SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
14. novembrī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ekonomika
109
109

Latvijas demogrāfiskie rādītāji

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada sākumā Latvijā bija viens miljons 934 tūkstoši iedzīvotāju. No tiem katrs trešais dzīvo galvaspilsētā Rīgā, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija.

Lai gan iedzīvotāju skaita samazināšanās jau šobrīd ir pamatā dažāda rakstura sociālekonomiskām problēmām, ir vērojamas arī pozitīvas tendences. Piemēram, 28 gadu periodā, kopš Latvija ir atguvusi neatkarību, par 70 procentiem ir izdevies samazināt mirstību no vardarbības. Transporta negadījumos bojā gājušo skaits šajā laikā ir samazinājies 7 reizes – par 86% procentiem. Septiņkārtīgi krities arī veikto mākslīgo abortu skaits. Ja 1990. gadā Latvijā tika veikti gandrīz 49 tūkstoši abortu, pērn to skaits sasniedza 6599. Pieaudzis ir vidējais dzīves ilgums gan sievietēm, gan vīriešiem.

Statistikas dati uzrāda jau dzīvē novērotu tendenci jauniem cilvēkiem nesteigties ar ģimenes veidošanu. Vidējais vecums, kādā vīrieši 2017. gadā noslēdza laulību, bija 31 gads, savukārt sievietes – 29 gados. Pieaug arī vecums, kādā sievietes laiž pasaulē savu pirmdzimto. Ja ne tik tālajā 1990. gadā pirmais bērns sievietei piedzima vidēji 22 gadu vecumā, tad šodien – 27 gados.

Interesanti, ka 40% jaundzimušo 2017. gadā piedzima ārpus laulības. Šī gada sākumā tikai 41% pilngadīgo sieviešu un 49% vīriešu bija precēti.

Jaunākie dati par iedzīvotāju skaitu, iedzīvotāju dzimuma, vecuma un etnisko sastāvu, noslēgtajām un šķirtajām laulībām, dzimstību, mirstību, ilgtermiņa migrāciju un valstisko piederību ir pieejami nule iznākušajā statistisko datu krājumā Demogrāfija 2018.

Labs saturs
109
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI