SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri
1
1

Vienota informācijas sistēma bērna ātrākai nokļūšanai audžuģimenē

Stājas spēkā 01.09.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No 1. septembra spēkā ir grozījumi Bāriņtiesu likumā, kas nodrošina Audžuģimeņu informācijas sistēmas izveidi. Līdz šim Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija veica audžuģimeņu uzskaiti. Uzskaitei nav izveidota vienota valsts informācijas sistēma, kas atbilstu Valsts informācijas sistēmu likuma prasībām. Līdzšinējā prakse paredz informācijas apriti starp bāriņtiesām un inspekciju, lai bērnam, kurš nonācis ārpusģimenes aprūpē, atrastu piemērotu audžuģimeni. 

īsumā
  • Līdzšinējā informācijas aprite kavējusi bērna ātrāku nokļūšanu audžuģimenē, jo process, kādā veidā un cik ilgā laikā bāriņtiesas iegūst informāciju par audžuģimeni, bija smagnējs un laikietilpīgs.
  • Lai šo procesu pilnveidotu, nolemts attiecīgi papildināt pašreizējo tiesisko regulējumu ar normām, kas reglamentētu Audžuģimeņu informācijas sistēmas izveidi un tās darbību.
  • Grozījumi noteic, ka informācijas sistēmā iekļaujamos datus par audžuģimenēm glabā 10 gadus pēc audžuģimenes statusa izbeigšanas vai atņemšanas.

Vairākkārtīgi izskanējis viedoklis, ka līdzšinējā informācijas aprite kavē ātrāku bērna nokļūšanu audžuģimenē, jo process, kādā veidā un cik ilgā laikā bāriņtiesas iegūst informāciju par audžuģimeni, ir smagnējs, laikietilpīgs un aizņem būtiskus bāriņtiesu un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) resursus. Pašlaik bāriņtiesas pašas nevar piekļūt informācijai par potenciālajām audžuģimenēm uzreiz un audžuģimenes meklēšanu pēc bāriņtiesas pieprasījuma veic VBTAI.

Lai nodrošinātu personas datu apstrādi par personām, kurām ir piešķirts audžuģimenes statuss, lemts par nepieciešamību attiecīgi papildināt pašreizējo tiesisko regulējumu un izstrādāt grozījumus Bāriņtiesu likumā, papildinot likumu ar normām, kas reglamentētu Audžuģimeņu informācijas sistēmas izveidi un tās darbību. Tas sekmētu ātrāku bērna nonākšanu ģimeniskā vidē, kā arī informāciju varētu apstrādāt elektroniski, būtiski ekonomējot laika resursus.

Ar grozījumiem Bāriņtiesu likums papildināts ar jaunu 25.1 pantu, kas reglamentē Audžuģimeņu informācijas sistēmu. Audžuģimeņu informācijas sistēmu paredzēts veidot kā valsts informācijas sistēmas “Integrētā iekšlietu informācijas sistēma” sastāvdaļu, un tās pārzinis būs Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

Tiesības saņemt un izmantot Audžuģimeņu informācijas sistēmā iekļauto informāciju, tai skaitā personas datus reglamentējošos normatīvajos aktos noteikto funkciju izpildei, papildus bāriņtiesām paredzētas:

  1.  Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, lai nodrošinātu bāriņtiesu darba uzraudzību audžuģimenēs ievietoto bērnu tiesību aizsardzības jomā;
  2. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, lai nodrošinātu audžuģimeņu statusu raksturojošās informācijas aktualizēšanu Iedzīvotāju reģistrā;
  3. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, lai nodrošinātu savlaicīgu lēmumu pieņemšanu sociālo pabalstu piešķiršanā par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, šo lēmumu paziņošanu un izpildi;
  4.  pašvaldības sociālajam dienestam, lai nodrošinātu pašvaldības noteiktās sociālās garantijas audžuģimenēm. 

Grozījumi noteic, ka informācijas sistēmā iekļaujamos datus par audžuģimenēm (statusa piešķiršana, atcelšana, izbeigšana), kā arī bērna ievietošanu audžuģimenē un audžuģimeņu uzraudzības rādītājus informācijas sistēmā glabā 10 gadus pēc audžuģimenes statusa izbeigšanas vai atņemšanas.

Likuma izmaiņas izstrādātas, paredzot Audžuģimeņu informācijas sistēmas izveidi, kam 2018. gadā nepieciešams finansējums 77 500 eiro apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI