SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Drošība
3
3

Jauns iekšlietu sistēmas amatpersonu formastērpa un atšķirības zīmju apraksts

Stājas spēkā 09.10.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Normatīvie akti paredz, ka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, pildot dienesta pienākumus, valkā formastērpu, kuru tām izsniedz par valsts budžeta līdzekļiem.

Publicitātes foto

Trešdien, 2019. gada 9. oktobrī, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formastērpa un atšķirības zīmju aprakstu. Tajos var atrast gan noteiktas amatpersonas formastērpa krāsu, gan, piemēram, vīriešu un sieviešu ziemas un vasaras mēteļu, virsjaku, kreklu, cepuru u. c. aprakstu un attēlu.

īsumā
  • 2019. gada 9. oktobrī stājas spēkā jauni Ministru kabineta (MK) noteikumi, kuru 1., 2., 3. un 4. pielikumā noteikti Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formastērpa un atšķirības zīmju apraksti un attēli.
  • MK noteikumos vairs nav ietverti formastērpa un atšķirības zīmju aprakstā (izņemot speciālo dienesta pakāpju atšķirības zīmju aprakstus) norādītie tehniskie parametri.
  • MK noteikumi papildināti ar IeVP amatpersonām paredzētā trikotāžas polokrekla aprakstu.
  • MK noteikumos iekļauts arī VUGD amatpersonām paredzētā trikotāžas polokrekla, flīsa jakas un adītas ziemas cepures ar kokardi apraksts.
  • MK noteikumi papildināti ar diviem jauniem atšķirības zīmju aprakstiem.

Atbilstoši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma (turpmāk tekstā – Dienesta gaitas likums) 2. panta otrajai daļai Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmā ietilpst IeM padotības iestādes:

  • Iekšējās drošības birojs (IDB);
  • Valsts policija (VP);
  • Valsts robežsardze (VR);
  • Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD);
  • iepriekš minēto iestāžu padotībā esošās koledžas.

Dienesta gaitas likuma 44. panta pirmā daļa paredz, ka IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) amatpersonas, pildot dienesta pienākumus, valkā formastērpu, kuru tām izsniedz par valsts budžeta līdzekļiem.

Noteikumi jaunā redakcijā

Dienesta gaitas likuma 44. panta otrās daļas redakcijā, kas bija spēkā līdz 2019. gada 30. jūnijam, bija noteikts, ka iestāžu amatpersonas formastērpa un atšķirības zīmju aprakstu, speciālā apģērba, individuālo aizsardzības līdzekļu, ekipējuma un inventāra veidus un izsniegšanas normas nosaka MK. Savukārt saskaņā ar pašreizējā Dienesta gaitas likuma 44. panta otrās un trešās daļas redakciju, iestāžu amatpersonu formastērpa un atšķirības zīmju aprakstu tāpat nosaka MK, bet amatpersonu amatus, kuros dienesta pienākumus veic bez formastērpa, amatpersonas formastērpa un atšķirības zīmju izsniegšanas normas un nēsāšanas kārtību, kā arī speciālā apģērba, individuālo aizsardzības līdzekļu, ekipējuma un inventāra veidus un izsniegšanas normas nosaka iestādes vadītājs.

Iepriekšējie MK noteikumi Nr. 137 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formastērpu un atšķirības zīmju aprakstu, speciālā apģērba, individuālo aizsardzības līdzekļu, ekipējuma un inventāra veidiem un to izsniegšanas normām” (turpmāk tekstā – MK noteikumi Nr. 137) 2019. gada 1. jūlijā zaudēja spēku.

Saskaņā ar jauno MK noteikumu Nr. 464 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formastērpa un atšķirības zīmju aprakstu” (turpmāk tekstā – MK noteikumi) anotāciju bija nepieciešams izdot šos noteikumus jaunā redakcijā un atbilstoši Dienesta gaitas likuma 44. panta otrajā daļā ietvertajam deleģējumam svītrot no tiem amatpersonas formastērpa un atšķirības zīmju izsniegšanas normas un nēsāšanas kārtību, kā arī speciālā apģērba, individuālo aizsardzības līdzekļu, ekipējuma un inventāra veidus un izsniegšanas normas.

Formastērpa un atšķirības zīmju apraksti pielikumos

Līdz ar to 2019. gada 9. oktobrī stājas spēkā jauni MK noteikumi. To 1., 2., 3. un 4. pielikumā noteikti IeM sistēmas iestāžu un IeVP amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formastērpa un atšķirības zīmju apraksti un attēli. Savukārt MK noteikumu 2. punktā paredzēts, ka VP un Valsts policijas koledžas (VPK) amatpersonu formastērpi un atšķirības zīmes, kuru apraksts noteikts 3. un 4. pielikumā, jāievieš līdz 2024. gada 1. jūlijam. Proti, līdz pilnīgai VP un VPK amatpersonu formastērpa un atšķirības zīmju ieviešanai amatpersonas ir tiesīgas nēsāt 1. un 2. pielikumā noteiktos formastērpus un atšķirības zīmes.

Vienlaikus MK noteikumos vairs nav ietverti formastērpa un atšķirības zīmju aprakstā (izņemot speciālo dienesta pakāpju atšķirības zīmju aprakstus) norādītie tehniskie parametri – diametrs, garums, platums, augstums –, jo šie dati ir tehnisko specifikāciju jautājums, skaidrots anotācijā.

IeVP

Lai pavasara un vasaras sezonā IeVP amatpersonu formastērpu padarītu ērtāku un praktiskāku, MK noteikumi papildināti ar IeVP amatpersonām paredzētā trikotāžas polokrekla aprakstu. Kā norādīts MK noteikumu anotācijā, papildu finansējums IeVP nav nepieciešams, jo līdz šim IeVP amatpersonām izsniedza četrus ikdienas kreklus (blūzes), kuriem noteiktais lietošanas ilgums ir trīs gadi. Savukārt turpmāk plānots divus ikdienas kreklus (blūzes) aizstāt ar diviem trikotāžas polokrekliem, samazinot ikdienas kreklu (blūžu) lietošanas laiku. Ikdienas kreklu (blūžu) iegādes izmaksas ir vienādas ar polokreklu izmaksām.

VUGD

Lai VUGD amatpersonu formastērpu padarītu ērtāku un praktiskāku, MK noteikumi papildināti ar VUGD amatpersonām paredzētā trikotāžas polokrekla, flīsa jakas un adītas ziemas cepures ar kokardi aprakstu. Kā norādīts MK noteikumu anotācijā, papildu finansējums minētajiem formastērpa priekšmetiem VUGD nav nepieciešams.

Jauni atšķirības zīmju apraksti

Tāpat MK noteikumi papildināti ar diviem jauniem atšķirības zīmju aprakstiem:

  • ar IDB amatpersonu formastērpa uzšuves aprakstu;
  • ar VR Aviācijas pārvaldes amatpersonu formastērpa uzšuves un emblēmas aprakstu.

Svītroti nevajadzīgi apraksti

Atbilstoši anotācijai MK noteikumos svītroti šādi apraksti:

  • VUGD amatpersonām paredzētais lauka formastērps, kas netiek lietots un pasūtīts, kā arī laiviņcepure, berete un lokveida uzšuve, ko VUGD amatpersonām vairs neizsniedz;
  • VP amatpersonām paredzētais vīriešu vasaras mētelis, sieviešu vasaras mētelis, kombinētās bikses (ziemas bikses), vīriešu virskrekls, laiviņcepure, berete, lietusmētelis, apmetnis, auduma veste, kaklasaites saspraude un lokveida uzšuves, jo šādus formastērpa priekšmetus un atšķirības zīmes VP amatpersonām vairs neizsniedz;
  • VP Rīgas reģiona pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljona, VP pretterorisma vienības “Omega” un IeVP Speciālās mobilās operatīvās vienības “Vairogs” emblēma, jo minētās emblēmas izvieto uz speciālā apģērba, nevis formastērpa;
  • VR grūtnieču formastērps, jo praksē šis formastērps nav ticis pasūtīts, bet pārējām iestādēm tāds nekad arī nav bijis noteikts;
  • zeķu apraksts, jo zeķes pie formastērpa izsniedz atkarībā no apavu tehniskās specifikācijas;
  • IeM sistēmas iestāžu ģenerāļu pieguloša silueta mēteļa un iestāžu ģenerāļu pagarināta taisna silueta ūdensnecaurlaidīga auduma virsjakas zīmotnes, ko izvietoja uz piepogājamas karakulādas apkakles, jo uz tās ir problemātiski izšūt un piestiprināt zīmotnes.

Ar visām izmaiņām MK noteikumos iespējams iepazīties šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI