SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
7
7

Jāsakārto sirsniņmājiņa vai jāpieslēdzas kanalizācijas sistēmai

Stājas spēkā 22.11.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Mazliet vairāk nekā divi gadi – šāds laiks atvēlēts, lai decentralizēto kanalizācijas sistēmu īpašnieki atbilstoši jaunajām prasībām sakārtotu savas sirsniņmājiņas. Ja tas netiks izdarīts, būs jāpieslēdzas centralizētajai kanalizācijas sistēmai – tur, kur tas iespējams.

Piektdien, 22. novembrī, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, kas nosaka pienākumu tiem īpašniekiem, kuri līdz 2021. gada 31. decembrim nebūs sakārtojuši decentralizētās kanalizācijas sistēmas atbilstoši jaunajām prasībām, ierīkot pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai, ja īpašumam piegulošās ielas vai ceļa robežās tāda ir ierīkota līdz 2023. gada 31. decembrim.

Grozījumi tiek attiecināti tikai uz tiem decentralizēto kanalizācijas sistēmu īpašniekiem, kuri neatbilstoši ekspluatē savas iekārtas, tādējādi radot vides piesārņojumu, norādīts likumprojekta anotācijā.

Kā komentē pašvaldības aģentūras “Carnikavas Komunālserviss” – tā uztur decentralizētās kanalizācijas sistēmas reģistru Carnikavas novadā – Ūdenssaimniecības nodaļas vadītājs Andris Solovjovs, grozījumos ietvertā prasība ir adekvāta. Patlaban Carnikavas novadā ir reģistrēti 2050 apliecinājumi par mājokļa decentralizēto kanalizācijas sistēmu. Pēc aptuvenām aplēsēm, pašvaldības teritorijā ir ap 6000 tūkstoši mājokļu, kuri nav pieslēgti centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

Var piešķirt arī līdzfinansējumu

Lai mazinātu finansiālo slogu iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams izveidot pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai, Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. pantā ir paredzētas tiesības pašvaldībām izdot saistošos noteikumus par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai. Līdz 2019. gada 17. oktobrim šādus saistošos noteikumus ir izdevušas 30 pašvaldības, norādīts likumprojekta anotācijā.

Anotācijā arī minēts, ka īpašniekiem, kuri nevarēs atļauties centralizētās sistēmas ieviešanu un kuriem attiecīgā pašvaldība neparedzēs vai nesniegs līdzfinansējumu, pastāv iespēja vienoties, ka cauruļvada izvada izbūvi var nodrošināt pakalpojuma sniedzējs par saviem līdzekļiem.

Attiecas uz pilsētām un ciemiem

Jāatgādina, ka 2017. gada 1. jūlijā stājās spēkā noteikumi Nr. 384 “Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu”, kuri paredz notekūdeņu apsaimniekošanas prasības nekustamā īpašuma īpašnieka vai valdītāja notekūdeņu kanalizācijas sistēmās, kas nav pievienotas sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja centralizētajai kanalizācijas sistēmai, un šādu sistēmu reģistrācijas kārtību.

LV portāla publikācijā “Notekūdeņu krājbedres, arī sausās tualetes, ciemos un pilsētās jāreģistrē” jau informējām, ka jaunie noteikumi attiecas uz ikvienu, kurš dzīvo ciemā vai pilsētā un kura māja, dzīvoklis vai vasaras namiņš nav pieslēgts centralizētajai kanalizācijas sistēmai, un kurš notekūdeņu savākšanai vai attīrīšanai izmanto:

  • rūpnieciski izgatavotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kuras attīrītos notekūdeņus novada vidē un kuru kopējā jauda ir mazāka par 5 m3 diennaktī;
  • septiķus (rūpnieciski ražota vai individuāli izgatavota tvertne ar divām vai vairākām kamerām cilvēka radīto notekūdeņu un fekālo nogulšņu nostādināšanai ar pārplūdi vidē pēc nostādināšanas);
  • notekūdeņu krājtvertnes, kurās uzkrājas neattīrīti notekūdeņi, septisko tvertņu dūņas, fekālijas vai kanalizācijas sistēmu tīrīšanas atkritumi.

Noteikumi neattiecas uz lauku teritorijām, arī viensētām.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI