2020. gada augustam, bet nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam tā tiks piemērota 2022. gadā.

Vairāk par to, kā tiks mainīta kadastrālo vērtību noteikšanas metodika, LV portāls rakstīja skaidrojumā “Kadastrālo vērtību noteiks pēc jaunas metodikas”.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI