SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
06. maijā, 2019
Lasīšanai: 10 minūtes
4
4

Ko vēlētājam vajadzētu izdarīt līdz EP vēlēšanu dienai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Strauji tuvojas kārtējās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas. Tās Latvijā notiks sestdienā – 2019. gada 25. maijā. Latvija šajās vēlēšanās ir viens vēlēšanu apgabals, un EP no Latvijas būs jāievēl astoņi deputāti. EP, līdzīgi kā pašvaldību, vēlēšanās vēlētājs var balsot tikai jau iepriekš noteiktā iecirknī, tāpēc svarīgi laikus to noskaidrot. Ja nepieciešams iecirkni mainīt, to var izdarīt līdz 2019. gada 7. maijam.

īsumā
  • Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiek reizi piecos gados maija ceturtajā sestdienā no pulksten 7.00 līdz 20.00 (šogad tās būs 25. maijā).
  • Vēlētājs balso tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā viņš iekļauts saskaņā ar vēlētāju reģistrā ietvertajām ziņām.
  • Savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā vai zvanot uz CVK uzziņu tālruni 67049999 (darba dienās no plkst. 8.00 līdz 20.00).
  • Ja sākotnēji piešķirtais vēlēšanu iecirknis vēlēšanu dienā būs grūti sasniedzams, līdz 2019. gada 7. maijam iecirkni var mainīt uz jebkuru citu iecirkni Latvijā vai ārvalstīs.
  • EP vēlēšanās ir iespēja balsot iepriekš – trīs dienas pirms vēlēšanu dienas, arī citā vēlēšanu iecirknī, to nemainot līdz 7. maijam.
  • Balsošanas dokuments EP vēlēšanās ir pase vai personas apliecība (eID karte).
  • Lai palīdzētu noskaidrot vēlētāja uzskatiem atbilstošāko politisko spēku, speciāli 2019. gada EP vēlēšanām ir izveidota anketa “Partiju šķirotava”.
  • Ja vēlēšanu dienā uz iecirkni nav iespējams tikt, ir iespēja noformēt un vēlēšanu komisijai iesniegt iesniegumu balsošanai vēlētāja atrašanās vietā.

Atbilstoši Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma 18. pantam EP vēlēšanas notiek reizi piecos gados maija ceturtajā sestdienā no pulksten 7.00 līdz 20.00. Šogad tās būs 25. maijā. Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas mūsu valstī, ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā un Latvijas vēlētāju reģistrā. Lai piedalītos vēlēšanās, vēlētājam vēlēšanu dienā jābūt vismaz 18 gadus vecam. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegto informāciju citās ES dalībvalstīs EP vēlēšanas norisināsies no 23. līdz 26. maijam.

Var balsot tikai iepriekš noteiktā vēlēšanu iecirknī

Kā norādīts Vēlētāju reģistra likumā, vēlētāju reģistrs ir vienota vēlētāju uzskaites sistēma, kurā izveido un reglamentē vēlētāju sarakstu. EP vēlēšanu kontekstā šis reģistrs nodrošina to personu uzskaiti, kurām saskaņā ar EP vēlēšanu likumu ir tiesības vēlēt Latvijas Republikā. Savukārt vēlētājs balso tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā viņš iekļauts saskaņā ar vēlētāju reģistrā ietvertajām ziņām.

CVK jau iepriekš ziņoja, ka balsstiesīgajiem iedzīvotājiem izsūtītas informatīvās vēstules, kurās norādīts vēlēšanu iecirknis, kurā persona var balsot EP vēlēšanās.

Kā noskaidrot vēlēšanu iecirkni

Ja kādu iemeslu dēļ persona informatīvo vēstuli nav saņēmusi, savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā vai zvanot uz CVK uzziņu tālruni 67049999 (darba dienās no plkst. 8.00 līdz 20.00). Atbilstoši PMLP sniegtajai informācijai internetā pieejamais e-pakalpojums nodrošina iespēju noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs ir reģistrēts balsošanai visās Latvijas Republikā šobrīd izsludinātajās un vēl nenotikušajās vēlēšanās.

Savukārt, lai saņemtu e-pakalpojumā paredzēto informāciju, lietotājam jāievada korekts vēlētāja personas kods, vārds, uzvārds, kā arī 5 zīmju drošības kods. PMLP vērš uzmanību, ka norādītajam personas kodam, vārdam un uzvārdam precīzi jāsakrīt ar Iedzīvotāju reģistrā iekļautajām aktuālajām (šobrīd spēkā esošajām) ziņām.

Kā nomainīt iecirkni

Ja sākotnēji piešķirtais vēlēšanu iecirknis vēlēšanu dienā būs grūti sasniedzams, līdz 2019. gada 7. maijam iecirkni var mainīt uz jebkuru citu iecirkni Latvijā vai ārvalstīs. Kā norāda CVK, reģistrēties balsošanai citā iecirknī iespējams divos veidos:

  • tiešsaistē – izmantojot jau minēto PMLP e-pakalpojumu Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa;
  • klātienē – piesakot iecirkņa maiņu jebkurā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā (jāaizpilda iesniegums un jāuzrāda personu apliecinošs dokuments).

Iespēja balsot jebkurā iecirknī iepriekšējās balsošanas dienās

EP vēlēšanās, līdzīgi kā citās, ir iespēja balsot iepriekš – trīs dienas pirms vēlēšanu dienas:

  • trešdien, 22. maijā: no plkst. 17.00 līdz 20.00;
  • ceturtdien, 23. maijā: no plkst. 9.00 līdz 12.00;
  • piektdien, 24. maijā: no plkst. 10.00 līdz 16.00;
  • sestdien, 25. maijā (vēlēšanu dienā): no plkst. 7.00 līdz 20.00.

CVK norāda, ka šajās vēlēšanās būs jauna papildu balsošanas iespēja iepriekšējā balsošanā, proti, varēs vēlēt jebkurā citā iecirknī Latvijā. Tomēr, izmantojot šo iespēju, jārēķinās ar ilgāku laiku, kas būs jāpavada iecirknī, jo, nodrošinot principu “viens vēlētājs – viena balss”, iecirkņa darbinieks pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni, lai pārliecinātos, ka vēlētājs nav jau nobalsojis.

Kas un kā var pieteikt balsošanu dzīvesvietā

No 20. maija līdz pat vēlēšanu dienai, 25. maijam, vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī, varēs pieteikt balsošanu savā dzīvesvietā. Kā skaidro CVK, vēlēšanu dienā šo iespēju varēs izmantot vēlētājs, kurš atradīsies sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā.

CVK mājaslapā norādīts, ka 2019. gadā pirmoreiz pilotprojekta ietvaros arī vēlētājiem savā atrašanās vietā būs iespēja mainīt iecirkni iepriekšējās balsošanas dienās, ja vēlētājs nedzīvo deklarētajā dzīvesvietā un nav mainījis iecirkni līdz 7. maijam. Taču šādā gadījumā vēlētājam balsošana dzīvesvietā jāpiesaka līdz 24. maijam (piektdienai, vēlams, plkst. 15.00) tuvākajā vēlēšanu iecirknī.

Kā pieteikt balsošanu dzīvesvietā

Lai pieteiktu balsošanu dzīvesvietā, jāuzraksta iesniegums, kurā jānorāda:

  • vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods;
  • adrese, kur jāierodas vēlēšanu komisijai, ēkas ārdurvju kods, ja tāds ir, un kontakttālrunis.

Iesniegums jānogādā iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts, vai, ja vēlētājs neatrodas sava iecirkņa teritorijā iepriekšējās balsošanas dienās, – vēlētāja dzīvesvietai tuvākajā iecirknī. Iesniegumu iecirknī var nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona. Vēlētāja uzticības persona iesniegumu vēlētāja vārdā var aizpildīt arī uz vietas vēlēšanu iecirknī. Vienlaikus, ja personai ir elektroniskais paraksts, iesniegumu var sūtīt elektroniski vietnē www.latvija.lv, adresējot to pašvaldībai.

Saskaņā ar CVK sniegto informāciju vēlēšanu iecirkņi iesniegumus pieņems šādos laikos:

  • pirmdien, 20. maijā: no plkst.17.00 līdz 20.00;
  • otrdien, 21. maijā: no plkst. 9.00 līdz 12.00;
  • trešdien, 22. maijā: no plkst. 17.00 līdz 20.00;
  • ceturtdien, 23. maijā: no plkst. 9.00 līdz 12.00;
  • piektdien, 24. maijā: no plkst. 10.00 līdz 16.00;
  • sestdien, 25. maijā: no plkst.7.00 līdz 12.00.

CVK norāda, ka pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā var arī vēlēšanu dienā pēc pulksten 12.00, taču jāņem vērā, ka šādā gadījumā vēlēšanu komisija izbrauks pie vēlētāja, ja varēs paspēt ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz balsošanas beigām, t.i. plkst. 20.00.

Arī slimnīcās un apcietinājuma vietās

Arī vēlētāji slimnīcās var pieteikties balsot savā atrašanās vietā. Pieteikt balsošanu vēlētāja dzīvesvietā var arī vēlētāja aprūpētājs. Lai izmantotu šo iespēju, aprūpētājam jābūt iekļautam aprūpējamā vēlēšanu iecirkņa sarakstā.

Tāpat balsot savā atrašanās vietā var arī aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Šiem vēlētājiem balsošana jāpiesaka ieslodzījuma vietas administrācijā.

Balsošanas dokumenti

Balsošanas dokuments EP vēlēšanās ir pase vai personas apliecība (eID karte). Šajās vēlēšanās vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, vēlētāja apliecība nav nepieciešama.

Direktīvas un regulas ietekmē ap 80% Latvijas likumu

Kā skaidro CVK, EP kopā ar ES Padomi pieņem direktīvas un regulas, kuras, pēc aptuvenām aplēsēm, ietekmē aptuveni 80% no Latvijas likumiem. EP ir vienīgā tieši ievēlētā ES institūcija. Tādēļ, nobalsojot Eiropas vēlēšanās, iedzīvotāji var ietekmēt to, kuri cilvēki pieņems likumus Eiropas līmenī, kas vistiešākajā veidā attieksies arī uz Latviju.

Ar deputātu kandidātu sarakstiem no Latvijas un partiju piedāvātajām programmām var iepazīties CVK mājaslapā. Vienlaikus Latvijas Radio Ziņu dienests kopā ar www.lsm.lv piedāvā atrast “savus” EP deputātu kandidātus ar projekta Partiju šķirotava anketas palīdzību, kas pieejama gan latviešu, gan krievu valodā. Kā norādīts www.lsm.lv tīmekļvietnē, projekta “Partiju šķirotava” anketa, kuru izveidoja domnīca “Providus” sadarbībā ar Latvijas Universitātes profesoru sociālajā psiholoģijā Ivaru Austeru, izstrādāta speciāli 2019. gada EP vēlēšanām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI